Järjestö: Maakaappauksissa alkamassa uusi ja vaarallinen vaihe | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Järjestö: Maakaappauksissa alkamassa uusi ja vaarallinen vaihe

Monet tällä vuosituhannella tehdyt maasopimukset ovat nyt toteutusvaiheessa, mikä voi tarkoittaa miljoonien ihmisten joutumista pois kodeistaan, sanoo Oxfam-järjestö.

Yhä useampia suuria maainvestointisopimuksia on alettu viime vuosina toteuttaa. Tämä tarkoittaa, että miljoonat ihmiset voivat joutua lähivuosina pois kodeistaan, varoittaa brittiläinen Oxfam-järjestö.

Järjestö siteeraa tuoreessa raportissaan (pdf) ensi kuussa julkaistavia, Land Matrix -aloitteen keräämiä lukuja, joiden mukaan viimeisten 16 vuoden aikana neuvottelun alla olleista yli 1 500 maasopimuksesta kolme neljäsosaa, noin Saksan kokoinen alue, on päätynyt sopimukseksi asti.

Sopimusten alaisista maa-alueista 32–59 prosenttia kuuluu alkuperäiskansoille ja muille pienille yhteisöille, joista vain harvoilla on muodollinen omistusoikeus maahansa. Tietojen mukaan heiltä on kysytty asianmukaisesti lupaa sopimusten toteuttamiseen vain harvoin.

"Globaalissa maaryntäyksessä on alkamassa uusi ja vaarallisempi vaihe. Kiihtynyt miljoonien hehtaarien kauppa on johtanut murhiin, häätöihin ja etnisten ryhmien tuhoamiseen. -- Konfliktit saattavat lisääntyä lähivuosina, jos maaoikeuksia ei suojella paremmin nyt", sanoo Oxfamin johtaja Winnie Byanyima.

Erilaisia maakauppoja ja -vuokraussopimuksia alettiin tehdä maailmalla etenkin vuosien 2007–2008 ruuan hinnannousukriisin aikaan. Maakaappauksiksi kutsuttu ilmiö on herättänyt huolta etenkin kansalaisjärjestöissä, joiden mukaan sopimukset voivat johtaa asukkaiden häätöihin ja ruokaturvan heikkenemiseen. Sopimuksissa on mukana sekä valtioita että yksityisiä sijoittajia.

Oxfamin raportissa esitellään muun muassa tapaus Sri Lankasta, jossa satoja ihmisiä ajettiin vuonna 2010 pakosalle valtion rantahotelliprojektin tieltä. Oikeus on määrännyt maita palautettavaksi kyläläisille, mutta viranomaiset eivät ole toteuttaneet päätöstä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia