Uutiset Syyrian konflikti

Järjestö: Lasten itsemurhayritykset yleistyneet Syyrian Madayassa

Hallituksen piirittämään kaupunkiin ei ole saatu apua yli neljään kuukauteen.
(Kuva: Ali Almazawi / CC BY-ND 2.0)

Lasten ja nuorten psyykkiset ongelmat ovat lisääntyneet huolestuttavasti syyrialaisessa Madayan kaupungissa, varoittaa kansainvälinen Pelastakaa Lapset -järjestö. Syyrian hallituksen joukkojen piirittämään kaupunkiin ei ole saatu apua yli neljään kuukauteen.

Järjestön tietojen mukaan kahden kuukauden aikana ainakin kuusi teini-ikäistä ja seitsemän nuorta aikuista on yrittänyt itsemurhaa. Ennen saarron alkamista kesällä 2015 vastaavia tapauksia ei ollut juuri lainkaan.

"Lapset ovat henkisesti hajalla ja väsyneitä. Kun teemme yhdessä jotain, esimerkiksi laulamme, he eivät reagoi ollenkaan eivätkä naura, kuten he normaalisti tekisivät. He piirtävät kuvia sodassa tapetuista lapsista, panssarivaunuista, piirityksestä tai ruuan loppumisesta", kertoo madayalainen opettaja Rula järjestön tiedotteessa.

Lääkärien sadat ihmiset kärsivät kaupungissa mielenterveysongelmista, mutta ammattitaitoista henkilökuntaa hoitamaan ongelmaa ei ole saatavilla. Kaupungissa on myös aivokalvontulehdusepidemia.

Madayan kaupunki sai kansainvälistä julkisuutta tämän vuoden alussa, kun ainakin 65 asukkaan kerrottiin kuolleen nälkään. Kaupunkiin saatiin kuljetettua apua, mutta viimeisin apukuljetus on ollut huhtikuussa.

"Madaya ja muut piiritetyt kaupungit on unohdettu jälleen kerran, mutta tällä kertaa maailma ei saa jäädä sivustaseuraajaksi odottamaan, että ihmiset kuolevat, ennen kuin tehdään jotain. Kaikille osapuolille on selvää, että siviilit pakotetaan kärsimään sotilaallisten päämäärien saavuttamiseksi. Jopa brutaalin sodan keskellä ruoka, puhdas vesi, terveydenhoito ja vapaa liikkuminen ovat oikeuksia, eivät etuoikeuksia", muistuttaa Pelastakaa Lasten Syyrian maajohtaja Sonia Khush.

YK on arvioinut, että yhteensä Syyriassa lähes 600 000 ihmistä elää saarrettuna ja yli 5,4 miljoonaa muuta hankalasti tavoitettavissa oloissa. YK on pystynyt toimittamaan apua vain pienelle osalle saarrettujen alueiden asukkaista.

Syyrian konflikti lapsetruokakonfliktiterveys Syyria Pelastakaa Lapset ry

Lue myös

Nainen pöydän takana istumassa

Unicef vetoaa ulkomaalaisten lasten kotiuttamiseksi Syyriasta – ”Olosuhteet eivät ole lapsille sopivat”

Turkin operaatio Koillis-Syyriassa on kärjistänyt myös pakolaisleirillä olevien ulkomaalaisten lasten tilannetta. ”Hallituksilla on vastuu ja mahdollisuus tehdä oikein ja tuoda nämä lapset ja heidän vanhempansa kotiin”, sanoo Unicefin pääjohtaja Henrietta Fore.
Ihmisiä istumassa ja pitelemässä kurdilippuja

Väkivalta vaikeuttaa avustustyötä Koillis-Syyriassa – Kirkon Ulkomaanapu aloitti hätäapukeräyksen siviilien tukemiseksi

Lääkärit ilman rajoja ja Mercy Corps ovat keskeyttäneet toimintansa Koillis-Syyriassa, jonne Turkki hyökkäsi viime viikolla. Myös YK ja muut avustusjärjestöt varoittavat sotatoimien vaikutuksista avustustyöhön.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen järven rannalla

Ilmastovirtahepo seisoo olohuoneessamme – Miten ahdistuksen kanssa voi tulla toimeen?

Suomessa on jo saatavilla apua ilmastonmuutoksen aiheuttamaan ahdistukseen. Taiteilija ja tutkija Henna Lainisen työpajoissa puretaan tunteita muun muassa kirjoittamalla kirjeitä tulevaisuuteen. ”Monissa osallistujissa on herännyt myös halu tehdä enemmän ympäristön puolesta”, hän kertoo.
Metsää ja maatalousmaata ilmakuvassa

Etelä-Amerikan ongelmia ei ratkaista länsimaiden ratkaisuilla vaan paikallista kansalaisyhteiskuntaa vahvistamalla ja kuuntelemalla

Metsäkato ja eriarvoisuus ovat monia Etelä-Amerikan maita yhdistäviä vakavia ongelmia. Heikosti toimivan valtionhallinnon takia monissa maissa sosiaalinen ja ekologinen kestävyys ovat pitkälti kansalaisyhteiskunnan harteilla. Siksi niiden tukeminen olisi tärkein toimi myös metsäkadon vähentämiseksi.
Mies seisoo kukkuloiden edustalla

Menestyksekäs suojeluprojekti pelastaa metsiä ja vesilähteitä Brasiliassa – 14 vuodessa on istutettu kaksi miljoonaa puuta

Brasilian Extreman kunnassa maanomistajille maksetaan maiden suojelusta ja ennallistamisesta metsäksi. Samalla on onnistuttu suojelemaan myös vesivaroja.
Lentokoneen siipi koneen sisältä otetussa kuvassa

Lentovero ei olisi vain kosmeettinen, sanoo kansalaisaloitteen alullepanija

Suomessa lokakuussa läpi menneen lentoveroaloitteen alullepanija Janne Kilpinen uskoo, että vero olisi viesti konkreettisen muutoksen tarpeesta. Veron käyttöön ottaneessa Ruotsissa lentäminen on jo vähentynyt.
Maissintähkiä sekä pussi maissinjyviä

Zimbabwessa taistellaan aliravitsemusta vastaan ruokakasveja rikastamalla – Kriitikoiden mukaan paikallinen ruokakulttuuri unohtuu

Zimbabwelainen start up -yritys ostaa paikallisilta viljelijöiltä rikastettuja ruokakasveja ja myy niitä eteenpäin. Tavoitteena on paitsi tehdä voittoa, myös taistella aliravitsemusta vastaan sekä voimaannuttaa viljelijöitä.