Uutiset Ihmiskauppa

Järjestöiltä tukea ihmiskaupparaportoijan selvitykselle nigerialaisuhreista

Järjestöjen mukaan nigerialaistaustaisten ihmiskaupan uhrien auttaminen on viime vuosina muuttunut yhä vaikeammaksi ja ennakoimattomammaksi.
(Kuva: Eric Holcomb / CC BY-NC 2.0)

Ihmiskaupan uhrien kanssa työskentelevät suomalaisjärjestöt antavat tukensa eilen julkaistulle raportille (pdf), jonka mukaan Suomi on käännyttänyt maasta seksuaalisesti hyväksikäytettyjä nigerialaisia ihmiskaupan uhreja.

Suomen kansallisen ihmiskaupparaportoijan Kirsi Pimiän tuoreen raportin mukaan Maahanmuuttoviraston päätöksissä on epäjohdonmukaisuutta sen mukaan, ketkä nigerialaistaustaiset ihmiskaupan uhrit saavat oleskeluluvan ja ketkä eivät. Päätöksiä ei ole perusteltu seikkaperäisesti eikä uhrien kokemaa hyväksikäyttöä, traumoja tai kykyä huolehtia lapsesta ole huomioitu riittävästi.

Uhreja on käännytetty muun muassa Italiaan, jossa siirtolaisten tilanne on muutenkin vaikea. Esimerkiksi vuonna 2015 oleskelulupa annettiin vain 28 prosentille niistä hakijoista, jotka olivat väittäneet joutuneensa seksuaaliseen hyväksikäyttöön liittyvän ihmiskaupan uhriksi.

"Olemme työssämme havainneet saman kuin ihmiskaupparaportoija muistiossaan: nigerialaistaustaisia ihmiskaupan uhreja ja heidän lapsiaan poistetaan Suomesta epäinhimillisiin oloihin. Suomi rikkoo uhrien ihmisoikeuksia palauttamalla heitä olosuhteisiin, joissa on suuri riski joutua uudelleen ihmiskaupan uhreiksi ja elämään vailla suojaa väkivallalta ja hyväksikäytöltä", Pro-tukipisteen, Pakolaisneuvonnan, Monika-Naisten ja Rikosuhripäivystyksen kannanotossa kritisoidaan.

Järjestöjen mukaan nigerialaistaustaisten ihmiskaupan uhrien auttaminen on viime vuosina muuttunut yhä vaikeammaksi ja ennakoimattomammaksi.

"Maassa oleskeluun liittyvä epävarmuus nostaa ihmiskaupan uhrien jo muutoinkin korkeaa kynnystä avun hakemiseen ja rikoksista ilmoittamiseen", ne toteavat.

Ihmiskaupparaportoijan selvityksessä suositellaan Suomea tarkastamaan ihmiskauppalainsäädäntöään ja Maahanmuuttovirastoa laatimaan pikaisesti uuden ohjeen ihmiskaupan uhrien kohtelusta.

"Euroopan neuvoston ihmiskaupan vastainen yleissopimus velvoittaa jokaista sopimusvaltiota auttamaan uhreja, ehkäisemään ihmiskauppaa ja tutkimaan ihmiskaupparikokset. Nämä velvoitteet tulee myös Suomessa ottaa tosissaan, eikä pompotella ihmiskaupan uhreja maasta toiseen", Pimiä sanoo.

Selvitystä varten käytiin läpi vuosilta 2015 ja tammi–heinäkuulta 2016 kaikki sellaiset nigerialaistaustaisia naisia koskevat Maahanmuuttoviraston antamat oleskelulupapäätökset, joissa oli viitteitä ihmiskaupasta.

Ihmiskauppa ihmisoikeudetgenderpakolaisetsiirtolaisuuspolitiikka Suomi Pakolaisneuvonta

Lue myös

Lapsi äidin sylissä takaapäin kuvattuna

Uusi YK-raportti: Ihmiskauppa saa ”kauhistuttavia” ulottuvuuksia – Lapsia on jo 30 prosenttia uhreista

Konfliktit pahentavat ihmiskauppaa, varoittaa YK:n huumeiden- ja rikostentorjuntavirasto. Esimerkiksi Lähi-idässä tyttöjä ja nuoria kaupataan pakolaisleireiltä vaimoiksi.
Cox's Bazarin pakolaisleirin hökkeleitä Bangladeshissa

Rohingyanaisia joutuu ihmiskaupan uhreiksi Bangladeshissa – Vaihtoehtojen puute ajaa epätoivoisiin ratkaisuihin

Rohingya-pakolaisten leireillä on vain vähän työmahdollisuuksia. Kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö on auttanut lähes sataa ihmiskaupan uhria ja uskoo, että tapauksia on monin verroin enemmän.
Lapsi verkkoaidan takana

Unicef: Virallisesti lähes kolmannes ihmiskaupan uhreista on lapsia, todellisuudessa enemmän – eivät osaa tai uskalla hakea apua

Joillain alueilla Saharan eteläpuolisessa Afrikassa, Keski-Amerikassa ja Karibialla yli puolet ihmiskaupan uhreista on lapsia. Hallitusten on ryhdyttävä toimiin uhrien suojelemiseksi ja auttamiseksi, Unicef ja ICAT vaativat.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Joukko nuoria aurinkopaneelilla varustetun koulun edustalla

Suomalaisille kesämökeille tarkoitettu aurinkovoimala sähköistää ammattikoulua Ugandassa – Aurinkoenergian potentiaali on valtava, mutta esteenä on hinta

Aurinko paistaa Ugandassa ympäri vuoden kuin Suomessa kesällä, mutta silti yli 80 prosenttia maaseudun asukkaista elää ilman sähköä. Suomalainen keksijä Janne Käpylehto opetti kolmessa päivässä ammattikoululaisille, miten asentaa aurinkovoimala. Kokeilua saatetaan laajentaa tulevaisuudessa.
Sateenkaaren värisiä ilmapalloja

Keniassa odotettiin tänään korkeimman oikeuden päätöstä, joka olisi ollut tärkeä koko Afrikan seksuaalivähemmistöille, mutta toisin kävi

Kenian korkeimman oikeuden piti päättää tänään, kumoaako se lain, joka kriminalisoi samaa sukupuolta olevien suhteet. Päätöstä kuitenkin lykättiin keväälle. ”Olisi vähättelyä sanoa, että olemme pettyneitä”, sanoo muutosta ajanut ihmisoikeusjärjestö.
Käsi pitelee tyhjää alumiinikulhoa

Haitissa on krooninen ruokakriisi, mutta media kertoo siitä vain harvoin – Avustusjärjestö listasi maailman unohdetuimmat kriisit

Mediahuomio auttaa keräämään apua katastrofien uhreille, mutta kilpailu median kiinnostuksesta on kova. Avustusjärjestö Care International on julkaissut kolmatta kertaa listan maailman aliraportoiduimmista kriiseistä, joista moni ei ole koskaan kuullutkaan.
Lehmä

Tutkimus: Keinoliha ei välttämättä olekaan ilmastoystävällisin vaihtoehto karjankasvatukselle

Maailmalla on viime vuosina intoiltu laboratoriossa kasvatetusta lihasta. Tutkijoiden mukaan on kuitenkin epäselvää, mitkä sen ilmastovaikutukset tulevat olemaan.