Uutiset Jemenin konflikti

Jemenin terveysjärjestelmä kriisissä – miljoonat ilman terveyspalveluita

Al-Hudayah'n sairaalassa henkilökunta ei ole saanut säännöllistä palkkaa kuukausiin eikä potilailla ole varaa maksaa maksujaan. Silti ketään ei käännytetä pois.
Sota on romahduttanut Jemenin terveyspalvelut. Terveyskeskus Sa'adassa vuonna 2012. (Kuva: ICRC / C. Martin-Chico / www.icrc.org / CC BY-NC-ND 2.0)

Jemenin terveysjärjestelmä on ajautunut kriisiin maan sisällissodan kärjistymisen seurauksena. Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan tärkeistä lääkkeistä ja polttoaineesta on pulaa ja monet työntekijät ovat lähteneet maasta. Maan terveyskeskuksista enää alle puolet on täysin toiminnassa.

Jo ennestään maailman köyhimpiin maihin kuuluvan Jemenin tilanne heikkeni maaliskuussa 2015, kun Saudi-Arabia alkoi pommittaa maan shiialaisia huthikapinallisia. Iskuissa on kuollut myös joukoittain siviilejä.

WHO:n mukaan terveysasemat ovat raportoineet yli 7 600 ihmisen kuolemasta ja lähes 42 000:n haavoittumisesta. Lähes 15 miljoonalla ihmisellä ei ole perusterveydenhuollon palveluita.

Yksi yhä toimivista sairaaloista on Al-Hudayah'n kaupungissa toimiva sairaala, joka hoitaa päivittäin yli 1 500:aa ihmistä. Potilaiden määrä on viisinkertaistunut sitten vuoden 2012.

Ketään ei käännytetä pois, vaikka potilailla ei ole varaa maksaa laskujaan. Ruokaa potilaille ei kuitenkaan riitä, WHO kertoo.

"Terveydenhuoltohenkilökunta ei ole saanut palkkaansa viiteen kuukauteen. Tietyistä lääkkeistä on akuutti pula, ja tarvitsemme lisää polttoainetta varmistaaksemme, että sairaalalla on sähköä", sanoo sairaalan johtaja Khaled Suhail WHO:n tiedotteessa.

Monet sairaalaan tulijoista tarvitsevat hoitoa aliravitsemukseen. Jemeniin on ennustettu nälänhätää, ja lähes 4,5 miljoonaa ihmistä tarvitsee aliravitsemuksen hoitoa tai ehkäisyä.

"Viime vuonna yli sata lasta kuoli aliravitsemukseen ruokkimiskeskuksessa. Suurin heistä oli Al-Hudaydah’n kaupungista. Niillä, jotka elävät kaupungin ulkopuolella, ei ole varaa liikennekuluihin, joten monet lapset yksinkertaisesti kuolevat kotona", Suhail sanoo.

WHO on perustanut maahan 15 ruokkimiskeskusta, mutta rahapula haittaa sen työtä. Viime vuonna se sai vain puolet tarvitsemastaan rahoituksesta.

Jemenin konflikti konfliktiterveyssairaus/lääkintä Jemen

Lue myös

YK:n pääsihteeri pöydän takana, vieressä YK:n lippu.

YK:n pääsihteerille sataa kritiikkiä – Jemeniä pommittava, Saudi-Arabian johtama liittouma on poistettu lapsen oikeuksien rikkojien ”häpeälistalta”

YK:n vuotuinen lapsen oikeuksien rikkojien häpeälista herättää pahennusta, sillä Saudi-Arabian johtama liittouma on jälleen poistettu siltä. ”On ilmeistä, että toiset maat ovat tasa-arvoisempia kuin toiset”, toteaa kansainvälisen Pelastakaa Lapset -järjestön pääsihteeri Inger Ashing.
Mies seisoo rakennuksen raunioilla.

Jemenissä on paljastumassa koronakatastrofi – Avustusjärjestöjen mukaan hengitystieoireisiin kuolleiden määrä on noussut nopeasti

Jemenissä on todettu melko vähän tartuntoja, mutta järjestöjen tiedot viittaavat siihen, että tapauksia on paljon luultua enemmän. Terveydenhuoltojärjestelmä ei kykene hoitamaan heitä. ”Olemme kuulleet perheistä, jotka ovat menettäneet kaksi tai kolme läheistä viikossa”, kertoo Pelastakaa Lasten ohjelmajohtaja Mohammed Alshamaa.
Kasvokuvia maalattuna valkoiseen seinään

Jemen pelkää koronavirusepidemiaa – ”Näissä oloissa on mahdotonta alkeellisimmallakaan tavalla suojautua tartunnalta”

Koronaviruksen vaikutusta on verrattu sotaan. Jemeniläisestä näkökulmasta rikkaat maat saavat nyt pienen vilahduksen siitä todellisuudesta, jossa maa on elänyt viimeiset viisi vuotta, kirjoittaa avustusjärjestö Oxfamin humanitaarinen työntekijä Abdul Mohammed.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pienen traktorin päällä, toinen traktorin takana.

Väitöstutkimus: Yrittäjyyden avulla voi nousta köyhyydestä, mutta taikakonsti se ei ole – Yrittäjä tarvitsee hyvän idean ja paljon tukea

Marleen Wierenga tutki Aalto-yliopiston väitöskirjassaan intialaisia innovaatioyrittäjiä, joista yksi keksi moottoripyörän moottorilla toimivan traktorin. Yrittäjyys tarjoaa hänen mukaansa paljon mutta ei rajattomasti mahdollisuuksia vähentää köyhyyttä. ”Suurin osa kehitysmaiden yrittäjistä valitsisi mieluummin palkkatyön”, hän sanoo.
Mies puolilähikuvassa mikrofonin takana.

Köyhyys ei ole vähentynyt niin paljon kuin väitetään, ja keinot sen kitkemiseksi ovat vääriä, sanoo YK-asiantuntija – ”Vaarallisen omahyväistä”

YK:n väistyvä erityisasiantuntija Philip Alston suomii loppuraportissaan maailman johtajia ”itsensä onnittelemisesta” köyhyyden vastaisessa taistelussa, sillä köyhyyden väheneminen johtuu pitkälti Kiinasta. Myöskään kestävän kehityksen tavoitteita ei saavuteta, hän sanoo.
Vaaleansiniset kumihansikkaat tiskialtaan reunalla.

Afrikkalaistaustaiset kotiapulaiset kärsivät ihmiskaupasta Lähi-idässä – Koronaviruksen vuoksi moni on nyt loukussa

Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan maissa työskentelee joukoittain afrikkalaisnaisia kotiapulaisina surkeassa asemassa. Heidän oikeuksiensa puolustaminen ei saa jäädä koronaviruksen aiheuttaman globaalin talouskriisin varjoon, kirjoittaa Salaado Qasim.
Kaakaohedelmiä puussa, taka-alalla puita ja pensaita.

Nestlé lopettaa Reilun kaupan KitKat-suklaan valmistuksen – Häviäjinä 27 000 köyhää pienviljelijää, sanoo järjestö

Nestlé siirtyy käyttämään KitKat-suklaan valmistuksessa Rainforest Alliance -sertifioitua suklaata. Muutos tulee huonoon aikaan, sillä sekä koronavirus että ilmastonmuutos vaikeuttavat köyhien kaakaonviljelijöiden elämää jo valmiiksi.
Maskilla ja kypärällä suojautunut ihminen ruiskuttaa nestettä.

Raportti: Koronapandemian kaltaiset taudit yleistyvät, jos luonnon riistoon ei puututa

Zoonoosit eli eläinperäiset taudit tappavat vuosittain kaksi miljoonaa ihmistä. Syynä on muun muassa kestämätön luonnonvarojen käyttö, kertoo YK:n ympäristöohjelma. Se peräänkuuluttaa tieteenalojen välistä yhteistyötä tilanteen ratkaisemiseksi.