Jemen taas lähellä nälänhätää, varoittaa YK – ”Valitettavasti ne, jotka voisivat auttaa, pääosin valitsevat olla tekemättä niin” | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Jemen taas lähellä nälänhätää, varoittaa YK – ”Valitettavasti ne, jotka voisivat auttaa, pääosin valitsevat olla tekemättä niin”

Monet avunantajamaat eivät ole toteuttaneet lupauksiaan toimittaa Jemeniin lisää apua, ja samaan aikaan konfliktin osapuolet eivät päästä apua perille. Noin yhdeksän miljoonan ihmisen apua on jo jouduttu leikkaamaan.

YK:n humanitaarisen avun koordinaattori Mark Lowcock

YK:n hätäapukoordinaattir Mark Lowcock kritisoi avunantjamaita siitä, etteivät ne ole täyttäneet lupauksiaan toimittaa apua Jemeniin. Kuva: Loey Felipe / UN Photo.

Ruokakriisi uhkaa pahentua nälänhädäksi Jemenissä, joka on kärsinyt konfliktista yli viiden vuoden ajan. Syynä on sekä avunantajien kitsastelu että Jemenin huthikapinallisten ja muiden toimijoiden sekaantuminen avun perillepääsyyn.

”Valitettavasti ne, jotka voisivat auttaa ja joilla on erityinen vastuu tehdä niin, pääosin valitsevat olla tekemättä niin. -- Humanitaarisen avun rahojen pidättäminen tulee olemaan kuolemantuomio monille perheille”, kritisoi YK:n humanitaarisen avun koordinaattori Mark Lowcock tällä viikolla.

Jemen on konfliktin vuoksi jatkuvassa ruokakriisissä, mutta suoranainen nälänhätä sitä uhkasi suoranainen nälänhätä kaksi vuotta sitten. Se onnistuttiin torjumaan lisääntyneen rahoituksen avulla. Tänä vuonna kuitenkin vasta 30 prosenttia luvatuista rahoista on tullut läpi, Lowcock kertoi.

Esimerkiksi Saudi-Arabia, Arabiemiirikunnat ja Kuwait eivät ole tänä vuonna antaneet vielä mitään, toisin kuin aiempina vuosina. Kaikki kolme maata kuuluvat myös liittoumaan, joka pommittaa Jemenin huthikapinallisia ja siviilejä.

Apua jakavat toimijat ovat joutuneet leikkaamaan yli yhdeksän miljoonan ihmisen apua. Esimerkiksi Maailman ruokaohjelma on joutunut leikkaamaan ruoka-apua niin, että 8,5 miljoonaa ihmistä saa apua vain joka toinen kuukausi. Yhteensä 80 prosenttia maan väestöstä, noin 24 miljoonaa ihmistä, tarvitsee humanitaarista apua.

Ongelmana on myös se, että konfliktin osapuolet estävät avun perillepääsyn. Huthit ovat sulkeneet Sana’an kansainvälisen lentokentän, vaikka lähiviikkoina maahan piti saada sen kautta 100 tonnia avustustarpeita, kuten rokotteita ja terveystarvikkeita.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch julkaisi maanantaina raportin, jonka mukaan sekä huthit että muut Jemenin viranomaiset estävät avun pääsyn läpi. Avustustyöntekijät ja muut toimijat ovat kertoneet muun muassa sadoista säännöistä, jotka rajoittavat heidän työtään, pitkistä viivästyksistä, arvioiden teon vaikeuttamisesta, avunsaajien listoihin puuttumisesta sekä väkivallasta avustustyöntekijöitä kohtaan.

”Miljoonat ovat kärsineet, koska huthit ja muut viranomaiset ovat kieltäneet avustusjärjestöjen pääsyn apua tarvitsevien ihmisten pariin. Jemenin tuhoutunut terveyssektori ja koronan hallitsematon leviäminen tekevät avun estämisestä ja viimeaikaisista leikkauksista katastrofaaliset”, varoitti järjestön asiantuntija Gerry Simpson tiedotteessa.

Jemenin konflikti kärjistyi vuonna 2015, kun Saudi-Arabian johtama liittouma ryhtyi pommittamaan shiialaisia, Iranin tukemiksi epäiltyjä huthikapinallisia. Viime viikkoina taistelut ovat jälleen kiihtyneet, ja siviilejä kuoli elokuussa enemmän kuin minkään muun kuukauden aikana tänä vuonna.  Maassa on todettu myös 2 023 koronavirustartuntaa, mutta todellisen määrän arvioidaan olevan paljon korkeampi.

Lisää uusi kommentti