Uutiset Jemenin konflikti

Järjestö: Jemenin talousromahdus uhkaa viedä enemmän ihmishenkiä kuin sota

Jemenin valuutan arvo on romahtanut konfliktin aikana. Kananmunakin on liian kallis, sanoo Hodeidah'n kaupungissa sinnittelevä Asma.
Sanaa, Jemen
Jemenin pääkaupungin Sanaan vanhankaupungin rakennuksia ennen konfliktia. (Kuva: Richard Messenger / CC BY-NC 2.0)

Talouskurimus pahentaa Jemenin jo ennestään vaikeaa humanitaarista kriisiä. Avustusjärjestö Norwegian Refugee Coundil eli Norjan pakolaisneuvosto (NRC) uskoo, että lopulta talouskriisi voi viedä enemmän ihmishenkiä kuin yli kolme vuotta kestänyt konflikti.

”On musertavaa nähdä jemeniläisten joutuvan kestämään kaikki mahdolliset hengissä säilymisen esteet”, kuvailee järjestön maajohtaja Mohamed Abdi tiedotteessa.

Konfliktin alussa yhdellä Yhdysvaltain dollarilla sai noin 250 Jemenin rialia. Tämän vuoden tammikuussa määrä oli 425 ja maanantaina eteläisessä Adenin kaupungissa 630. Arvo on historiallisen alhainen, NRC kertoo.

Peruselintarvikkeiden hinnat ovat nousseet niin paljon, ettei miljoonilla ihmisillä ole enää varaa ostaa riittävästi ruokaa.

”Ruuan hinta on viikonlopun jälkeen kaksinkertaistunut. Jopa kananmunan ostaminen on nyt hyvin kallista. Naapurit pyysivät meiltä riisiä ja sipulia ruokkiakseen lapsensa. Aiemmin annoimme kerjäläisille sen, minkä pystyimme, mutta nyt meillä ei ole enää mitään annettavaa”, kertoo Hodeidah’ssa asuva Asma NRC:n tiedotteessa.

Jemen oli arabimaista köyhin jo ennen konfliktia, mutta sen jälkeen, kun Saudi-Arabian johtama liittouma alkoi maaliskuussa 2015 pommittaa maata, se on ajautunut humanitaariseen katastrofiin. Ainakin 6 600 siviiliä on kuollut sodassa.

YK:n mukaan 75 prosenttia ihmisistä tarvitsee jonkinlaista humanitaarista apua. Yli puolella ihmisistä ei ole vettä ja 8,4 miljoonaa ei tiedä, mistä saa seuraavan ateriansa. Alle puolet terveyskeskuksesta toimii, mikä näkyy esimerkiksi maailman suurimpana koleraepidemiana. Sekä avun toimittamista että kaupankäyntiä ovat vaikeuttaneet useat tärkeiden kaupunkien saarrot.

Maassa on protestoitu talousongelmien vuoksi, ja tällä viikolla maan hallitus lupasi nostaa eläkkeitä ja virkamiesten palkkoja, kertoo yhdysvaltalainen VOA News.

Viime viikkoina kritiikkiä on saanut myös Saudi-Arabian johtama liittouma, joka on pommittanut jatkuvasti siviilikohteita. Elokuussa 40 lasta sai surmansa liittouman tekemässä iskussa. YK:n ihmisoikeusneuvoston alaisen asiantuntijaryhmän viime viikolla julkaiseman raportin mukaan sekä maan hallitus, liittouma että niitä vastaan taistelevat huthikapinalliset ovat syyllistyneet ihmisoikeusloukkauksiin, mahdollisesti myös sotarikoksiin.

”Konfliktin osapuolten tekemät pienet myönnytykset eivät riitä, jos aiotaan estää Jemeniä saavuttamasta piste, jolta ei ole paluuta. On enemmän kuin korkea aika, että konfliktin osapuolet ja ne, joilla on heihin vaikutusvaltaa, aloittavat merkityksellisen prosessin, joka lopettaa tämän mielettömän sodan”, NRC:n Abdi sanoo.

Jemenin konflikti konfliktitalous Jemen

Lue myös

Mielenosoittajia, joilla mm. kyltti "Saudi Arabia starves children"

Amnesty: Yhdysvalloissa valmistettu pommi tappoi siviilejä Jemenissä

Kesäkuussa asuinrakennukseen osunut, Saudi-Arabian ja Arabiemiirikuntien johtamalle liittoumalle myyty pommi tappoi kuusi siviiliä. Amnesty vaatii asevientikieltoa Jemeniin.
Kokousyleisöä ja puhujanäyttö

Asiantuntijaryhmä: Jemenissä selviä merkkejä sotarikoksista – Myös länsimaiden asekauppa voi rikkoa kansainvälistä oikeutta

Aseiden toimittaminen Jemenin sodan osapuolelle pitää lopettaa, vaatii YK:n asiantuntijaryhmä. Muun muassa Yhdysvaltain, Ranskan ja Ison-Britannian tiedetään myyneen aseita Saudi-Arabian johtamalle liittoumalle.
Joukko ihmisiä kävelee käytävällä

Jemenin hätäapuohjelmia uhkaa sulkeminen, sillä avunantajat eivät ole täyttäneet lupauksiaan – ”Kun rahaa ei tule, ihmiset kuolevat”

Avunantajamaat lupasivat Jemenille helmikuussa 2,6 miljardia dollaria apua. YK:n mukaan alle puolet tästä summasta on maksettu mikä tarkoittaa, että lähikuukausina joudutaan sulkemaan valtava määrä avustusohjelmia.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen värjää toisen naisen tukkaa

Brasiliassa ihonväri on politiikkaa, mutta elokuvaohjaaja Tai Linhares ei tiedä, onko hän musta vai valkoinen

Tai Linharesin syntymätodistuksessa lukee ”valkoinen”, mutta hän on jotain muutakin. ”En ole osa sitä etuoikeutettua kulttuurista ja sosiaalista valkoisuutta, jonka osaksi pääsee, jos syntyy ihonväriltään valkoisena, oikeanlaisten hiusten kanssa”, hän sanoo. Linharesin lyhytelokuva käsittelee identiteetin etsintää mustan ja valkoisen välimaastossa.
Kansainvälisen tuomioistuimen rakennus Haagissa Hollannissa

Gambia vei Myanmarin kansainväliseen oikeuteen rohingyojen kansanmurhasta

Vastikään diktatuurista päässyt Gambia syyttää Myanmaria rohingyojen kansanmurhasta. Kansainvälisellä tuomioistuimella ei ole valtuuksia valvoa päätöksensä toteuttamista, mutta tuomio tahraisi Myanmarin kansainvälistä mainetta.
Vauva, nainen ja mies

Terveys- ja lapsijärjestöt: Keuhkokuumetta pitää torjua ponnekkaammin – Tappaa enemmän lapsia malaria ja ripuli yhteensä

Keuhkokuumetta voi torjua rokotteella ja hoitaa antibiooteilla, mutta käytännössä monet lapset jäävät ilman hoitoa. Järjestöjen vetoomuksen mukaan myöskään taudin tutkimustyötä ei rahoiteta riittävästi.
Nainen ja poika istuvat maassa, etualalla ruoka-annoksia.

Alkuperäiskansojen ruokakulttuuri on hyvä keino taistella ilmastokriisiä vastaan – Intian Meghalayassa villiruoka on arvossaan

Intian alkuperäiskansojen ruokaulttuurissa maata ja ruokakasveja hyödynnetään monipuolisesti aina villikasveja myöden. Ruokakulttuuria yritetään elvyttää nyt muun muassa Äiti Maa -maalaismarkkinoiden avulla.