Uutiset

Kalaa syödään ennätyspaljon, ylikalastus yhä ongelma

Kala on ihmiskunnalle tärkeä proteiininlähde, mutta kolmannesta kaupallisista kalakannoista kalastetaan yhä liikaa, käy ilmi FAOn tuoreista tilastoista.
(Kuva: Simon Huggins / CC BY-NC-ND 2.0)

Kalan käyttö ihmisravintona on noussut ennätyslukemiin. Kalaa kulutettiin henkeä kohti vuonna 2014 ensimmäistä kertaa yli 20 kiloa vuodessa, kertoo YK:n maatalous- ja elintarvikejärjestö FAO uusissa tilastoissaan. Määrä on kaksinkertaistunut 1960-luvulta, syinä lisääntynyt vesiviljely, vähentynyt hävikki ja toisaalta myös joidenkin lajien parantuneet kannat.

Kala tuottaa raportin mukaan noin 6,7 prosenttia ihmisten käyttämästä proteiinista ja siitä saa myös muita tärkeitä ravintoaineita. Se työllistää suoraan noin 57 miljoonaa ihmistä. Ongelmana kuitenkin on, että vajaa kolmannes kaupallisesti hyödynnettävistä kalavaroista on biologisesti kestämättömällä tasolla, eli niitä kalastetaan liikaa kantojen uusiutumistahtiin nähden. Osuus on ollut sama vuodesta 2007 ja se on kolme kertaa enemmän kuin vuonna 1974, FAO sanoo.

Hyvä uutinen on, että osissa maailmaa kalakannat ovat piristyneet. Esimerkiksi Luoteis-Atlantilla kalastetaan alle puolet siitä, mitä 1970-luvun alussa, ja siellä esimerkiksi ruijanpallaksen ja kampelan kannat ovat toipumassa.

Sen sijaan esimerkiksi Välimerellä ja Mustallamerellä tilanne on hälyttävä, sillä ylikalastuksen kohteena on 59 prosenttia tarkastelluista lajeista, ja lisäksi Välimerellä pelätään vieraslajeja ilmastonmuutoksen seurauksena.

Suurin vesiviljelijämaa on Kiina, mutta raportin mukaan tuotanto kasvaa nopeammin muualla. Nigeriassa kalastus ja muu vesiviljely on lähes 20-kertaistunut parissakymmenessä vuodessa.

Yhteensä kaupallisesti hyödynnettävä kalansaalis oli FAOn mukaan vuonna 2014 93,4 miljoonaa tonnia. Yleisin laji oli alaskanseiti. Taannoin kuitenkin uutisoitiin tutkimustuloksesta, jonka mukaan FAO on aliarvioinut maailman kalansaaliit, eikä etenkään Afrikan ryöstökalastuksesta tiedetä tarpeeksi.

kalastusruoka

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mielenosoittajien kyltti

Metoo ja Oxfam-kohu saivat myös suomalaiset kehitysyhteistyöjärjestöt heräämään – Seksuaalista häirintää ja ahdistelua halutaan nyt torjua ponnekkaammin

Suomalaisten järjestöjen tukemissa kehitysyhteistyöhankkeissa on tullut esiin ainakin yksittäisiä hyväksikäyttötapauksia. Nyt monissa järjestöissä rakennetaan uusia ohjenuoria väärinkäytösten ehkäisemiseksi.
Turkin lippu, taustalla Bosporinsalmi

Hallitus myönsi asevientiluvan Turkkiin – Rauhanjärjestöt: Ei linjassa hallitusohjelman kanssa

Suomalainen Robonic Ltd sai luvan viedä Turkkiin miehittämättömien ilma-alusten laukaisualustoja. Päätös ”ampuu jalkaan niin Suomen kuin EU:nkin ihmisoikeuspolitiikkaa”, sanoo Suomen Rauhanliiton toiminnanjohtaja Laura Lodenius.
Lapsia kyltit kädessä

Ilmastolakkoviikko alkaa – Miljoonia odotetaan protestoimaan ympäri maailman

Ensi viikolla järjestetään YK:n ilmastohuippukokous. Kansalaiset ovat lähdössä kaduille vaatimaan tehokkaampia ilmastotoimia arviolta 160 maassa. Suomessa protestoidaan etenkin ensi viikolla.
Kätilö tutkii raskaana olevaa naista

Äitiys- ja lapsikuolleisuuden väheneminen on ollut ”huikaiseva menestys”, sanoo WHO – Silti joka 11:s sekunti joko äiti tai lapsi kuolee

YK-järjestöjen tuoreiden tilastojen mukaan äitiys- ja lapsikuolleisuus ovat vähentyneet 2000-luvulla merkittävästi. Silti vuoden 2030 tavoitteet voivat jäädä saavuttamatta.

Luetuimmat

Kidutus on yhä yleisempää Venäjällä – Juristi Irina Birjukova paljastaa viranomaisten väärinkäytöksiä ja on paennut sen vuoksi tappouhkauksia
”Talouskasvun luominen vain lisäämällä kulutusta ei ole enää toteuttamiskelpoinen vaihtoehto” – Tutkijaryhmä vaatii nopeita keinoja kestävän kehityksen edistämiseksi
Yksityistä sektoria korostava kehityspolitiikka jatkuu myös tällä hallituskaudella – Kehitysministeri Ville Skinnari haluaa suomalaisyritykset Afrikan markkinoille
Amnestyn tärkein ihmisoikeuspalkinto ilmastoaktivisti Greta Thunbergille ja koululaisten ilmastoliikkeelle – ”Kaikkien on osallistuttava ilmastolakkoon”
Kehittyvät maat siirtyvät vauhdilla uusiutuvaan energiaan – Intia näyttää esimerkkiä
Somaliaa uhkaa taas nälänhätä huonon sadon vuoksi – Seitsemän sadekautta on epäonnistunut lyhyen ajan sisällä
Järjestö: Vaatealan omat vastuullisuusjärjestelmät tuottavat miljardeja dollareita mutta eivät suojele työntekijöitä
Asiantuntijaryhmä: Jemenissä selviä merkkejä sotarikoksista – Myös länsimaiden asekauppa voi rikkoa kansainvälistä oikeutta
Etelä-Afrikassa protestoidaan naisten murhia vastaan – Yliopisto-opiskelijan ja nyrkkeilymestarin kuolemat järkyttävät
Hallitus myönsi asevientiluvan Turkkiin – Rauhanjärjestöt: Ei linjassa hallitusohjelman kanssa