Israel vastaa kansainvälisessä tuomioistuimessa Etelä-Afrikan syytöksiin palestiinalaisten kansanmurhasta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Israel vastaa kansainvälisessä tuomioistuimessa Etelä-Afrikan syytöksiin palestiinalaisten kansanmurhasta

Tapauksen käsittely alkaa torstaina. Lopullisen päätöksen saamiseen voi mennä vuosia, mutta tuomioistuin voi kehottaa Israelia pidättäytymään väkivallasta.

Kansainvälisen tuomioistuimen rakennus Haagissa Hollannissa

YK:n kansainvälinen tuomioistuin toimii Haagissa Alankomaissa. Kuva: Roman Boed / CC BY 2.0 DEED.

Kansainvälisessä tuomioistuimessa (ICJ) aloitetaan torstaina kuulemiset Israelin ja Etelä-Afrikan välisessä kiistassa. Etelä-Afrikka syyttää Israelia palestiinalaisten kansanmurhasta.

Etelä-Afrikan mukaan (pdf) Israel syyllistyy Gazassa kansanmurhaan tappamalla palestiinalaisia, aiheuttamalla heille vakavaa henkistä ja fyysistä haittaa ja luomalla heille elinolosuhteet, jotka tähtäävät heidän ”fyysiseen tuhoamiseensa”. Samalla se rikkoo vuoden 1948 kansanmurhan ehkäisemistä koskevaa sopimusta, jonka sekä Etelä-Afrikka että Israel ovat allekirjoittaneet.

Haagissa sijaitseva kansainvälinen tuomioistuin on YK:n tärkein oikeudellinen elin. Se ratkoo valtioiden välisiä kiistoja ja antaa niistä lausuntoja. 

Tuomioistuin ei tee tutkintaa oma-aloitteisesti, vaan se ottaa kantaa vain niihin asioihin, jotka tuodaan sen käsittelyyn. Siksi oikeudenkäynnissä ei nähdä todistajanlausuntoja tai ristikuulusteluja, vaan kumpikin osapuoli esittää oikeudellisia argumentteja, joita tuomarit arvioivat.

ICJ:n lausunnot ovat lopullisia, mutta sillä ei ole varsinaisia keinoja panna lausuntojaan toimeen. Sen arvovalta on kuitenkin merkittävä ja linjauksien painoarvo suuri.

Lopullisen lausunnon aikaan saamiseen voi mennä vuosia, mutta Etelä-Afrikka toivoo, että tuomioistuin määrää hätätoimenpiteenä Israelia keskeyttämään sotatoimet. Periaatteessa tuomioistuin voi tehdä näin, sillä se voi pyytää kiistan osapuolia pidättäytymään teoista, jotka voivat pahentaa kiistaa.

Gazassa on kuollut terveysministeriön mukaan yli 23 000 palestiinalaista lokakuun 7. päivän jälkeen. Israel aloitti hyökkäyksen alueelle, kun Gazassa valtaa pitävä äärijärjestö Hamas oli hyökännyt Israeliin ja tappanut yli 1 200 ihmistä.

Israel on pitänyt Etelä-Afrikan syytöksiä ”julmina ja järjettöminä”. Maan presidentti Isaac Herzog sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan, että kyse on itsepuolustuksesta.

Kommentit

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia