Uutiset Jemenin konflikti

Jemenin terveysjärjestelmä kriisissä – miljoonat ilman terveyspalveluita

Al-Hudayah'n sairaalassa henkilökunta ei ole saanut säännöllistä palkkaa kuukausiin eikä potilailla ole varaa maksaa maksujaan. Silti ketään ei käännytetä pois.
Sota on romahduttanut Jemenin terveyspalvelut. Terveyskeskus Sa'adassa vuonna 2012. (Kuva: ICRC / C. Martin-Chico / www.icrc.org / CC BY-NC-ND 2.0)

Jemenin terveysjärjestelmä on ajautunut kriisiin maan sisällissodan kärjistymisen seurauksena. Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan tärkeistä lääkkeistä ja polttoaineesta on pulaa ja monet työntekijät ovat lähteneet maasta. Maan terveyskeskuksista enää alle puolet on täysin toiminnassa.

Jo ennestään maailman köyhimpiin maihin kuuluvan Jemenin tilanne heikkeni maaliskuussa 2015, kun Saudi-Arabia alkoi pommittaa maan shiialaisia huthikapinallisia. Iskuissa on kuollut myös joukoittain siviilejä.

WHO:n mukaan terveysasemat ovat raportoineet yli 7 600 ihmisen kuolemasta ja lähes 42 000:n haavoittumisesta. Lähes 15 miljoonalla ihmisellä ei ole perusterveydenhuollon palveluita.

Yksi yhä toimivista sairaaloista on Al-Hudayah'n kaupungissa toimiva sairaala, joka hoitaa päivittäin yli 1 500:aa ihmistä. Potilaiden määrä on viisinkertaistunut sitten vuoden 2012.

Ketään ei käännytetä pois, vaikka potilailla ei ole varaa maksaa laskujaan. Ruokaa potilaille ei kuitenkaan riitä, WHO kertoo.

"Terveydenhuoltohenkilökunta ei ole saanut palkkaansa viiteen kuukauteen. Tietyistä lääkkeistä on akuutti pula, ja tarvitsemme lisää polttoainetta varmistaaksemme, että sairaalalla on sähköä", sanoo sairaalan johtaja Khaled Suhail WHO:n tiedotteessa.

Monet sairaalaan tulijoista tarvitsevat hoitoa aliravitsemukseen. Jemeniin on ennustettu nälänhätää, ja lähes 4,5 miljoonaa ihmistä tarvitsee aliravitsemuksen hoitoa tai ehkäisyä.

"Viime vuonna yli sata lasta kuoli aliravitsemukseen ruokkimiskeskuksessa. Suurin heistä oli Al-Hudaydah’n kaupungista. Niillä, jotka elävät kaupungin ulkopuolella, ei ole varaa liikennekuluihin, joten monet lapset yksinkertaisesti kuolevat kotona", Suhail sanoo.

WHO on perustanut maahan 15 ruokkimiskeskusta, mutta rahapula haittaa sen työtä. Viime vuonna se sai vain puolet tarvitsemastaan rahoituksesta.

Jemenin konflikti konfliktiterveyssairaus/lääkintä Jemen

Lue myös

Mielenosoittajia, joilla mm. kyltti "Saudi Arabia starves children"

Amnesty: Yhdysvalloissa valmistettu pommi tappoi siviilejä Jemenissä

Kesäkuussa asuinrakennukseen osunut, Saudi-Arabian ja Arabiemiirikuntien johtamalle liittoumalle myyty pommi tappoi kuusi siviiliä. Amnesty vaatii asevientikieltoa Jemeniin.
Kokousyleisöä ja puhujanäyttö

Asiantuntijaryhmä: Jemenissä selviä merkkejä sotarikoksista – Myös länsimaiden asekauppa voi rikkoa kansainvälistä oikeutta

Aseiden toimittaminen Jemenin sodan osapuolelle pitää lopettaa, vaatii YK:n asiantuntijaryhmä. Muun muassa Yhdysvaltain, Ranskan ja Ison-Britannian tiedetään myyneen aseita Saudi-Arabian johtamalle liittoumalle.
Joukko ihmisiä kävelee käytävällä

Jemenin hätäapuohjelmia uhkaa sulkeminen, sillä avunantajat eivät ole täyttäneet lupauksiaan – ”Kun rahaa ei tule, ihmiset kuolevat”

Avunantajamaat lupasivat Jemenille helmikuussa 2,6 miljardia dollaria apua. YK:n mukaan alle puolet tästä summasta on maksettu mikä tarkoittaa, että lähikuukausina joudutaan sulkemaan valtava määrä avustusohjelmia.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Jason Hickel

Antropologi Jason Hickel haaveilee maailmasta ilman talouskasvua – ”Ajatus vihreästä kasvusta on epä-älyllinen”

Suomessa hiljattain vieraillut Jason Hickel on yksi tutkijoista, jotka ovat viime vuosina ryhtyneet vaatimaan, että maailma luopuu pakkomielteestään bruttokansantuotteen kasvattamiseen ja keskittyy sen sijaan ympäristön kantokyvyn ylläpitämiseen ja ihmisten hyvinvointiin. Hänen mukaansa myöskään paljon puhuttu ”vihreä kasvu” ei tule toimimaan.
Kädet tietokoneen näppäimistöllä

Mitään ei saa enää sanoa – Äärioikeistolaisen retoriikan ABC

Äärioikeisto luo uusien käsitteiden avulla kuviteltuja vihollisia ja olkiukkoja, joiden avulla se voi voittaa helppoja taisteluja. Yksi ajankohtaisimmista on myytti sananvapauskriisistä, kirjoittaa Aurora Lemma.
Burkina Fason lippu

Ääriliikkeiden väkivalta leviää Sahelissa – Lähes 900 000 ihmistä on paennut

Ääriliikkeiden väkivalta on aiheuttanut aliravitsemuskriisin Maliin, Nigeriin ja Burkina Fasoon. Mikäli mitään ei tehdä, kokonainen sukupolvi on vaarassa, sanoo Maailman ruokaohjelma.
Kaksi naista lähikuvassa

Luovat keinot auttavat Keski-Amerikan ihmiskaupan uhreja toipumaan

Järjestäytynyt rikollisuus kiihdyttää ihmiskauppaa Guatemalassa, Hondurasissa ja El Salvadorissa. Viranomaiset yrittävät tukea uhreja, mutta ne eivät pärjäisi ilman järjestöjä, jotka osaavat tarjota epäsovinnaisiakin tapoja toipumisen edistämiseksi. Esimerkiksi AS Mujeres tarjoaa perinteisen avun ohella myös aromaterapiaa.