Uutiset

Jo neljäs ateistibloggaaja surmattu Bangladeshissa

Saman vuoden aikana ääri-islamistit ovat tappaneet jo neljä ateistibloggaajaa. Ammattikirjoittajat vaativat maan hallitukselta tiukempia otteita bloggaajien turvallisuuden takaamiseksi.
(Kuva: Shell Daruwala / cc 2.0)

Bangladeshin pääkaupungissa Dhakassa tapettiin viime viikolla ateistiksi julistautunut bloggaaja. Kyseessä on jo neljäs bloggaajamurha saman vuoden aikana.

Bloggaaja Niloy Chakrabart tapettiin viidakkoveitsellä kotiovelleen perjantaina. Surmaajiksi ovat ilmoittautuneet  Ansar ul Islam -ryhmään kuuluvat ääri-islamistit, joilla on kytköksiä Al-Qaidaan.

Bloggaajana Chakrabart oli tunnettu fundamentalismin ja ääriajatusten vastustajana sekä vähemmistöjen oikeuksien, erityisesti alkuperäiskansojen puolustajana. Hän kuului 84 sekulaarin bloggaajan ryhmään, joita ääriliikkeet olivat jo aiemmin vaatineet pidätettäviksi jumalanpilkasta.

Chakrabart oli saanut lukuisia uhkauksia ja ilmoittanut niistä poliisille. Avunpyyntöihin ei kuitenkaan oltu reagoitu, Guardian raportoi.

150 ammattikirjoittajaa mukaan lukien Salman Rushdie ja Margaret Atwood ovat allekirjoittanut vetoomuksen, jossa maan hallitukselta vaaditaan toimia syyllisten rankaisemiseksi ja bloggaajien turvallisuuden takaamiseksi. Satoja ihmisiä osoitti mieltään sananvapauden puolesta viikonloppuna.

Virallisesti sekulaariksi julistautuneessa maassa 90 prosenttia on muslimeja, mutta äärilikkeet ovat vasta viime aikoina voimistuneet.

mediasananvapausoikeus ja rikos Bangladesh

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Ylös nostetussa kädessä oleva kyltti, jossa lukee Black Lives Matter.

Kukaan ei tiedä, miten paljon viharikoksia Suomessa tapahtuu, sillä aina niitä eivät tunnista edes uhrit itse – Uusi sähköinen työkalu kerää tietoa

Vain pieni osa viharikoksista ilmoitetaan poliisille, ja siksi niistä tiedetään vain vähän. Anti-Racist Forum -järjestössä kehitetään nyt matalan kynnyksen raportointityökalua osana oikeusministeriön hanketta. ”Jotkut kokevat häirintää päivittäin. Silloin voi käydä niin, että siihen tottuu”, kertoo koordinaattori Akunna Onwen.
Seinämaalaus sotilaista tähtäämässä naista Betlehemissä.

Sopimus kuin sopimus, palestiinalaiset häviävät aina

Israel ja Arabiemiirikunnat ilmoittivat eilen solmivansa diplomaattisuhteet. Osana sopimusta Israel hylkäsi ainakin toistaiseksi suunnitelmansa liittää osia miehitetystä Länsirannasta itseensä. Palestiinalaisilla näyttää kuitenkin olevan enää vain hävittävää, kirjoittaa Teija Laakso.
Suomen lippu lipputangossa.

Valtiovarainministeriön budjettiesitys: Kehitysyhteistyöhön ensi vuonna lisää rahaa

Koronapandemian aiheuttamista talousongelmista huolimatta Suomen kehitysyhteistyövaroihin esitetään lisäystä ensi vuonna. ”Kehitysyhteistyön riittävä rahoittaminen on paitsi maailman köyhimpien ihmisten, myös suomalaisten etu”, kiittelee Fingon kehityspolitiikan asiantuntija Niina Tenhio.
Rivi lapsia pesemässä käsiään hanojen alla.

Raportti: 43 prosenttia maailman kouluista on ilman käsienpesumahdollisuutta

Kouluja avataan koronasulun jälkeen, mutta etenkin vähiten kehittyneissä maissa viruksen leviämistä on vaikea estää, koska käsienpesumahdollisuutta ei ole.
Laiva satamassa.

Järjestöjen uusi meripelastusalus aloittaa Välimerellä – ”Tavallisten ihmisten yhteinen vastalause EU:n rasistiselle politiikalle”

Välimeri on ollut koronaviruksen ja viranomaisten toimien takia aikoina tyhjä pelastusaluksista. Nyt Lääkärit ilman rajoja ja Sea-Watch ovat laskemassa liikkeelle uuden aluksen.