Järjestöt ehdottavat haitallisten tukien leikkaamista | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Järjestöt ehdottavat haitallisten tukien leikkaamista

Esimerkiksi fossiilisten energianlähteiden tukia leikkaamalla voitaisiin säästää sekä rahaa että ympäristöä, esittävät suomalaiset ympäristöjärjestöt.

Valtio voisi säästää rahaa ja ympäristöä yhtä aikaa leikkaamalla haitallisia tukia, esittävät ympäristöjärjestöt.

Greenpeace, Luonto-Liitto, Suomen luonnonsuojeluliitto ja WWF Suomi ovat tehneet hallitukselle ehdotuksen yli kahden miljardin euron leikkauksista.

Järjestöjen mukaan kannattavimmat ja ympäristön kannalta parhaat säästömahdollisuudet sisältyvät fossiilisten energialähteiden tukiin.

Esimerkiksi haitallisten energialähteiden verotukien poistamisesta valtio hyötyisi noin 1,5 miljardia euroa ja työmatkakuluvähennyksen poistamisesta 0,6 miljardia. Samalla hallitus toteuttaisi sitoumuksiaan ilmastonmuutoksen torjumiseksi.

Hallituksen kannattaisi luoda kannustimia, joiden käyttöönotto edistää ympäristöohjaavaa verotusta, sanovat järjestöt. Esimerkiksi uraanin, jätteenpolton, mainoksien, pakkauksien ja lannoitteiden verotus on jo käytössä useissa EU-maissa.

Kataisen hallitus lupasi ohjelmassaan, että "ympäristölle haitalliset tuet kartoitetaan ja tuet suunnataan uudelleen. Verotuksen painopiste siirtyy kasvua haittaavasta työn ja yrittämisen verotuksesta kohti ympäristö- ja terveysperusteista verotusta."

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia