Kehittyvien maiden tytöt kaihtavat luonnontieteiden ja tekniikan opiskelua – ”Patriarkaalinen kulttuuri ja sosialisaatio tekevät päätöksen opiskelijoiden puolesta” | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kehittyvien maiden tytöt kaihtavat luonnontieteiden ja tekniikan opiskelua – ”Patriarkaalinen kulttuuri ja sosialisaatio tekevät päätöksen opiskelijoiden puolesta”

Maailmanlaajuisesti vain 30 prosenttia luonnontieteitä, teknologiaa, insinööritieteitä ja matematiikkaa yliopistossa opiskelevista on naisia. Ongelma on erityisen suuri globaalissa etelässä, jossa monissa maissa lisähaasteena ovat vielä infrastruktuurin ja oppimateriaalien puute.

Yliopisto-opiskelijoita luentosalissa

Yliopisto-opiskelijoita Ghanan pääkaupungissa Accrassa. Kuva: Dominic Chavez / World Bank Photo Collection / CC BY-NC-ND 2.0.

(IPS) -- Kun tohtori Anne-Maria Brennan oli tyttö, hän rakasti tiedettä. Häntä ei kuitenkaan kannustettu rakkautensa pariin, vaan yritettiin ohjata ”oikeaan suuntaan” eli sairaanhoidon, opettamisen ja sihteerintyön pariin.

”Minulle sanottiin, etteivät tytöt harrasta fysiikkaa. Harkitsinkin vakavasti musiikinopettajan uraa. Mutta sitten joku sanoi minulle, että voisin tulla tieteilijäksi ja amatöörimuusikoksi, mutta  en amatööritieteilijäksi ja ammattimuusikoksi”, sittemmin muun muassa London South Bank Universityssä apulaisprofessorina toiminut Brennan muistelee 1970-lukua.

”On käynyt ilmi, että tosiasiassa tytöt opiskelevat fysiikkaa, matematiikkaa, luonnontieteitä, teknologiaa ja insinööritieteitä”, hän napauttaa.

Patriarkaatti tekee valinnan

Viidessä vuosikymmenessä tilanne on parantunut, mutta silti maailmanlaajuisesti vain 30 prosenttia luonnontieteitä, teknologiaa, insinööritieteitä ja matematiikkaa yliopistossa opiskelevista on naisia. Sukupuolten epätasapainon haaste on erityisen suuri globaalille etelälle, toteaa Nigerian tiedeakatemian presidentti, professori Kalu Mosto Onuoha.

”Leveät railot sukupuolten välillä kehittyvissä maissa ovat puhtaasti valinnan asia. Opiskelijat näissä maissa valitsevat muita kiinnostuksenkohteita. Mutta kehittyvissä maissa patriarkaalinen kulttuuri ja sosialisaatio tekevät päätöksen opiskelijoiden puolesta”, Onuoha sanoo.

Saharan eteläpuoleisessa Afrikassa lisähaasteena ovat vielä infrastruktuuri ja oppimateriaalit. Alle puolella perusasteen kouluista on sähköä, tietokoneita ja internet.

Namibiassa tytöt kyllä ovat enemmistönä kaikilla kouluasteilla, mutta luonnon- ja insinööritieteissä asetelma keikahtaa ylösalaisin. Naisopiskelijoista vain kahdeksan prosenttia valitsee ne, miesopiskelijoista taas 21 prosenttia.

Maailman talousfoorumin Global Gender Gap Report 2020 tosin myös nostaa esiin poikkeuksia, kuten Mauritanian. Mauritaniassa luonnon- ja insinööritieteitä opiskelee 29 prosenttia naisopiskelijoista ja 31 prosenttia miehistä.

Omanissa suhdeluvut ovat 41 prosenttia naisopiskelijoista ja 55 prosenttia miesopiskelijoista. Myanmarissa naisia on suorastaan enemmän kuin miehiä.

Tri Brennania ja professori Onuohaa haastateltiin Education Relief Foundationin Djiboutissa järjestämässä kolmannessa kansainvälisessä tasapainoisen ja inklusiivisen koulutuksen kokouksessa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia