Israel sulki seitsemän palestiinalaisen ihmisoikeus- ja avustusjärjestön toimistot – ”Täysin mielivaltaista” | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Israel sulki seitsemän palestiinalaisen ihmisoikeus- ja avustusjärjestön toimistot – ”Täysin mielivaltaista”

Israel teki ratsian ”terroristijärjestöiksi” luokittelemiensa järjestöjen toimistoihin Ramallah’ssa ja sulki niiden sisäänkäynnit. YK ja ihmisoikeusjärjestöt tuomitsevat ratsian, sillä todisteita terrorismista ei ole esitetty.

Palestiinan lippuja katukuvassa.

Palestiinalaisten lippuja Länsirannan hallinnollisessa pääkaupungissa Ramallah'ssa. Kuva: Chetanya Robison / CC BY 2.0.

Israelin joukot ovat tehneet ratsian seitsemän palestiinalaisjärjestön toimistoon miehitetyllä Palestiinalaisalueella ja sulkeneet niiden tilat.

Joukot murtautuivat torstaiaamuna palestiinalaishallinnon pääkaupungissa Ramallah’ssa Länsirannalla sijainneisiin toimistoihin, takavarikoivat ja tuhosivat omaisuutta, sinetöivät ovet ja jättivät paikan päälle määräyksen toimistojen sulkemisesta.

Suljetut järjestöt ovat vankien ihmisoikeuksia puolustava Addameer, ihmisoikeusjärjestö Al Haq, naisjärjestö Bisan Center for Research and Development, lastenjärjestö Defense for Children International – Palestine, terveys- ja kehitysjärjestö Health Work Committees, viljelijöiden järjestö Union of Agricultural Work Committees sekä naisjärjestö Union of Palestinian Women's Committees. 

Israel julisti viime lokakuussa kaikki järjestöt Health Work Committeeta lukuun ottamatta terroristijärjestöiksi sillä perusteella, että se epäilee niiden tukevan palestiinalaista PFLP-terroristijärjestöä. Linjaus herätti voimakasta kansainvälistä kritiikkiä.

YK ja ihmisoikeusjärjestöt ovat tuominneet myös torstain ratsian ja vaatineet, että järjestöjen sallitaan jatkavan työtään. Niiden mukaan Israel ei ole esittänyt minkäänlaisia uskottavia todisteita siitä, että järjestöt tukisivat terrorismia.

”Nämä sulkemiset näyttäytyvät sellaisenaan täysin mielivaltaisina”, totesi YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimisto lausunnossa uutistoimisto Reutersin mukaan.

YK-järjestöt myös muistuttivat, että terrorismin vastaisen lainsäädännön pitää olla linjassa kansainvälisen oikeuden kanssa ja yhdistymisen ja ilmaisun vapautta on kunnioitettava.

Myös ihmisoikeusjärjestöt Amnesty International ja Human Rights Watch ovat tuominneet ratsian.

Israel on tehnyt tänä vuonna yhteensä ainakin 1 981 etsintä- ja pidätysoperaatiota miehittämällään Länsirannalla. Alueella on ollut myös kahakoita palestiinalaisten, armeijan sekä israelilaisten siirtokuntalaisten välillä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia