Uutiset Jemenin konflikti

Järjestö: Jemenin talousromahdus uhkaa viedä enemmän ihmishenkiä kuin sota

Jemenin valuutan arvo on romahtanut konfliktin aikana. Kananmunakin on liian kallis, sanoo Hodeidah'n kaupungissa sinnittelevä Asma.
Sanaa, Jemen
Jemenin pääkaupungin Sanaan vanhankaupungin rakennuksia ennen konfliktia. (Kuva: Richard Messenger / CC BY-NC 2.0)

Talouskurimus pahentaa Jemenin jo ennestään vaikeaa humanitaarista kriisiä. Avustusjärjestö Norwegian Refugee Coundil eli Norjan pakolaisneuvosto (NRC) uskoo, että lopulta talouskriisi voi viedä enemmän ihmishenkiä kuin yli kolme vuotta kestänyt konflikti.

”On musertavaa nähdä jemeniläisten joutuvan kestämään kaikki mahdolliset hengissä säilymisen esteet”, kuvailee järjestön maajohtaja Mohamed Abdi tiedotteessa.

Konfliktin alussa yhdellä Yhdysvaltain dollarilla sai noin 250 Jemenin rialia. Tämän vuoden tammikuussa määrä oli 425 ja maanantaina eteläisessä Adenin kaupungissa 630. Arvo on historiallisen alhainen, NRC kertoo.

Peruselintarvikkeiden hinnat ovat nousseet niin paljon, ettei miljoonilla ihmisillä ole enää varaa ostaa riittävästi ruokaa.

”Ruuan hinta on viikonlopun jälkeen kaksinkertaistunut. Jopa kananmunan ostaminen on nyt hyvin kallista. Naapurit pyysivät meiltä riisiä ja sipulia ruokkiakseen lapsensa. Aiemmin annoimme kerjäläisille sen, minkä pystyimme, mutta nyt meillä ei ole enää mitään annettavaa”, kertoo Hodeidah’ssa asuva Asma NRC:n tiedotteessa.

Jemen oli arabimaista köyhin jo ennen konfliktia, mutta sen jälkeen, kun Saudi-Arabian johtama liittouma alkoi maaliskuussa 2015 pommittaa maata, se on ajautunut humanitaariseen katastrofiin. Ainakin 6 600 siviiliä on kuollut sodassa.

YK:n mukaan 75 prosenttia ihmisistä tarvitsee jonkinlaista humanitaarista apua. Yli puolella ihmisistä ei ole vettä ja 8,4 miljoonaa ei tiedä, mistä saa seuraavan ateriansa. Alle puolet terveyskeskuksesta toimii, mikä näkyy esimerkiksi maailman suurimpana koleraepidemiana. Sekä avun toimittamista että kaupankäyntiä ovat vaikeuttaneet useat tärkeiden kaupunkien saarrot.

Maassa on protestoitu talousongelmien vuoksi, ja tällä viikolla maan hallitus lupasi nostaa eläkkeitä ja virkamiesten palkkoja, kertoo yhdysvaltalainen VOA News.

Viime viikkoina kritiikkiä on saanut myös Saudi-Arabian johtama liittouma, joka on pommittanut jatkuvasti siviilikohteita. Elokuussa 40 lasta sai surmansa liittouman tekemässä iskussa. YK:n ihmisoikeusneuvoston alaisen asiantuntijaryhmän viime viikolla julkaiseman raportin mukaan sekä maan hallitus, liittouma että niitä vastaan taistelevat huthikapinalliset ovat syyllistyneet ihmisoikeusloukkauksiin, mahdollisesti myös sotarikoksiin.

”Konfliktin osapuolten tekemät pienet myönnytykset eivät riitä, jos aiotaan estää Jemeniä saavuttamasta piste, jolta ei ole paluuta. On enemmän kuin korkea aika, että konfliktin osapuolet ja ne, joilla on heihin vaikutusvaltaa, aloittavat merkityksellisen prosessin, joka lopettaa tämän mielettömän sodan”, NRC:n Abdi sanoo.

Jemenin konflikti konfliktitalous Jemen

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Ahmed Hadji sohvalla Kirkon Ulkomaanavun tiloissa

Ugandalainen Ahmed Hadji selvisi hengissä terrori-iskusta ja ryhtyi ehkäisemään radikalisoitumista – ”Monella ei ole uskonnosta riittävästi tietoa”

Ääriliike al-Shabaab houkuttelee nuoria Ugandassa, jossa on maailman nuorimpiin kuuluva väestö ja vain vähän työpaikkoja. Nuorisojärjestöä johtavan Ahmed Hadjin mukaan nuoret tarvitsevat töitä ja tarkoituksen elämälleen. Valtio näkee nuoret kuitenkin uhkana.
Delfiini muovipussi evässään

Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta

Kaupat eivät saa tehdä muovipussikiellolla voittoa, vaan niiden on tarjottava asiakkaille kestokasseja sisäänostohintaan. Lain rikkomisesta saadut sakot Panama käyttää kierrätysjärjestelmän kehittämiseen ja tutkimukseen.
Muovipressuilla peitetty asumus ja pyykkejä kuivumassa

Väkivalta kärjistyy Burkina Fasossa, yli 200 000 paennut kodeistaan – YK: Humanitaarinen hätätila

Viime vuonna Malissa alkaneet levottomuudet ovat levinneet Burkina Fasoon ja maata uhkaa nyt paha ruokapula, YK:n elintarvikejärjestö FAO varoittaa.
Mies puhaltaa savua suustaan

Sota huumeita vastaan ei ole toiminut – Puoli miljoonaa ihmistä kuolee vuosittain käytön vuoksi

YK:n tuoreen tilaston mukaan 35 miljoonaa ihmistä maailmassa kärsii huumeriippuvuudesta. Kuolleisuuslukuja kasvattavat pätevän hoidon ja hoitopaikkojen puute.