Joka vuosi katoaa 10 miljardia puuta – uusi kampanja aikoo pelastaa biljoona puuta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Joka vuosi katoaa 10 miljardia puuta – uusi kampanja aikoo pelastaa biljoona puuta

Noin puolet maapallon alkuperäisestä puustosta on kadonnut. Ympäristöjärjestöjen uudessa kampanjassa aiotaan pysäyttää metsäkato seuraavien vuosikymmenten aikana.

Puita

Maapallo menettää vuosittain 10 miljardia puuta. Kuva: Adam Mikiciuk / CC BY-NC-ND 2.0.

Kansainväliset ympäristöjärjestöt ovat julkistaneet aloitteet, jonka tavoitteena on suojella, kunnostaa tai pelastaa yhteensä biljoona puuta vuoteen 2050 mennessä. Jos siinä onnistutaan, metsäkato loppuu, iso osa aiemmin kadonneista puista palaa takaisin ja puita suojellaan tehokkaammin.

Trillion Trees -aloitteeksi nimetyssä kampanjassa ovat mukana ympäristöjärjestöt Maailman luonnonsäätiö (WWF), Wildlife Conservation Society ja BirdLife International. Niiden mukaan maailmasta katoaa vuosittain 10 miljardia puuta. Metsäkadolla on kielteiset vaikutukset biodiversiteettiin, metsien kykyyn sitoa hiiltä, paikalliseen talouteen ja ihmisten terveyteen.

”Vaikka metsien kunnostussuunnitelmia ja metsäkadon välttämiseen ehkäiseviä strategioita on olemassa, näiden sitoumusten toteutus ja rahoitus laahaa jäljessä. Trillion trees auttaa saavuttamaan globaalit metsäsitoumukset tuomalla yhteen erilaisia yksityisiä, voittoa tuottamattomia ja yhteisöllisiä toimijoita”, sanoo WWF Britannian metsäohjelman johtaja Simon Petley tiedotteessa.

YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO arvioi vuonna 2015, että maailmasta on kadonnut vuoden 1990 jälkeen noin 129 miljoonaa hehtaaria metsää, joskin kato on viime vuosina hidastunut. Metsäkato aiheuttaa muun muassa eroosiota, mutta sen arvellaan aiheuttavan myös noin 15 prosenttia kasvihuonekaasupäästöistä.

Ohjelman tavoitteena ei ole istuttaa biljoonaa uutta puuta vaan saada liikkeelle uutta rahaa ja ratkaisuja. Mukaan on tarkoitus saada etenkin yksityiset yritykset, sillä niiden tuotantoketjut voidaan linkittää noin 80 prosenttiin trooppisten metsien katoamisesta Etelä-Amerikassa, Aasiassa ja Saharan eteläpuolisessa Afrikassa, järjestöt sanovat.

Tutkijat arvioivat, että maailmassa oli alun perin noin kuusi biljoonaa puuta, joista puolet on kadonnut sivilisaation alkamisen jälkeen ihmisen toiminnan vuoksi. Metsiin on sitoutunut yli 45 prosenttia maaperän hiilestä, niissä elää kaksi kolmasosaa maakasvi- ja eläinlajeista ja ne tuovat elinkeinon noin 1,6 miljardilla ihmiselle.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia