Järjestöt: EU riskeeraa köyhyyden vähentämisen voittojen vuoksi | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Järjestöt: EU riskeeraa köyhyyden vähentämisen voittojen vuoksi

Euroopan komission uusi tiedonanto ehdottaa yksityisen sektorin tehokkaampaa mukaan ottamista kehitysyhteistyöhön.

Yksityisen sektorin roolin vahvistaminen kehitysyhteistyössä voi johtaa siihen, että yritykset hyötyvät enemmän kuin maailman köyhimmät ihmiset, varoittavat eurooppalaiset järjestöt.

Monet järjestöt kritisoivat Euroopan komission viime viikolla julkaisemaa tiedonantoa, jossa ehdotetaan eri tapoja lisätä liiketoiminnan roolia kehitysmaissa köyhyyden vähentämiseksi.

Ehdotuksiin kuuluu esimerkiksi kumppanimaiden liiketoimintaympäristöjen parantaminen sekä pienten ja keskisuurten yritysten rahoituksen saannin helpottaminen. Tarkoituksena on keskittyä naisiin, nuoriin ja köyhiin. Lisäksi yksityisen sektorin rahansaannille asetetaan kuusi ehtoa.

Järjestöjen mukaan tiedonannossa on monia sinänsä hyviä ehdotuksia, kuten vaikkapa tulossuuntautuneisuus, mutta niiden valvomisesta tai toimeenpanosta ei juuri kerrota.  Lisäksi esimerkiksi kehitysmaiden oma omistajuus puuttuu kriteereistä kokonaan, kritisoi järjestöverkosto Eurodad.

Vaarana onkin, että lopulta ehdotus hyödyttää enemmän yrityksiä kuin köyhiä itseään, järjestöt sanovat.

Avustusjärjestö Oxfam on huolissaan esimerkiksi komission ehdotuksesta ottaa myös sosiaalipalvelut mukaan yksityistämiseen. Järjestön EU-politiikan neuvonantajan Hilary Jeunen mukaan koulutuksen ja terveyden kaltaisia asioita ei pitäisi lainkaan jättää yksityisen sektorin armoille.

"Tärkein tapa, jolla yritykset voivat olla mukana köyhyyden vähentämisessä, on käyttäytyä vastuullisesti", hän toteaa järjestön tiedotteessa.

Yksityisen sektorin rooli avussa on herättänyt keskustelua jo aiemmin. Esimerkiksi G8-maiden ruokaturvaohjelma on saanut kritiikkiä uuskolonialismista, kertoo brittilehti Guardian. Kriitikkojen mukaan ohjelmassa pannaan monikansalliset sijoittajat pienviljelijöiden edelle.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia