Kansalaisvapaudet laskussa jo yhdeksättä vuotta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kansalaisvapaudet laskussa jo yhdeksättä vuotta

Demokratian ihanteet ovat suuremmassa vaarassa kuin koskaan, sanoo Freedom House.

Poliittiset oikeudet ja kansalaisvapaudet ovat heikentyneet jo yhdeksänä peräkkäisenä vuotena maailmassa. Tämä käy ilmi Freedom House -instituutin hiljattain julkaistusta Freedom in the World 2015 -raportista.

Tutkimuksen mukaan autoritaariset hallinnot ja terrori-iskujen kasvu ovat myötävaikuttaneet oikeuksien ja vapauksien vähenemiseen.

"Demokraattisten ihanteiden varaan rakennettu hallintojärjestelmä ja sen hyväksyminen maailmassa hallitsevaksi on nyt enemmän uhattuna kuin koskaan viimeisten 25 vuoden aikana", sanoo instituutin tutkimustoiminnan varajohtaja Arch Puddington.

"Viime aikoihin asti useimmat autoritaariset hallinnot väittivät kannattavansa kansainvälisiä sopimuksia ja antoivat tyhjiä lupauksia vaaleista ja ihmisoikeuksista. Nyt he puhuvat yksipuoluejärjestelmän paremmuudesta ja yrittävät päästä eroon perustavanlaatuisista diplomaattisista periaatteista", Puddlington sanoo.

Raportissa viitataan Venäjän hyökkäykseen Ukrainaan, demokratian puutteeseen Egyptissä, Turkin presidentin tehostettuun kampanjaan lehdistönvapauden ja kansalaisyhteiskunnan rajoittamiseksi ja Kiinan keskitettyyn hallintoon.

Lisäksi raportissa alleviivataan vuoden 2014 terrorismin vaikutuksia. Alkaen Afrikasta Lähi-idän kautta aina Etelä-Aasiaan radikaalit jihadistiset voimat ovat piinanneet paikallista hallintoa ja väestöä. Esimerkiksi Irakissa, Syyriassa, Pakistanissa ja Nigeriassa vaikutukset ovat olleet tuhoisia. Turvallisuusjoukkojen edustajia ja siviilejä on surmattu ja ulkomaalaisia otettu panttivangeiksi.

Raportissa luokitellaan maailman maat joko vapaiksi, osittain vapaiksi tai ei vapaiksi. Tällä hetkellä 46 prosenttia on vapaita, 28 prosenttia osittain vapaita ja 26 prosenttia ei vapaita.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia