Nälänhätä "mahdollinen skenaario" Jemenissä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Nälänhätä "mahdollinen skenaario" Jemenissä

Yli kaksi kolmasosaa jemeniläisitä tarvitsee humanitaarista apua. Samaan aikaan maan pommitukset jatkuvat.

YK:n humanitaarisen avun koordinaattori Stephen O'Brien on vedonnut YK:n turvallisuusneuvostoon Jemenin tilanteen ratkaisemiseksi. O'Brienin mukaan jo noin 18,8 miljoonaa ihmistä, eli yli kaksi kolmasosaa koko väestöstä, tarvitsee humanitaarista apua. Suurin syy on konflikti.

Jemen on ollut käytännössä sisällissodassa maaliskuusta 2015. Maa oli rutiköyhä ja kärsi väkivallasta jo ennen konfliktia. O’Brienin mukaan nyt jo noin 14 miljoonaa ihmistä kärsii ruokapulasta ja yli 10 miljoonaa tarvitsisi selviytyäkseen apua heti.

"Jos ei toimita välittömästi, nälänhätä on mahdollinen skenaario vuonna 2017", hän sanoi.

Konflikti on tuhonnut Jemenin muutenkin hauraasta infrastruktuurista suuren osan. O’Brienin mukaan YK on konfliktin aikana todentanut yhteensä yli 325 hyökkäystä kouluihin, terveysasemille, toreille, silloille, teille ja vesipisteisiin. Suurin osa julkiselle infrastruktuurille aiheutuneista vahingoista on tullut ilmaiskuista.

O’Brienin mukaan myös sukupuolittunut väkivalta on kasvanut Jemenissä yli kaksi kolmasosaa verrattuna konfliktia edeltävään aikaan.

"Selvästi sanottuna, tämä tarkoittaa enemmän raiskauksia, pakkoavioliittoja, lapsimorsiamia ja muita käsittämättömiä väkivallan tekoja tyttöjä, poikia ja naisia vastaan", hän sanoi.

Jemenissä taistelevat shiialaiset huthikapinalliset sekä hallituksen joukot, mutta myös Saudi-Arabian johtama liittouma on mukana konfliktissa. Se on saanut erityisen suurta kritiikkiä, sillä se on pommittanut siviilien asuttamia alueita ja sen epäillään syyllistyneen sotarikoksiin.

Myös Yhdysvallat pommittaa Jemeniä. Uutismedioiden mukaan maa teki viime viikolla ensimmäisen ilmaiskunsa Jemeniin presidentti Donald Trumpin aikana. Iskussa kuoli myös siviilejä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia