Istuva presidentti voitti Kongon vaalit – Oppositio vaatii uusintaa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Istuva presidentti voitti Kongon vaalit – Oppositio vaatii uusintaa

Äänestysaikaa jouduttiin pidentämään Kongon vaaleissa, eivätkä kaikki päässeet äänestämään lainkaan. Voittajaksi on silti julistettu Félix Tshisekedi, joka on hallinnut maata vuodesta 2019.

Käsi, jonka pikkusormessa on mustetahra.

Monissa maissa, myös Kongossa, äänestäjän sormi värjätään musteella äänestyksen jälkeen. Kuva: Myriam Asmani / MONUSCO Photos / CC BY-SA 2.0 DEED.

Kongon demokraattisen tasavallan istuva presidentti Félix Tshisekedi voitti ylivoimaisesti joulukuun 20. päivänä järjestetyt presidentinvaalit.

Maan vaalikomission uudenvuodenaattona julkaisemien tulosten mukaan Tshisekedi sai 73 prosenttia äänistä. Toiseksi tullut Moïse Katumbi sai äänistä 18 prosenttia.

Oppositio on vaatinut uusia vaaleja, sillä järjestelyissä oli paljon ongelmia, kertovat kansainväliset mediat. Osassa maata äänestysaikaa jouduttiin pidentämään, ja miljoonat ihmiset odottivat tuntikausia päästäkseen äänestämään. Monet konflikteja paenneet eivät saaneet äänestäjäkorttiaan.

Noin kaksi kolmasosaa äänestyspaikoista avautui myöhään ja 30 prosenttia laitteista ei toiminut ensimmäisenä päivänä, kertoo BBC. Osa äänestyskorteista oli lukukelvottomia mustetahrojen takia.

Kongon katolisen kirkon ja protestanttikirkon tarkkailuoperaatio sai yli 5 400 raporttia äänestyspaikkojen välikohtauksista, ja niistä yli 60 prosenttia keskeytti äänestämisen, kertoo uutistoimisto Reuters.

Äänestysprosentti jäi 43:een.

”Kyseessä on farssi, älkää hyväksykö [tuloksia]”, sai runsaat viisi prosenttia äänistä saanut ehdokas Martin Fayulu Al-Jazeeran mukaan jo ennen tulosten julkistamista.

Osa ehdokkaista on kehottanut ihmisiä mielenosoituksiin tulosten julkaisemisen jälkeen. Kongon armeija valvoo pääkaupunki Kinshasaa, kertoo BBC.

Noin sadan miljoonan asukkaan Kongo on yksi maailman suurimmista valtioista sekä pinta-alaltaan että asukasluvultaan. Luonnonvaroiltaan se kuuluu maailman rikkaimpiin, mutta se kärsii jatkuvista konflikteista ja köyhyydestä. Maassa on yli kuusi miljoonaa sisäistä pakolaista.

Vaalitulos voidaan vielä haastaa, ja lopullinen tulos on määrä julkistaa ensi viikolla. Mikäli se hyväksytään, Tshisekedi vannoo virkavalansa tammikuun 20. päivänä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia