Uutiset

Kalaa syödään ennätyspaljon, ylikalastus yhä ongelma

Kala on ihmiskunnalle tärkeä proteiininlähde, mutta kolmannesta kaupallisista kalakannoista kalastetaan yhä liikaa, käy ilmi FAOn tuoreista tilastoista.
(Kuva: Simon Huggins / CC BY-NC-ND 2.0)

Kalan käyttö ihmisravintona on noussut ennätyslukemiin. Kalaa kulutettiin henkeä kohti vuonna 2014 ensimmäistä kertaa yli 20 kiloa vuodessa, kertoo YK:n maatalous- ja elintarvikejärjestö FAO uusissa tilastoissaan. Määrä on kaksinkertaistunut 1960-luvulta, syinä lisääntynyt vesiviljely, vähentynyt hävikki ja toisaalta myös joidenkin lajien parantuneet kannat.

Kala tuottaa raportin mukaan noin 6,7 prosenttia ihmisten käyttämästä proteiinista ja siitä saa myös muita tärkeitä ravintoaineita. Se työllistää suoraan noin 57 miljoonaa ihmistä. Ongelmana kuitenkin on, että vajaa kolmannes kaupallisesti hyödynnettävistä kalavaroista on biologisesti kestämättömällä tasolla, eli niitä kalastetaan liikaa kantojen uusiutumistahtiin nähden. Osuus on ollut sama vuodesta 2007 ja se on kolme kertaa enemmän kuin vuonna 1974, FAO sanoo.

Hyvä uutinen on, että osissa maailmaa kalakannat ovat piristyneet. Esimerkiksi Luoteis-Atlantilla kalastetaan alle puolet siitä, mitä 1970-luvun alussa, ja siellä esimerkiksi ruijanpallaksen ja kampelan kannat ovat toipumassa.

Sen sijaan esimerkiksi Välimerellä ja Mustallamerellä tilanne on hälyttävä, sillä ylikalastuksen kohteena on 59 prosenttia tarkastelluista lajeista, ja lisäksi Välimerellä pelätään vieraslajeja ilmastonmuutoksen seurauksena.

Suurin vesiviljelijämaa on Kiina, mutta raportin mukaan tuotanto kasvaa nopeammin muualla. Nigeriassa kalastus ja muu vesiviljely on lähes 20-kertaistunut parissakymmenessä vuodessa.

Yhteensä kaupallisesti hyödynnettävä kalansaalis oli FAOn mukaan vuonna 2014 93,4 miljoonaa tonnia. Yleisin laji oli alaskanseiti. Taannoin kuitenkin uutisoitiin tutkimustuloksesta, jonka mukaan FAO on aliarvioinut maailman kalansaaliit, eikä etenkään Afrikan ryöstökalastuksesta tiedetä tarpeeksi.

kalastusruoka

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies ja nainen puolilähikuvassa

”Robotti ei ole fiksumpi kuin kastemato” – Googlelta irtisanoutunut ohjelmistoinsinööri Laura Nolan seuraa huolestuneena tappajarobottiteknologian kehitystä

Laura Nolan irtisanoutui Googlelta kuultuaan yhtiön olevan mukana Yhdysvaltain puolustusministeriön projektissa. Hänen sekä yritysten asekehitystä tutkineen Frank Slijperin mukaan armeijat kääntyvät nyt teknologiafirmojen puoleen kehittääkseen nopeammin robottiaseita, jotka tekisivät päätöksen ihmisten tappamisesta itsenäisesti.
Nuoria miehiä rivissä kädet puuskassa

Raportti: Terrorismin vastaiset toimet kurittavat lapsia

Terrorismin vastaisessa taistelussa ei riittävästi huomioida lapsia eikä ymmärretä, mitä haittaa heille aiheutetaan. Terroristijärjestöyhteyksistä epäiltyjä lapsia tulisi kohdella terrorismin uhreina, ei rikoskumppaneina, sanoo kansalaisjärjestö Watchlist on Children and Armed Conflict.
Nuoria naisia lentopalloverkko taustallaan

Afrikan nuorissa ainekset menestystarinaan

Suomi laatii tänä vuonna oman Afrikka-strategian. Nuoret kannattaa nostaa Suomen ja Afrikan välisen kumppanuuden ja yhteistyön keskiöön, sillä heissä on valtavasti potentiaalia muun muassa rauhan rakentajina ja konfliktien ennaltaehkäisijöinä, kirjoittaa Kirkon Ulkomaanavun vaikuttamistyön päällikkö Katri Suomi.
Kalastaja katselee järvelle järven rannalla

Maatalous ja pajuviljelmät uhkaavat Kashmirin Wular-järveä ja yli 30 000 perheen elantoa

Kashmirissa sijaitsevan Wularin alkuperäinen koko oli yli 200 neliökilometriä. Nyt se on alle puolet siitä. ”Meidän täytyy kirjaimellisesti kiskoa veneitämme, koska vettä on niin vähän”, kertoo paikallinen asukas Mohammad Subhan Dar.
Käsi kirjoittamassa suurelle paperille

Ennakkoluulot ja rooliodotukset vaikeuttavat maahanmuuttajanaisten työllistymistä – Uusi bisnesverkosto kannustaa työelämään ja yrittäjäksi

Viime syksynä perustettu Finnish Somali Women in Business -verkosto kehittää etenkin suomensomalialaisten naisten yrittäjyys- ja työelämätaitoja. ”Liian usein yrittäjyyden esteenä on epävarmuus omasta osaamisesta”, sanoo projektityöntekijä Amina Mohamed.

Luetuimmat

YK julkaisi pitkän odotuksen jälkeen listan Israelin laittomissa siirtokunnissa toimivista yrityksistä – 112 yrityksen joukossa muun muassa Tripadvisor ja Airbnb
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Ani harva pakolainen pääsi viime vuonna uuteen kotimaahan
”Robotti ei ole fiksumpi kuin kastemato” – Googlelta irtisanoutunut ohjelmistoinsinööri Laura Nolan seuraa huolestuneena tappajarobottiteknologian kehitystä
Nepalin ”menkkamajaperinne” johtaa jopa naisten kuolemiin, mutta nyt asenteet ovat alkaneet muuttua
Iranilaisohjaaja Mehrdad Oskouei haluaa antaa äänen äänettömille – Uusi dokumentti kertoo tytöistä, jotka ovat murhanneet isän, miehen tai langon, koska muuta vaihtoehtoa ei ollut
Suomalaisjärjestöt saavat lisää rahaa kehitysyhteistyöhön Afrikassa
Konfliktit ja ilmastokriisi ovat ajaneet miljoonat ruokapulaan Keski-Sahelissa
Ihmisoikeusjärjestö: Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen vastainen vihapuhe kasvanut Euroopassa – Myös Suomessa tilanne on heikentynyt
Kuivuus ja tulvat vaikeuttavat ruuansaantia eteläisessä Afrikassa – Sambialaisen Planeta Hatuleken perhe selvisi puutarhatuotteita myymällä