Kalaa syödään ennätyspaljon, ylikalastus yhä ongelma | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kalaa syödään ennätyspaljon, ylikalastus yhä ongelma

Kala on ihmiskunnalle tärkeä proteiininlähde, mutta kolmannesta kaupallisista kalakannoista kalastetaan yhä liikaa, käy ilmi FAOn tuoreista tilastoista.

Kalan käyttö ihmisravintona on noussut ennätyslukemiin. Kalaa kulutettiin henkeä kohti vuonna 2014 ensimmäistä kertaa yli 20 kiloa vuodessa, kertoo YK:n maatalous- ja elintarvikejärjestö FAO uusissa tilastoissaan. Määrä on kaksinkertaistunut 1960-luvulta, syinä lisääntynyt vesiviljely, vähentynyt hävikki ja toisaalta myös joidenkin lajien parantuneet kannat.

Kala tuottaa raportin mukaan noin 6,7 prosenttia ihmisten käyttämästä proteiinista ja siitä saa myös muita tärkeitä ravintoaineita. Se työllistää suoraan noin 57 miljoonaa ihmistä. Ongelmana kuitenkin on, että vajaa kolmannes kaupallisesti hyödynnettävistä kalavaroista on biologisesti kestämättömällä tasolla, eli niitä kalastetaan liikaa kantojen uusiutumistahtiin nähden. Osuus on ollut sama vuodesta 2007 ja se on kolme kertaa enemmän kuin vuonna 1974, FAO sanoo.

Hyvä uutinen on, että osissa maailmaa kalakannat ovat piristyneet. Esimerkiksi Luoteis-Atlantilla kalastetaan alle puolet siitä, mitä 1970-luvun alussa, ja siellä esimerkiksi ruijanpallaksen ja kampelan kannat ovat toipumassa.

Sen sijaan esimerkiksi Välimerellä ja Mustallamerellä tilanne on hälyttävä, sillä ylikalastuksen kohteena on 59 prosenttia tarkastelluista lajeista, ja lisäksi Välimerellä pelätään vieraslajeja ilmastonmuutoksen seurauksena.

Suurin vesiviljelijämaa on Kiina, mutta raportin mukaan tuotanto kasvaa nopeammin muualla. Nigeriassa kalastus ja muu vesiviljely on lähes 20-kertaistunut parissakymmenessä vuodessa.

Yhteensä kaupallisesti hyödynnettävä kalansaalis oli FAOn mukaan vuonna 2014 93,4 miljoonaa tonnia. Yleisin laji oli alaskanseiti. Taannoin kuitenkin uutisoitiin tutkimustuloksesta, jonka mukaan FAO on aliarvioinut maailman kalansaaliit, eikä etenkään Afrikan ryöstökalastuksesta tiedetä tarpeeksi.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia