Uutiset

Italian tuomitsema CIA-agentti pääsi Yhdysvaltoihin

Terroriepäillyn kaappauksesta tuomittu Robert Seldon Lady jäi kiinni Panamassa, joka luovutti tämän Yhdysvaltoihin.
(Kuva: Eric Kilby / cc 2.0)

Italian pitää jatkaa yrityksiä saada ihmisoikeusrikkomuksiin syyllistyneet CIA-agentit oikeuden eteen, sanoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW).

Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelun CIA:n entinen Milanon-päällikkö Robert Seldon Lady jäi kiinni Costa Rican ja Panaman rajalla viime viikolla. Panama luovutti tämän Yhdysvaltoihin vedoten siihen, ettei sillä ole Italian kanssa luovutussopimusta ja että sen saamat tiedot Italiasta olivat riittämättömiä.

Lady on yksi 23 amerikkalaisesta, jotka ovat saaneet Italiassa poissa olevina tuomion osallisuudesta egyptiläisen imaamin Abu Omarin vuonna 2003 tapahtuneeseen kaappaukseen ja vankilennon järjestämisestä Egyptiin, jossa tätä kidutettiin raa'asti. Omaria syytettiin terrorismista, mutta hänet todettiin myöhemmin syyttömäksi.

Vuonna 2009 annetut tuomiot vahvistettiin viime syksynä. Italia armahti keväällä yhden amerikkalaistuomituista, Yhdysvaltain ilmavoimien everstin Joseph Romanon. Tapauksesta on tuomittu myös italialaisia.

"Italia teki historiaa olemalla ensimäinen maa, joka pani viranomaisia oikeuteen ja tuomitsi heitä epäillyn luovuttamisesta kidutettavaksi. Vaikka mahdollisuus nyt menetettiin, Italian tulisi pyrkiä saattamaan tapaus loppuun", sanoo HRW:n tutkija Judith Sunderland.

HRW muistuttaa kuitenkin, että oikeudenkäynnit, jotka aikoinaan johtivat tuomioihin, käytiin ilman syytettyjen läsnäoloa, mikä on vastoin kansainvälisiä reilun oikeuskäytännön periaatteita. Järjestön mukaan tuomituilla onkin oikeus pyytää uutta oikeudenkäyntiä, mikäli he joutuvat Italian viranomaisten käsiin.

Yhdysvallat ei ole pannut oikeuden eteen yhtään agenttia, joka on osallistunut CIA:n kritisoituun terroriepäiltyjen luovutusohjelmaan. Ihmisoikeusjärjestöt ovat kritisoineet päätöstä ja vaatineet, että rikolliset joutuvat vastuuseen teoistaan.

CIA:n vankilennot ihmisoikeudetlakioikeus ja rikosterrorismi ItaliaPanama Human Rights Watch

Kommentit

Lähettänyt Liisa Liimatainen (ei varmistettu) 31.7.2013 - 14:57

Koska olen aikanaan seurannut tiukasti YLElle egyptiläisen islamistin kidnappausta Milanossa, olen tyytyväinen, että jatkatta asian käsittelyä. Italia oli todella ensimmäinen - ja aikanaan ainoa maa, jonka oikeusviranomaiset ottivat terrorismin vastaiseen taisteluun liittyneet laittomat ihmisryöstöt vakavasti. Se oli suhteellisen helppoa, sillä Milanon CIA:n toimiston organisoima ihmisryöstö tehtiin hyvin avoimesti - ilmeisesti siksi, että Yhdysvallat oli tottunut, että Italian viranomaiset sulkevat silmänsä silloin tällöin Yhdysvaltain agenttien toiminnan edessä. CIA:n kidnappausryhmä maksoi Milanossa hotellinsa ja autojen vuokrat omilla luottokorteillaanja soitti hotellista Langleyssä sijaitsevaan CIA:n keskustoimistoon. Italian poliisit olivat seuraamassa Abu Omarin liikkumista Milanossa kännykkäverkon kautta, kun yht'äkkiä egyptiläisen islamistin ympärille ilmestyi suuri joukko muita kännykäitä. Sitten koko joukko poistui Venetsian suuntaan - siellä sijaitsee Avianon tukikohta. Kun Abu Omarin vaimo ilmoitti poliisille aviomiehen katoamisesta, niin viranomaiset alkoivat tutkia tapauksta. Myöhemmin kun Abu Omar pääsi vapaaksi Egyptissä pitkän kidutusajan jälkeen, poliisit olivat taas kuuntelemassa vaimon puhelinta, kun Abu Omar kertoi tälle kaiken puhelimessa. Italian tuomarikunta takavarikoi CIA:n Milanon toimiston tietokoneen, josta löytyi koko suunnitelma yksityiskohtineen. 

Tämä tapaus pitää muistaa kun mietimme, miten pitkälle EU-maat voivat mennä niiden alamaisuussuhteessa Yhdysvaltoihin. Nämä terrorismista epäiltyjen miesten laittomat kuljetukset kertovat myös, että ihmisoikeuksiin suhtaudutaan halveksivasti, kun terrorismilla perustellaan raskaita loukkauksia.

Liisa Liimatainen 

 

Lue myös

Amnesty: Euroopan myönnettävä osuutensa CIA:n kidutusohjelmassa

Ilman Euroopan apua Yhdysvallat ei olisi pystynyt pidättämään ja kiduttamaan ihmisiä, järjestö kritisoi.

Miksi CIA:n vankilennoista on edelleen puhuttava?

Vankilentojen selvitys jäi Suomessa puolitiehen, eikä se ollut vahinko, selviää asiaa penkoneen Ilari Kailan artikkelista.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen lähikuvassa

Ihmiskunta on aina kertonut tarinoita – Jamaikalainen kertojalegenda Amina Blackwood Meeks uskoo, että tarinoilla voi olla rooli myös globaalien ongelmien ratkomisessa

Suullista tarinankerrontaperinnettä on viime vuosina alettu elvyttää ympäri maailman. Jamaikalainen Amina Blackwood Meeks uskoo, että tarinoiden avulla ihmiset voivat oppia ymmärtämään moninaisuutta paremmin.
Mies ja nainen puolilähikuvassa

”Robotti ei ole fiksumpi kuin kastemato” – Googlelta irtisanoutunut ohjelmistoinsinööri Laura Nolan seuraa huolestuneena tappajarobottiteknologian kehitystä

Laura Nolan irtisanoutui Googlelta kuultuaan yhtiön olevan mukana Yhdysvaltain puolustusministeriön projektissa. Hänen mukaansa armeijat kääntyvät nyt teknologiafirmojen puoleen kehittääkseen nopeammin robottiaseita, jotka tekisivät päätöksen ihmisten tappamisesta itsenäisesti.
Lehtiä aseteltuna esille kioskissa

Naisten murhat ovat Meksikossa sensaatiolehtien perusmateriaalia – Väkivalta selitetään intohimorikoksilla ja uhreja syyllistetään

Meksikon lehdissä julkaistaan poliisin ja syyttäjän vuotamia kuvia naisten silvotuista ruumiista osana viihdepalstojen tarjontaa. Naisten oikeuksia puolustava asianajaja Verónica Bérber ei näe paljastuksiin muuta syytä kuin sairaan uteliaisuuden ruokkiminen yhteiskunnassa.
Mies puolilähikuvassa

Afganistanin sodassa viime vuonna yli 10 000 siviiliuhria

Afganistanin konfliktissa kuolleiden ja haavoittuneiden määrä oli viime vuonna kuudetta vuotta peräjälkeen yli 10 000, kertoo YK. Samaan aikaan neljännes väestöstä tarvitsee humanitaarista apua.
Nuoria istumassa riveissä muovituoleilla

Afrikan kehityspankki kehottaa maanosan maita parantamaan koulutustasoa – Peruskouluun satsataan keskimäärin vain 485 euroa per oppilas

Afrikkalainen koulu ei ole muuntunut vastaamaan tulevaisuuden taitojen tarvetta, linjaa tuore raportti. Tämä heikentää myös talouskasvun mahdollisuuksia.

Tuoreimmat

”Robotti ei ole fiksumpi kuin kastemato” – Googlelta irtisanoutunut ohjelmistoinsinööri Laura Nolan seuraa huolestuneena tappajarobottiteknologian kehitystä
Naisten murhat ovat Meksikossa sensaatiolehtien perusmateriaalia – Väkivalta selitetään intohimorikoksilla ja uhreja syyllistetään
Afganistanin sodassa viime vuonna yli 10 000 siviiliuhria
Afrikan kehityspankki kehottaa maanosan maita parantamaan koulutustasoa – Peruskouluun satsataan keskimäärin vain 485 euroa per oppilas
Tuore tutkimus paljastaa afrikkalaisnuorten ”afro-optimismin” – Uusi sukupolvi koostuu yrittäjähenkisistä diginatiiveista, jotka luottavat tulevaisuuteen
Ilmastonmuutos heikentää Intian taloutta – Tuottavuus laskee, kun kuumuus estää työnteon
Suomi houkuttaa ulkomaisia tutkinto-opiskelijoita, mutta valmistumisen jälkeen töitä on vaikea löytää
Ihmiskunta on aina kertonut tarinoita – Jamaikalainen kertojalegenda Amina Blackwood Meeks uskoo, että tarinoilla voi olla rooli myös globaalien ongelmien ratkomisessa
Päästökompensointi – Paremman omantunnon ostamista vai investointeja hyviin tarkoituksiin?
Empatiaa voi oppia, sanovat Pakolaisavun empatialähettiläät – Tuo omat arvosi rohkeasti esiin mutta kuuntele ja kunnioita myös toisten mielipiteitä