Uutiset Jemenin konflikti

Järjestö: Jemenin talousromahdus uhkaa viedä enemmän ihmishenkiä kuin sota

Jemenin valuutan arvo on romahtanut konfliktin aikana. Kananmunakin on liian kallis, sanoo Hodeidah'n kaupungissa sinnittelevä Asma.
Sanaa, Jemen
Jemenin pääkaupungin Sanaan vanhankaupungin rakennuksia ennen konfliktia. (Kuva: Richard Messenger / CC BY-NC 2.0)

Talouskurimus pahentaa Jemenin jo ennestään vaikeaa humanitaarista kriisiä. Avustusjärjestö Norwegian Refugee Coundil eli Norjan pakolaisneuvosto (NRC) uskoo, että lopulta talouskriisi voi viedä enemmän ihmishenkiä kuin yli kolme vuotta kestänyt konflikti.

”On musertavaa nähdä jemeniläisten joutuvan kestämään kaikki mahdolliset hengissä säilymisen esteet”, kuvailee järjestön maajohtaja Mohamed Abdi tiedotteessa.

Konfliktin alussa yhdellä Yhdysvaltain dollarilla sai noin 250 Jemenin rialia. Tämän vuoden tammikuussa määrä oli 425 ja maanantaina eteläisessä Adenin kaupungissa 630. Arvo on historiallisen alhainen, NRC kertoo.

Peruselintarvikkeiden hinnat ovat nousseet niin paljon, ettei miljoonilla ihmisillä ole enää varaa ostaa riittävästi ruokaa.

”Ruuan hinta on viikonlopun jälkeen kaksinkertaistunut. Jopa kananmunan ostaminen on nyt hyvin kallista. Naapurit pyysivät meiltä riisiä ja sipulia ruokkiakseen lapsensa. Aiemmin annoimme kerjäläisille sen, minkä pystyimme, mutta nyt meillä ei ole enää mitään annettavaa”, kertoo Hodeidah’ssa asuva Asma NRC:n tiedotteessa.

Jemen oli arabimaista köyhin jo ennen konfliktia, mutta sen jälkeen, kun Saudi-Arabian johtama liittouma alkoi maaliskuussa 2015 pommittaa maata, se on ajautunut humanitaariseen katastrofiin. Ainakin 6 600 siviiliä on kuollut sodassa.

YK:n mukaan 75 prosenttia ihmisistä tarvitsee jonkinlaista humanitaarista apua. Yli puolella ihmisistä ei ole vettä ja 8,4 miljoonaa ei tiedä, mistä saa seuraavan ateriansa. Alle puolet terveyskeskuksesta toimii, mikä näkyy esimerkiksi maailman suurimpana koleraepidemiana. Sekä avun toimittamista että kaupankäyntiä ovat vaikeuttaneet useat tärkeiden kaupunkien saarrot.

Maassa on protestoitu talousongelmien vuoksi, ja tällä viikolla maan hallitus lupasi nostaa eläkkeitä ja virkamiesten palkkoja, kertoo yhdysvaltalainen VOA News.

Viime viikkoina kritiikkiä on saanut myös Saudi-Arabian johtama liittouma, joka on pommittanut jatkuvasti siviilikohteita. Elokuussa 40 lasta sai surmansa liittouman tekemässä iskussa. YK:n ihmisoikeusneuvoston alaisen asiantuntijaryhmän viime viikolla julkaiseman raportin mukaan sekä maan hallitus, liittouma että niitä vastaan taistelevat huthikapinalliset ovat syyllistyneet ihmisoikeusloukkauksiin, mahdollisesti myös sotarikoksiin.

”Konfliktin osapuolten tekemät pienet myönnytykset eivät riitä, jos aiotaan estää Jemeniä saavuttamasta piste, jolta ei ole paluuta. On enemmän kuin korkea aika, että konfliktin osapuolet ja ne, joilla on heihin vaikutusvaltaa, aloittavat merkityksellisen prosessin, joka lopettaa tämän mielettömän sodan”, NRC:n Abdi sanoo.

Jemenin konflikti konfliktitalous Jemen

Lue myös

YK:n pääsihteeri pöydän takana, vieressä YK:n lippu.

YK:n pääsihteerille sataa kritiikkiä – Jemeniä pommittava, Saudi-Arabian johtama liittouma on poistettu lapsen oikeuksien rikkojien ”häpeälistalta”

YK:n vuotuinen lapsen oikeuksien rikkojien häpeälista herättää pahennusta, sillä Saudi-Arabian johtama liittouma on jälleen poistettu siltä. ”On ilmeistä, että toiset maat ovat tasa-arvoisempia kuin toiset”, toteaa kansainvälisen Pelastakaa Lapset -järjestön pääsihteeri Inger Ashing.
Mies seisoo rakennuksen raunioilla.

Jemenissä on paljastumassa koronakatastrofi – Avustusjärjestöjen mukaan hengitystieoireisiin kuolleiden määrä on noussut nopeasti

Jemenissä on todettu melko vähän tartuntoja, mutta järjestöjen tiedot viittaavat siihen, että tapauksia on paljon luultua enemmän. Terveydenhuoltojärjestelmä ei kykene hoitamaan heitä. ”Olemme kuulleet perheistä, jotka ovat menettäneet kaksi tai kolme läheistä viikossa”, kertoo Pelastakaa Lasten ohjelmajohtaja Mohammed Alshamaa.
Kasvokuvia maalattuna valkoiseen seinään

Jemen pelkää koronavirusepidemiaa – ”Näissä oloissa on mahdotonta alkeellisimmallakaan tavalla suojautua tartunnalta”

Koronaviruksen vaikutusta on verrattu sotaan. Jemeniläisestä näkökulmasta rikkaat maat saavat nyt pienen vilahduksen siitä todellisuudesta, jossa maa on elänyt viimeiset viisi vuotta, kirjoittaa avustusjärjestö Oxfamin humanitaarinen työntekijä Abdul Mohammed.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pienen traktorin päällä, toinen traktorin takana.

Väitöstutkimus: Yrittäjyyden avulla voi nousta köyhyydestä, mutta taikakonsti se ei ole – Yrittäjä tarvitsee hyvän idean ja paljon tukea

Marleen Wierenga tutki Aalto-yliopiston väitöskirjassaan intialaisia innovaatioyrittäjiä, joista yksi keksi moottoripyörän moottorilla toimivan traktorin. Yrittäjyys tarjoaa hänen mukaansa paljon mutta ei rajattomasti mahdollisuuksia vähentää köyhyyttä. ”Suurin osa kehitysmaiden yrittäjistä valitsisi mieluummin palkkatyön”, hän sanoo.
Miehiä kantamassa koreja päänsä päällä.

Raportti: Työntekijöiden oikeuksia poljetaan yhä enemmän – Uusi trendi on ay-johtajien tarkkailu

Ammattiyhdistysliikkeen maailmanjärjestön ITUCin mukaan työntekijöiden oikeudet ovat heikoimmalla tolalla sen jälkeen, kun se alkoi julkaista vuotuista katsausta vuonna 2014. Lähes kolme neljäsosaa tutkituista maista muun muassa rajoittaa oikeutta liittyä ammattiliittoon.
Vihannesmyyjiä istumassa tuotteidensa ääressä torilla.

Tansaniassa yritetään saada nuoret innostumaan maanviljelyksestä – Nyt pilaantuvat sadot vievät monen innon

Kotimaisen ruuan kysyntä on Tansaniassa kasvussa, mutta esimerkiksi varastointiongelmat ja osaamisen puute saavat monet siirtymään toiselle alalle. Trooppisen maatalouden instituutin Itä-Afrikan johtaja Victor Manyong uskoo, että maataloudessa on nuorille kosolti mahdollisuuksia rahan tekoon.
Kaksi kasvosuojaimin varustautunutta miestä seisoo kanaparven vieressä.

Maailmassa on tarpeeksi ruokaa, mutta koronavirus voi silti aiheuttaa ruokakriisin – Yksi syy ovat huonosti toimivat tuotantoketjut

Koronavirus heikentää ruokaturvaa, koska monella rajoitusten takia työnsä menettäneellä ei ole enää varaa ostaa syötävää. Virus luo kuitenkin myös epäsuorempia uhkia. Joissakin Afrikan maissa satoa on pilaantunut ja siipikarjaa kuollut, kun maat ovat asettaneet tiukkoja liikkumisrajoituksia.
Pienen lapsen jalat näkyvissä pinnasängyn pinnojen välistä.

Koronavirus sulki monet orpokodit – Pandemiasta seuraava taloustaantuma voi silti syventää laitostamisen kulttuuria

Moni orpokodissa asuva lapsi ei todellisuudessa ole orpo vaan on joutunut laitokseen köyhyyden takia. Koronan aiheuttama globaali taloustaantuma voi johtaa siihen, että köyhyydestä tulee entistä yleisempi syy laitostamiselle, varoittaa Larisa Abrickaja.

Tuoreimmat

Raportti: Työntekijöiden oikeuksia poljetaan yhä enemmän – Uusi trendi on ay-johtajien tarkkailu
Tansaniassa yritetään saada nuoret innostumaan maanviljelyksestä – Nyt pilaantuvat sadot vievät monen innon
Maailmassa on tarpeeksi ruokaa, mutta koronavirus voi silti aiheuttaa ruokakriisin – Yksi syy ovat huonosti toimivat tuotantoketjut
Väitöstutkimus: Yrittäjyyden avulla voi nousta köyhyydestä, mutta taikakonsti se ei ole – Yrittäjä tarvitsee hyvän idean ja paljon tukea
33 000 tyttöä menee päivittäin alaikäisenä naimisiin – Tuoreen raportin mukaan haitallisista perinteistä voitaisiin silti päästä eroon nopeastikin
Sähköautobuumi voi aiheuttaa ympäristö- ja ihmisoikeusongelmia, varoittaa YK-järjestö – Akkujen raaka-aineet valmistetaan vain muutamassa maassa
Maa, jota ei suljettu koronan takia – Malawissa oikeus määräsi valtion maksamaan köyhille ensin tukea
Israel saattaa ryhtyä liittämään osia Länsirannasta itseensä – Kansainvälinen yhteisö tyytyy lähinnä paheksumaan samalla, kun konfliktin ratkaisu liukuu yhä kauemmas
Poliitikot, nobelistit ja järjestöt vetoavat demokratian puolesta: ”Autoritaariset johtajat käyttävät koronakriisiä hyväkseen”
Puiden istutusta ylistetään ilmastonmuutoksen ratkaisukeinona – Tutkijoiden mukaan pahimmillaan vaikutus voi olla kuitenkin päinvastainen