Kansainvälinen asekauppa kasvoi jälleen – Aseita virtaa etenkin Lähi-itään | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kansainvälinen asekauppa kasvoi jälleen – Aseita virtaa etenkin Lähi-itään

Maailman suurimman aseviejän Yhdysvaltain aseista puolet on viimeisen viiden vuoden aikana mennyt Lähi-itään ja siitä puolet Saudi-Arabiaan maan Jemenissä tekemistä ilmaiskuista huolimatta, selviää Tukholman rauhantutkimusinstituutin tilastoista.

Solmuun vedetty aseen piippu

Kansainvälinen asekauppa on kasvanut 5,5 prosenttia viimeisten viiden vuoden aikana edelliseen viisivuotiskauteen verrattuna. Kuvan veistos löytyy YK:n päämajan edustalta New Yorkista. Kuva: UN Photo.

Kansainvälinen asekauppa on kasvanut viimeisen viiden vuoden aikana jälleen verrattuna edelliseen viisivuotiskauteen, selviää Tukholman rauhantutkimusinstituutin Siprin tuoreista tilastoista.

Tilastoissa tarkastellaan tärkeimpien aseiden tuontia ja vientiä vuosina 2015–2019 ja verrataan niitä viisivuotiskauteen 2010–2014. Eilen julkaistujen tilastojen mukaan kasvua oli 5,5 prosenttia. Kasvu on hieman hidastunut verrattuna viime vuoden tilastoihin.

Tilastojen mukaan etenkin asekauppa Lähi-itään on kiihtynyt. Alueen asetuonti kasvoi peräti 61 prosenttia. Lähi-idän maiden osuus maailman asetuonnista on nyt yli kolmanneksen.

Maailman suurimman aseviejän Yhdysvaltain asevienti kasvoi viisivuotiskaudella lähes neljänneksen.

”Puolet Yhdysvaltain aseviennistä viimeisten viiden vuoden aikana meni Lähi-itään ja siitä puolet Saudi-Arabiaan. Samaan aikaan Yhdysvaltain edistyneiden sotilaslentokoneiden kysyntä lisääntyi etenkin Euroopassa, Australiassa, Japanissa ja Taiwanissa”, kertoo Siprin vanhempi tutkija Pieter D. Wezeman tiedotteessa.

Asekauppa Saudi-Arabian kanssa on herättänyt kansainvälistä pahennusta, sillä maan johtama liittouma on pommittanut lähes viiden vuoden ajan Jemeniä ja myös sen siviilikohteita. Siitä huolimatta maa on yhä maailman suurin aseiden tuoja. Tuonti kasvoi viisivuotiskaudella 130 prosenttia. Lähes kolme neljäsosaa Saudi-Arabian aseista tulee Yhdysvalloista.

Yhdysvaltain jälkeen suurimpia aseiden viejiä ovat Venäjä, Ranska, Saksa ja Kiina. Ranskan asevienti on ollut viimeisten viiden vuoden aikana korkeimmillaan sitten vuoden 1990, sillä sen aseteollisuus on hyötynyt etenkin Egyptin, Qatarin ja Intian kysynnästä, Sipri kertoo.

Suurimpia aseiden tuojia Saudi-Arabian jälkeen ovat puolestaan Intia, Egypti, Australia ja Kiina.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia