Saudi-Arabian johtama liittouma lupasi helpottaa Jemenin saartoa, mutta se ei riitä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Saudi-Arabian johtama liittouma lupasi helpottaa Jemenin saartoa, mutta se ei riitä

Jemenin saarto on ”siviilien potkimista, kun he ovat jo maassa”, sanoo avustusjärjestö. Saartoa on luvattu helpottaa, mutta nälänhätä on silti vain muutaman kuukauden päässä.

Mielenosoittajia Yemen is starving -kyltin kera.

Jemenissä on meneillään maailman pahin humanitaarinen kriisi. New Yorkissa on osoitettu mieltä jemeniläisten puolesta tänä syksynä. Kuva: Felton Davis / CC BY 2.0.

Saudi-Arabian johtama liittouma on luvannut lieventää pommittamansa Jemenin saartoa, jotta maahan saataisiin humanitaarista apua. Avustusjärjestöjen mukaan helpotukset eivät riitä, sillä maahan pitäisi sallia myös kaupalliset toimitukset, jotta tilannetta voitaisiin helpottaa.

”Satamien avaaminen avulle mutta ei kaupalliselle tuonnille on vain säälittävää vaihtokauppaa ihmishengistä. Kyseessä on pahin nälänhätä vuosiin eikä se muutu, ellei kaupallisia ruoka- ja polttoainekuljetuksia sallita”, sanoo Shane Stevenson, avustusjärjestö Oxfamin Jemenin maajohtaja tiedotteessa.

Saudi-Arabian johtama liittouma sulki Jemenin maarajan, satamat ja lentokentät 6.11. Tarkoituksena oli estää aseiden salakuljetus Iranista Jemenin huthikapinallisille, joita vastaan liittouma taistelee.

Saartoa helpotettiin kymmenen päivän kuluttua, mutta tärkeä Hodeidah'n satama sekä Sanaan lentokenttä ovat pysyneet kiinni. Myös huthit ovat rajoittaneet avun saantia.

Tällä viikolla liittouma ilmoitti sallivansa avun kuljetuksen Hodeidah'n kautta sekä YK-lennot Sanaan kautta. Lisäksi on ollut tietoa myös Salefin sataman avaamisesta. Uutistoimisto Reutersin mukaan vielä torstai-iltapäivänä niitä ei ollut avattu.

Saarron osittainen poisto tuo vain vähän helpotusta, sillä Jemenin tilanne oli katastrofaalinen jo ennen sitä. Sen 27-miljoonaisesta väestöstä yli 20 miljoonaa tarvitsee humanitaarista apua ja seitsemän miljoonaa elää täysin avun varassa. Yli 900 000 ihmistä on sairastunut puhtaan veden puutteen takia koleraan.

Saarto on pahentanut tilannetta entisestään, sillä Jemen on 90-prosenttisesti riippuvainen tuontituotteista. Polttoaineen, ruuan ja lääkkeiden saanti on pysähtynyt. Esimerkiksi Punainen Risti on kertonut, että kolmen tärkeän kaupungin vesi- ja viemärijärjestelmä on lakannut toimimasta.

Avustusjärjestöt ovat pitäneet tilannetta kansainvälisen lain vastaisena.

”Saarto on siviiliväestön potkimista silloin, kun se on jo maassa. Nämä toimet ovat kohtuuttomia ja tuomittavia, ja niihin pitää välittömästi puuttua, elleivät poliittiset toimijat halua olla osallisina tähän kriisiin”, sanoi IRC:n maajohtaja Paolo Cernuschi.

Ruokakriisejä seuraava Fews-palvelu on myös varoittanut nälänhädän riskistä Jemenissä. Fewsin mukaan mikäli satamat pysyvät kiinni tai ne avataan, mutta ne eivät pysty toimittamaan suuria määriä elintärkeitä tarvikkeita, monilla Jemenin alueilla nälänhätä on todennäköinen 3–4 kuukauden kuluttua. Joillakin alueilla kriisi voi tulla jok aiemmin.

Suomalaisjärjestöistä Jemeniin välittävät apua ainakin:

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia