Järjestöt: Hallitus vitkuttelee translain käsittelyssä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Järjestöt: Hallitus vitkuttelee translain käsittelyssä

Aika hallituksen esityksen antamiselle on valumassa vähiin, varoittavat suomalaisjärjestöt.

Peruspalveluministeri Susanna Huovisen valmistelema uudistus juridisen sukupuolen vahvistamisen ehdoista on toteutettava viivytyksettä, vaativat inhmisoikeusjärjestöt Trasek, Seta, Amnesty, Ihmisoikeusliitto ja Sateenkaariperheet yhteisessä kannanotossaan.

Järjestöjen mukaan hallitus näyttää vitkuttelevan lakimuutoksen kanssa, sillä asiaa ei otettu käsittelyyn 4. joulukuuta käydyssä kokouksessa, jossa siihen olisi ollut tilaisuus.

Laaja joukko kansalaisjärjestöjä ja ihmisoikeusasiantuntijoita on kampanjoinut translain muuttamiseksi jo vuosia.

Tällä hetkellä Suomi edellyttää juridisen sukupuolensa korjaavilta henkilöiltä lisääntymiskyvyttömyyttä, psykiatrista diagnoosia ja avioliiton muuttamista rekisteröidyksi parisuhteeksi.

Sosiaali- ja terveysministeriö on valmistellut uudistuksen, jossa lisääntymiskyvyttömyysvaatimus ja siviilisäädyn rajoitukset poistettaisiin. Valmistelun taustalla ovat Suomen kansainväliset sitoumukset ja Suomen saamat suositukset kansainvälisiltä ihmisoikeuselimiltä.

Järjestöjen mukaan juridisen sukupuolen vahvistamisen tulisi perustua henkilön omaan ilmoitukseen. Tällainen uudistus on hiljattain toteutettu Tanskassa, ja Maltan parlamentti käsittelee parhaillaan vastaavaa muutosta. Myös Norjassa valmistellaan mittavaa uudistusta.

Paineita muutoksille on tullut myös kansainvälisestä kehityksestä: muun muassa Euroopan neuvoston ihmisoikeusvaltuutettu ja YK:n eri elimet ovat vaatineet Suomelta ja muilta mailta muutoksia sukupuolen vahvistamisen ehtoihin.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia