Järjestö: Räsäsen oleskelulupauudistus lisäisi paperittomia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Järjestö: Räsäsen oleskelulupauudistus lisäisi paperittomia

Sisäministeriön lakiesitys pakottaisi hakijat valitsemaan mahdollisesti turvallisuutensa vaarantavan paluun ja paperittomuuden välillä, Pakolaisapu sanoo.

Sisäministeriön esitys tilapäisen oleskeluluvan myöntämisehtojen muuttamisesta saa voimakasta kritiikkiä Suomen Pakolaisavulta. Järjestön mukaan ehdotettu lakimuutos pakottaisi hakijat valitsemaan mahdollisesti turvallisuutensa vaarantavan paluun ja paperittomuuden välillä.

Sisäministeriö esittää, että kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneelle ihmiselle voitaisiin jatkossa myöntää tilapäinen oleskelulupa vain, jos pakkokäännytys ei onnistu hakijan kotimaan vastustuksesta johtuen ja vapaaehtoinen paluu ei ole mahdollinen. Näiltä henkilöiltä evättäisiin myös määräajan jälkeen vastaanottokeskuksen palvelut.

Lakimuutos samalla vakiinnuttaisi tähän saakka kokeilukäytössä olleen vapaaehtoisen paluun järjestelmän, jossa kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneille korvataan paluun kustannukset ja maksetaan avustus.

Suomen Pakolaisavun mukaan lakimuutos uhkaa virallistaa osaksi lainsäädäntöä välitilan, jossa turvapaikanhakija ei ole saanut oleskelulupaa, mutta ei pysty palaamaan kotimaahansakaan. Vaikka vapaaehtoisen paluun järjestäminen käännytykset estävään maahan onnistuisikin, palaaja ei välttämättä olisi siellä turvassa tai saisi asianmukaista suojelua, järjestö toteaa tiedotteessaan.

"Lakimuutos käytännössä pakottaisi kielteisen päätöksen saaneet henkilöt turvautumaan 'vapaaehtoiseen' paluuseen tai menemään maan alle. Näin se tosiasiassa loisi paperittomuutta", järjestön puheenjohtaja Maija Perho toteaa.

Pakolaisapu pitää myös sisäministeri Päivi Räsäsen (kd.) esiin nostamaa uhkaa oleskeluluvilla kikkailusta liioteltuna. Räsäsen mukaan nykyinen lainsäädäntö, jossa kielteisen päätöksen saanut hakija voi pakkokäännytyksen osoittautuessa mahdottomaksi saada tilapäisen oleskeluluvan kahden vuoden jälkeen, saattaa muodostua "vetovoimatekijäksi" perusteettomille turvapaikkahakemuksille.

Sisäministeriön mukaan tilapäisiä oleskelulupia on myönnetty lähinnä Afganistanin, Irakin ja Somalian kansalaisille.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia