Uutiset Asekauppa

Kansainvälinen asekauppa kasvoi jälleen – Aseita virtaa etenkin Lähi-itään

Maailman suurimman aseviejän Yhdysvaltain aseista puolet on viimeisen viiden vuoden aikana mennyt Lähi-itään ja siitä puolet Saudi-Arabiaan maan Jemenissä tekemistä ilmaiskuista huolimatta, selviää Tukholman rauhantutkimusinstituutin tilastoista.
Solmuun vedetty aseen piippu
Kansainvälinen asekauppa on kasvanut 5,5 prosenttia viimeisten viiden vuoden aikana edelliseen viisivuotiskauteen verrattuna. Kuvan veistos löytyy YK:n päämajan edustalta New Yorkista. (Kuva: UN Photo)

Kansainvälinen asekauppa on kasvanut viimeisen viiden vuoden aikana jälleen verrattuna edelliseen viisivuotiskauteen, selviää Tukholman rauhantutkimusinstituutin Siprin tuoreista tilastoista.

Tilastoissa tarkastellaan tärkeimpien aseiden tuontia ja vientiä vuosina 2015–2019 ja verrataan niitä viisivuotiskauteen 2010–2014. Eilen julkaistujen tilastojen mukaan kasvua oli 5,5 prosenttia. Kasvu on hieman hidastunut verrattuna viime vuoden tilastoihin.

Tilastojen mukaan etenkin asekauppa Lähi-itään on kiihtynyt. Alueen asetuonti kasvoi peräti 61 prosenttia. Lähi-idän maiden osuus maailman asetuonnista on nyt yli kolmanneksen.

Maailman suurimman aseviejän Yhdysvaltain asevienti kasvoi viisivuotiskaudella lähes neljänneksen.

”Puolet Yhdysvaltain aseviennistä viimeisten viiden vuoden aikana meni Lähi-itään ja siitä puolet Saudi-Arabiaan. Samaan aikaan Yhdysvaltain edistyneiden sotilaslentokoneiden kysyntä lisääntyi etenkin Euroopassa, Australiassa, Japanissa ja Taiwanissa”, kertoo Siprin vanhempi tutkija Pieter D. Wezeman tiedotteessa.

Asekauppa Saudi-Arabian kanssa on herättänyt kansainvälistä pahennusta, sillä maan johtama liittouma on pommittanut lähes viiden vuoden ajan Jemeniä ja myös sen siviilikohteita. Siitä huolimatta maa on yhä maailman suurin aseiden tuoja. Tuonti kasvoi viisivuotiskaudella 130 prosenttia. Lähes kolme neljäsosaa Saudi-Arabian aseista tulee Yhdysvalloista.

Yhdysvaltain jälkeen suurimpia aseiden viejiä ovat Venäjä, Ranska, Saksa ja Kiina. Ranskan asevienti on ollut viimeisten viiden vuoden aikana korkeimmillaan sitten vuoden 1990, sillä sen aseteollisuus on hyötynyt etenkin Egyptin, Qatarin ja Intian kysynnästä, Sipri kertoo.

Suurimpia aseiden tuojia Saudi-Arabian jälkeen ovat puolestaan Intia, Egypti, Australia ja Kiina.

Asekauppa aseet & armeijakonfliktiturvallisuustalouskauppa

Lue myös

Jeff Halper, Syksy Räsänen ja Kari Paasonen istuvat rauhanjärjestöjen seminaarissa

”Keskustelu asekaupasta pitäisi nostaa moraaliselle tasolle” – EU-maiden asevienti herättää huolta asiantuntijoissa

Rauhanjärjestöjen seminaarissa keskusteltiin EU:n aseviennistä ja uudesta puolustusrahastosta. Vaikka EU:n yhteinen kanta kieltää aseviennin konfliktimaihin, käytännössä se ei ole estänyt kauppaa muun muassa Saudi-Arabian kanssa. Todellisuudessa kansainvälisissä säännöissä ei pitäisi olla tulkinnanvaraa, totesi ICAHD Finlandin puheenjohtaja Syksy Räsänen.
Solmuun vedetty aseen piippu

Asekauppa vilkastui taas – Saudi-Arabiasta maailman suurin aseiden tuoja

Maailman asekauppa on viimeisten viiden vuoden aikana kasvanut jälleen, selviää Tukholman rauhantutkimustinstituutin tuoreista tilastoista. Länsimaisilla aseilla on kysyntää etenkin Persianlahden sotaa käyvissä maissa.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Poika istuu kynä ja lehtiö kädessä pieni taskuradio korvallaan.

Koronavirus on vauhdittanut etäoppimista myös kehittyvissä maissa – Moni kuitenkin putosi kyydistä, eivätkä kaikki pääse enää takaisin

Noin 1,6 miljardia opiskelijaa ja koululaista joutui keväällä jäämään pois koulusta koronaviruksen takia. Esimerkiksi Kenia ja Uganda käärivät hihansa digi- ja etäopetuksen lisäämiseksi, mutta nyt pelkona on eriarvoisuuden kasvu. ”Jo valmiiksi jäljessä olevat jäävät vielä enemmän jälkeen”, sanoo Fingon asiantuntija Peter Njuguna.
Syyrian lippu kahden muun lipun välissä.

Luoteis-Syyriassa vahvistettu ensimmäinen koronavirustapaus – ”Koronavirus tulee leviämään pakolaisleireillä kulovalkean tavoin”

Luoteis-Syyriassa elää noin 4,2 miljoonaa ihmistä, joista monet pakolaisia. Jos virus leviää, esimerkiksi vanhuksilla ja kroonisia tauteja sairastavilla on vain pienet mahdollisuudet selvitä, varoittaa terveysjärjestö UOSSM.
Nainen puolilähikuvassa piikkilangalla varustetun betoniaidan edessä.

Siviilikriisinhallinta tukee konfliktista toipuvia maita vankemman tulevaisuuden rakentamisessa

Sisäministeriön alaisuudessa toimiva Kriisinhallintakeskus lähettää asiantuntijoita siviilikriisinhallintatehtäviin maailmalle. Koulutusasiantuntija Sari Rautarinta on ollut komennuksella Sudanissa, Afganistanissa ja Ukrainassa. Työ on pitkäjänteistä, ja sen merkitys on nähtävissä vasta vuosien kuluttua, hän sanoo.
Nainen puolilähikuvassa mainoksen edessä.

”Rahoituslaitokset eivät ottaneet minua vakavasti” – Naisyrittäjien arki on hankalaa, ja koronavirus vaikeuttaa sitä entisestään

Keniassa naisyrittäjät kärsivät luotonsaantivaikeuksista ja vähättelystä. Irene Omari omistaa yhden Kisumun suurimmista brändäysyhtiöistä. Koronan vuoksi bisneksellä menee nyt huonommin kuin koskaan. Vaikeuksia on kuitenkin ollut jo aiemmin. ”Naisen on hyvin vaikea vetää yritystä. Aluksi en edes saanut luottoa”, hän kertoo.
Mies puolilähikuvassa mikrofonin takana.

Köyhyys ei ole vähentynyt niin paljon kuin väitetään, ja keinot sen kitkemiseksi ovat vääriä, sanoo YK-asiantuntija – ”Vaarallisen omahyväistä”

YK:n väistyvä erityisasiantuntija Philip Alston suomii loppuraportissaan maailman johtajia ”itsensä onnittelemisesta” köyhyyden vastaisessa taistelussa, sillä köyhyyden väheneminen johtuu pitkälti Kiinasta. Myöskään kestävän kehityksen tavoitteita ei saavuteta, hän sanoo.