Uutiset Asekauppa

Jännitys Lähi-idässä kiihdyttää asekauppaa

Yhdysvallat ja Venäjä varustelevat selkkausten eri osapuolia Syyriassa, Irakissa, Libyassa ja nyt myös Jemenissä.
(Kuva: James Walsh / cc 2.0)

(IPS) -- Lähi-idän laajenevat aseelliset selkkaukset ja Saudi-Arabian johtamat Jemenin pommitukset ovat kiihdyttäneet asevarustelukilpaa tulenaralla alueella.

Tilanteesta hyötyvät maailman johtavat asekauppiaat, Yhdysvallat ja Venäjä, jotka varustelevat selkkausten eri osapuolia Syyriassa, Irakissa, Libyassa ja nyt myös Jemenissä.

The New York Times muistutti hiljan, että Yhdysvaltain asevienti ruokkii arabimaiden sotia ja listasi useita vireillä olevia isoja kauppoja.

Siinä ei ole koko totuus, sanoo Georgetownin yliopistossa turvallisuuspolitiikkaa tutkiva tohtori Natalie J. Goldring.

"Yhdysvallat tekee isoja kauppoja vaikkapa Saudi-Arabiaan, Qatariin tai Yhdistyneisiin arabiemiraatteihin. Tasapainon vuoksi Venäjä myy aseita Iraniin tai ehkä Syyriaan. Ja kierre jatkuu", Goldring selittää.

Valtataistelu Jemenissä

Jemeniä pommittavaan liittoumaan kuuluvat saudien, emiraattien ja Qatarin lisäksi Bahrain, Egypti ja Jordania. Kaikki käyttävät pääasiassa amerikkalaista kalustoa. Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan alueelle on kylvetty myös rypälepommeja, jotka ovat siviileille erityisen vahingollisia.

Venäjä on ilmoittanut luopuvansa viisi vuotta noudattamastaan kiellosta myydä uusimpia ilmatorjuntaohjuksiaan Iranille. Iranin sanotaan aseistavan Jemenin huthikapinallisia, joita vastaan arabien ilmahyökkäykset kohdistuvat.

Jemenin sisällissota näyttää muuttuneen alueellisen valtataistelun tantereeksi Iranin johtamien šiiamuslimien ja saudien sunnileirin välillä. Toukokuun alussa arabiliittouma lähetti Jemeniin myös maajoukkoja.

Kaksi isoa kauppiasta

Venäjä jatkaa myös perinteisen liittolaisensa Syyrian aseistamista. Maassa viidettä vuotta riehuvassa sisällissodassa on kuollut yli 220 000 ihmistä.

Maailman johtava aseviejä on yhä Yhdysvallat, raportoi Tukholma rauhantutkimuslaitos Sipri. Kaudella 2010–2014 USA haukkasi tavanomaisten aseiden kaupasta 31 prosenttia ja Venäjä 27 prosenttia. Muiden maiden osuudet jäivät alle viiden prosentin. Kansainvälisen asekaupan arvo on 60–70 miljardia euroa vuodessa.

Lehtitietojen mukaan Yhdysvaltain aseteollisuus odottaa nyt arabimailta isoja tilauksia korvaamaan viime aikoina kulutetut aseet ja ammukset.

Vanha taktiikka

Tohtori Goldringia huolestuttaa erityisesti tieto, että USA harkitsee tutkassa näkymättömän F-35-hävittäjän myyntiä Lähi-itään.

"Tätä taktiikkaa on nähty ennenkin. Ensin päättäjät haluavat myydä kehittyneimpiä taistelukoneitamme. Sen jälkeen he vaativat, että on kehitettävä uusia koneita, koska nykyistä teknologiaa on jaeltu ympäriinsä", hän sanoo.

"Jos mielimme säilyttää teknisen etumatkan mahdollisiin kilpailijoihin, meidän on oltava pidättyvämpiä asekaupoissa", hän jatkaa.

Sopimus unohtuu

Samaan aikaan Wienissä pohditaan viime jouluaattona voimaan tulleen kansainvälisen asekauppasopimuksen toteutusta. Sopimus velvoittaa valtiot ennakoimaan asekauppojensa vaikutuksia rauhaan ja turvallisuuteen myös humanitaariselta ja ihmisoikeuksien kannalta.

"Tätä arviointia tarvitsevat Lähi-idässä sekä aseiden myyjät että ostajat", Goldring sanoo.

Hänen mukaansa Yhdysvallat sortuu yhä uudelleen samaan virheeseen olettamalla, ettei vastapuoli reagoisi sen ulkopoliittisiin päätöksiin.

Asekauppa aseet & armeijatalouskauppa Lähi-ItäYhdysvallat Suomen IPS

Lue myös

Veistos revolverista, jonka piippu on pantu solmuun.

Kansainvälisen asekaupan 20 vuotta jatkunut kasvu on viimein pysähtynyt, mutta Lähi-idän asetuonti kasvaa edelleen

Aseiden vienti ja tuonti on kasvanut vuosikausia, mutta nyt kasvu näyttää viimein taittuneen. On kuitenkin liian aikaista arvioida, onko muutos pysyvä, arvioi Tukholman rauhantutkimusinstituutti.
Eu-lippuja ikkunanpokien takana

Sotatarvikkeita rauhanrahastosta

EU:n uusi rauhanrahasto rahoittaa Afrikan maiden armeijoita, jotta terrorismiin voitaisiin puuttua ja puolustusteollisuudella riittäisi asiakkaita. Aseiden viennin riskinä on kuitenkin niiden päätyminen vääriin käsiin, kirjoittaa Ronja Karkinen.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Joukko naisia ja muutama mies istuu maassa osoittamassa mieltään naisten oikeuksien puolesta..

Pakistanin naiset pelkäävät kaduilla ja kodeissa – Härintä on yltynyt, mutta myös vastarinta voimistuu

Pakistanissa naisiin kohdistuu yhä enemmän väkivaltaa ja ahdistelua julkisilla paikoilla. Aktivisti Sheema Kermanin mukaan maa on parissa vuodessa taantunut monta sataa vuotta. Pääministeri Imran Khan vähättelee ongelmaa ja sysää syyn häirinnästä naisten niskoille.
Kasvonsa peittänyt mies ohittaa poliisin kadulla ja kantaa kahta autonrengasta.

”Korruptiosta puolet pois, niin elämä olisi siedettävää” – Irakissa äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa

Irakia kaksi vuotta sitten ravistellut protestiliike sai osan vaatimuksistaan läpi. Vaaleja aikaistettiin ja vaalilakia on uudistettu. Tutkija Mariette Hägglund ja kansanedustaja Hussein al-Taee eivät kuitenkaan usko vaalien tuovan suuria muutoksia.
Aikuisen käsi pitelee stetoskooppia pienen lapsen rintakehällä.

Koronapandemia on lisännyt tuberkuloosikuolemia – tautiin sairastuu vuosittain jopa 10 miljoonaa ihmistä

Kun terveydenhuollon voimavarat on keskitetty koronapandemian hoitoon, moni tuberkuloosiin sairastunut ihminen on jäänyt vaille diagnoosia ja hoitoa.
Kolme nuorta miestä istuu maassa ja leikkaa kaakaopuun hedelmiä.

Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa

Sertifiointijärjestelmistä huolimatta alle 18-vuotiaiden osuus kaakaotilojen työläisistä on kasvanut. Norsunluurannikon kaakaoviljelijät aliarvioivat käyttämänsä lapsityövoiman määrää sertifikaatin menettämisen pelossa.
Suuri kivirakennus, jonka yllä pilviä.

Maailman köyhimpiin maihin kuuluvassa Tšadissa on odotettu vakaampia aikoja yli kuusi vuosikymmentä – Presidentin yllättävä kuolema luo sekä mahdollisuuksia että uhkakuvia

Tšadin presidentti kuoli viime keväänä yllättäen taistelukentällä. Maan jatkuva epävakauden kierre voi periaatteessa nyt katketa, mutta asiantuntijoiden mukaan seuraukset voivat olla arvaamattomat.

Luetuimmat

”Korruptiosta puolet pois, niin elämä olisi siedettävää” – Irakissa äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa
Raportti: Ilmastonmuutos on myös tasa-arvokysymys, mutta kansainvälisessä ilmastopolitiikassa tuijotetaan usein vain naisneuvottelijoiden määrää
Satelliittiteknologia auttaa Tyynenmeren saarivaltioita sopeutumaan myrskytuhoihin
Maailman köyhimpiin maihin kuuluvassa Tšadissa on odotettu vakaampia aikoja yli kuusi vuosikymmentä – Presidentin yllättävä kuolema luo sekä mahdollisuuksia että uhkakuvia
YK: Jemenin sodassa kuollut tai haavoittunut kahden vuoden aikana yli 2 600 lasta
Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Rasismi on rakenteellinen ongelma, mutta Suomessa se nähdään usein vain yksittäisten ”pahisten” syntinä – Helsingin opetushenkilökunta saa nyt koulutusta antirasistisesta työotteesta
Populismi tuli Tansaniaan – Suosittu presidentti John Magufuli on pannut korruption kuriin, mutta media, järjestöt ja oppositio elävät pelossa
Sään ääri-ilmiöt ovat lisääntyneet jyrkästi 20 vuoden aikana, ja suurin selitys on ilmasto, sanoo tuore YK-raportti