Uutiset

Italian tuomitsema CIA-agentti pääsi Yhdysvaltoihin

Terroriepäillyn kaappauksesta tuomittu Robert Seldon Lady jäi kiinni Panamassa, joka luovutti tämän Yhdysvaltoihin.
(Kuva: Eric Kilby / cc 2.0)

Italian pitää jatkaa yrityksiä saada ihmisoikeusrikkomuksiin syyllistyneet CIA-agentit oikeuden eteen, sanoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW).

Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelun CIA:n entinen Milanon-päällikkö Robert Seldon Lady jäi kiinni Costa Rican ja Panaman rajalla viime viikolla. Panama luovutti tämän Yhdysvaltoihin vedoten siihen, ettei sillä ole Italian kanssa luovutussopimusta ja että sen saamat tiedot Italiasta olivat riittämättömiä.

Lady on yksi 23 amerikkalaisesta, jotka ovat saaneet Italiassa poissa olevina tuomion osallisuudesta egyptiläisen imaamin Abu Omarin vuonna 2003 tapahtuneeseen kaappaukseen ja vankilennon järjestämisestä Egyptiin, jossa tätä kidutettiin raa'asti. Omaria syytettiin terrorismista, mutta hänet todettiin myöhemmin syyttömäksi.

Vuonna 2009 annetut tuomiot vahvistettiin viime syksynä. Italia armahti keväällä yhden amerikkalaistuomituista, Yhdysvaltain ilmavoimien everstin Joseph Romanon. Tapauksesta on tuomittu myös italialaisia.

"Italia teki historiaa olemalla ensimäinen maa, joka pani viranomaisia oikeuteen ja tuomitsi heitä epäillyn luovuttamisesta kidutettavaksi. Vaikka mahdollisuus nyt menetettiin, Italian tulisi pyrkiä saattamaan tapaus loppuun", sanoo HRW:n tutkija Judith Sunderland.

HRW muistuttaa kuitenkin, että oikeudenkäynnit, jotka aikoinaan johtivat tuomioihin, käytiin ilman syytettyjen läsnäoloa, mikä on vastoin kansainvälisiä reilun oikeuskäytännön periaatteita. Järjestön mukaan tuomituilla onkin oikeus pyytää uutta oikeudenkäyntiä, mikäli he joutuvat Italian viranomaisten käsiin.

Yhdysvallat ei ole pannut oikeuden eteen yhtään agenttia, joka on osallistunut CIA:n kritisoituun terroriepäiltyjen luovutusohjelmaan. Ihmisoikeusjärjestöt ovat kritisoineet päätöstä ja vaatineet, että rikolliset joutuvat vastuuseen teoistaan.

CIA:n vankilennot ihmisoikeudetlakioikeus ja rikosterrorismi ItaliaPanama Human Rights Watch

Kommentit

Lähettänyt Liisa Liimatainen (ei varmistettu) 31.7.2013 - 14:57

Koska olen aikanaan seurannut tiukasti YLElle egyptiläisen islamistin kidnappausta Milanossa, olen tyytyväinen, että jatkatta asian käsittelyä. Italia oli todella ensimmäinen - ja aikanaan ainoa maa, jonka oikeusviranomaiset ottivat terrorismin vastaiseen taisteluun liittyneet laittomat ihmisryöstöt vakavasti. Se oli suhteellisen helppoa, sillä Milanon CIA:n toimiston organisoima ihmisryöstö tehtiin hyvin avoimesti - ilmeisesti siksi, että Yhdysvallat oli tottunut, että Italian viranomaiset sulkevat silmänsä silloin tällöin Yhdysvaltain agenttien toiminnan edessä. CIA:n kidnappausryhmä maksoi Milanossa hotellinsa ja autojen vuokrat omilla luottokorteillaanja soitti hotellista Langleyssä sijaitsevaan CIA:n keskustoimistoon. Italian poliisit olivat seuraamassa Abu Omarin liikkumista Milanossa kännykkäverkon kautta, kun yht'äkkiä egyptiläisen islamistin ympärille ilmestyi suuri joukko muita kännykäitä. Sitten koko joukko poistui Venetsian suuntaan - siellä sijaitsee Avianon tukikohta. Kun Abu Omarin vaimo ilmoitti poliisille aviomiehen katoamisesta, niin viranomaiset alkoivat tutkia tapauksta. Myöhemmin kun Abu Omar pääsi vapaaksi Egyptissä pitkän kidutusajan jälkeen, poliisit olivat taas kuuntelemassa vaimon puhelinta, kun Abu Omar kertoi tälle kaiken puhelimessa. Italian tuomarikunta takavarikoi CIA:n Milanon toimiston tietokoneen, josta löytyi koko suunnitelma yksityiskohtineen. 

Tämä tapaus pitää muistaa kun mietimme, miten pitkälle EU-maat voivat mennä niiden alamaisuussuhteessa Yhdysvaltoihin. Nämä terrorismista epäiltyjen miesten laittomat kuljetukset kertovat myös, että ihmisoikeuksiin suhtaudutaan halveksivasti, kun terrorismilla perustellaan raskaita loukkauksia.

Liisa Liimatainen 

 

Lue myös

Amnesty: Euroopan myönnettävä osuutensa CIA:n kidutusohjelmassa

Ilman Euroopan apua Yhdysvallat ei olisi pystynyt pidättämään ja kiduttamaan ihmisiä, järjestö kritisoi.

Miksi CIA:n vankilennoista on edelleen puhuttava?

Vankilentojen selvitys jäi Suomessa puolitiehen, eikä se ollut vahinko, selviää asiaa penkoneen Ilari Kailan artikkelista.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mielenosoittajien kyltti

Metoo ja Oxfam-kohu saivat myös suomalaiset kehitysyhteistyöjärjestöt heräämään – Seksuaalista häirintää ja ahdistelua halutaan nyt torjua ponnekkaammin

Suomalaisten järjestöjen tukemissa kehitysyhteistyöhankkeissa on tullut esiin ainakin yksittäisiä hyväksikäyttötapauksia. Nyt monissa järjestöissä rakennetaan uusia ohjenuoria väärinkäytösten ehkäisemiseksi.
Turkin lippu, taustalla Bosporinsalmi

Hallitus myönsi asevientiluvan Turkkiin – Rauhanjärjestöt: Ei linjassa hallitusohjelman kanssa

Suomalainen Robonic Ltd sai luvan viedä Turkkiin miehittämättömien ilma-alusten laukaisualustoja. Päätös ”ampuu jalkaan niin Suomen kuin EU:nkin ihmisoikeuspolitiikkaa”, sanoo Suomen Rauhanliiton toiminnanjohtaja Laura Lodenius.
Lapsia kyltit kädessä

Ilmastolakkoviikko alkaa – Miljoonia odotetaan protestoimaan ympäri maailman

Ensi viikolla järjestetään YK:n ilmastohuippukokous. Kansalaiset ovat lähdössä kaduille vaatimaan tehokkaampia ilmastotoimia arviolta 160 maassa. Suomessa protestoidaan etenkin ensi viikolla.
Kätilö tutkii raskaana olevaa naista

Äitiys- ja lapsikuolleisuuden väheneminen on ollut ”huikaiseva menestys”, sanoo WHO – Silti joka 11:s sekunti joko äiti tai lapsi kuolee

YK-järjestöjen tuoreiden tilastojen mukaan äitiys- ja lapsikuolleisuus ovat vähentyneet 2000-luvulla merkittävästi. Silti vuoden 2030 tavoitteet voivat jäädä saavuttamatta.

Luetuimmat

Kidutus on yhä yleisempää Venäjällä – Juristi Irina Birjukova paljastaa viranomaisten väärinkäytöksiä ja on paennut sen vuoksi tappouhkauksia
”Talouskasvun luominen vain lisäämällä kulutusta ei ole enää toteuttamiskelpoinen vaihtoehto” – Tutkijaryhmä vaatii nopeita keinoja kestävän kehityksen edistämiseksi
Yksityistä sektoria korostava kehityspolitiikka jatkuu myös tällä hallituskaudella – Kehitysministeri Ville Skinnari haluaa suomalaisyritykset Afrikan markkinoille
Amnestyn tärkein ihmisoikeuspalkinto ilmastoaktivisti Greta Thunbergille ja koululaisten ilmastoliikkeelle – ”Kaikkien on osallistuttava ilmastolakkoon”
Kehittyvät maat siirtyvät vauhdilla uusiutuvaan energiaan – Intia näyttää esimerkkiä
Somaliaa uhkaa taas nälänhätä huonon sadon vuoksi – Seitsemän sadekautta on epäonnistunut lyhyen ajan sisällä
Järjestö: Vaatealan omat vastuullisuusjärjestelmät tuottavat miljardeja dollareita mutta eivät suojele työntekijöitä
Asiantuntijaryhmä: Jemenissä selviä merkkejä sotarikoksista – Myös länsimaiden asekauppa voi rikkoa kansainvälistä oikeutta
Hallitus myönsi asevientiluvan Turkkiin – Rauhanjärjestöt: Ei linjassa hallitusohjelman kanssa
Etelä-Afrikassa protestoidaan naisten murhia vastaan – Yliopisto-opiskelijan ja nyrkkeilymestarin kuolemat järkyttävät