Uutiset

Israel purkanut palestiinalaiskoteja huippuvauhtia

Rauhanneuvottelut näyttävät kiihdyttäneet palestiinalaisten omaisuuden tuhoamista, sanovat avustusjärjestöt.
(Kuva: Rusty Stewart / cc 2.0)

Joukko miehitetyillä palestiinalaisalueilla työskenteleviä avustusjärjestöjä on ilmaissut huolensa selvästi kiihtyneestä talojen purkuaallosta Länsirannalla ja Itä-Jerusalemissa. Järjestöjen mukaan purkutahti kiihtyi heinäkuussa samaan aikaan, kun palestiinalaisten ja Israelin edustajat alkoivat neuvottelemaan taas rauhasta Yhdysvaltojen ulkoministeri John Kerryn johdolla.

Taloja purettiin heinäkuun ja vuoden 2013 lopun välillä puolet enemmän kuin vuonna 2012. Samalla kodittomiksi tehtyjen palestiinalaisten määrä lisääntynyt 75 prosenttia, järjestöt arvioivat.

Viime vuonna Israel tuhosi yhteensä 663 palestiinalaisten taloa, joka oli suurin määrä viiteen vuoteen. Näistä 122 oli rakennettu kansainvälisellä rahoituksella.

YK:n arvioiden mukaan viime vuonna kodittomaksi joutui yli 1 100 palestiinalaista ja pelkästään tämän vuoden aikana puretuista taloista on häädetty 180 henkeä, joista lähes sata on lapsia.

Järjestöt, joihin kuuluu muun muassa Palestiinan World Vision ja Oxfam, kritisoivat myös Israelin armeijaa selvästi tiukentuneista rajoituksista ja häirinnästä palestiinalaisten perusturvan takaamiseksi.

Viime viikolla Kansainvälinen Punainen Risti ilmoitti lopettavansa telttojen toimittamisen kodittomiksi tehdyille palestiinalaisille, sillä israelilaisten sotilaiden järjestämät telttojen takavarikot ja työntekijöiden häirintä ovat tehneet työstä tehotonta.

Israel perustelee talojen purkuja muun muassa turvallisuussyillä ja rakennuslupien puutteella. Ihmisoikeusjärjestöt ja YK ovat kuitenkin toistuvasti huomauttaneet, että palestiinalaisten on käytännössä mahdotonta saada rakennuslupia Länsirannalla ja Itä-Jerusalemissa.

Israelin siirtokunnat ihmisoikeudetsota ja rauha

Lue myös

Ma'ale Adumimin laiton juutalaissiirtokunta Palestiinalaisalueella

Amnesty: Netin turistifirmat ohjaavat matkailijoita Israelin laittomiin siirtokuntiin – Airbnb:llä on yhä kohteita miehitetyllä Palestiinalaisalueella

Majoituspalvelu Airbnb lupasi viime vuoden lopulla lopettaa kohteidensa markkinoinnin laittomissa siirtokunnissa miehitetyllä Länsirannalla. Lupausta ei ole vielä toteutettu eikä se myöskään koskenut Itä-Jerusalemia. Myös muut netin varausfirmat markkinoivat kohteita siirtokunnissa ja osallistuvat siten siirtokuntien laajentamiseen, sanoo Amnesty.
Rakennuksia valtatien varrella, Länsiranta

Raportti: Israelin pankit tekevät bisnestä Palestiinan laittomissa siirtokunnissa

Israelin suurimmat pankit rahoittavat rakennushankkeita ja myöntävät lainoja siirtokunnille, jotka on rakennettu palestiinalaisten maille, kritisoi Human Rights Watch.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nuori mies istuu sohvalla, taustalla punainen seinä

Yksin tulleiden alaikäisten perheenyhdistämisestä on tehty Suomessa poikkeuksellisen vaikeaa – ”Kotoutuisin sata kertaa paremmin, jos he olisivat täällä”

Perheenyhdistäminen on Suomessa esimerkiksi Ruotsiin ja Norjaan verrattuna niin vaikeaa, ettei moni edes yritä. Esimerkiksi afganistanilaisia hakijoita rajoittaa sääntö, jonka mukaan heidän pitää jättää hakemuksensa Intiassa. Opiskelijat Shayegh Adeli ja Ali Nazari uskovat, että he menestyisivät paremmin, jos perhe olisi tukemassa.
Myanmarin rohingya-naisia Cox's Bazarin pakolaisleirillä

Myös kansainvälinen rikostuomioistuin ryhtyy tutkimaan Myanmarin rohingyoihin kohdistuneita julmuuksia

Myanmar ei ole kansainvälisen rikostuomioistuimen jäsen, mutta tuomioistuin päätti tutkia niitä rikoksia, jotka ovat tapahtuneet Myanmarin ja Bangladeshin rajalla. Aiemmin tällä viikolla Gambia vei Myanmarin YK:n alaisen kansainvälisen tuomioistuimen eteen kansanmurhan vastaisen sopimuksen rikkomisesta.
Nainen lattialla käsin kudotun maton päällä

Satavuotias Afganistan on maailman vaarallisin maa – Dokumenttiteatteriesitys jäljittää pakolaisuuden syitä

Afganistan 100 – the years of interdependence -dokumenttiteatteriesitys kuvaa väkevästi Afganistanin nykyhetkeä ja historiaa. Suomessa vierailleen Kabulin yliopiston dekaanin Jawida Ahmadin mukaan afganistanilaiset haluavat rauhaa enemmän kuin mitään muuta.
Valkoisiin haalareihin pukeutuneita ihmisiä pilvenpiirtäjän edessä

Raportti: Asefirmat kehittävät jo tappajarobotteja – ”Autonomiset aseet ovat siirtymässä sci-fistä todellisuuteen”

Autonomisten aseiden uhka kasvaa, sillä yhä useammat valtiot ovat lisänneet niiden kehittelyä viime vuosina, selviää PAX-rauhanjärjestön tutkimuksesta. Kyselytutkimuksen mukaan muun muassa suomalaisista suurin osa kannattaa niiden kieltämistä.