Israel lykkää beduiinikylän purkamista – Pääministeri Netanjahun mukaan kylä ”evakuoidaan” silti pian | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Israel lykkää beduiinikylän purkamista – Pääministeri Netanjahun mukaan kylä ”evakuoidaan” silti pian

Israel on lykännyt Khan al-Ahmarin kylän purkamista. Viime viikolla muun muassa kansainvälisen rikostuomioistuimen syyttäjä varoitti, että kylän purkaminen olisi sotarikos.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahun mukaan Khan al-Ahmarin kylän purkaminen aiotaan yhä toteuttaa. Kuva: Cia Pak / UN Photo.

Israel on ilmoittanut, että se jäädyttää lyhyeksi ajaksi palestiinalaisen beduiinikylän Khan al-Ahmarin purkamismääräyksen.

Israelilainen Haaretz-lehti uutisoi lauantaina, että purkamisaikeet on keskeytetty toistaiseksi, mutta pääministeri Benjamin Netanjahu ilmoitti sunnuntaina, että kyse on vain lyhyestä jäädytyksestä ja että kylä evakuoidaan pian.

”Tämä on oikeuden päätös, tämä on politiikkamme ja se toteutetaan”, Netanjahu sanoi lausunnossaan uutiskanava Al-Jazeeran mukaan.

Hänen mukaansa tarkoituksena on antaa aikaa vielä neuvotteluille ”eri tahojen” kanssa.

Khan al-Ahmarin kylä sijaitsee miehitetyllä Palestiinalaisalueella Israelin valvomalla C-alueella. Kylä on Israelin kannalta strategisesti tärkeällä alueella. Sen purkaminen yhdistäisi sitä ympäröivät Israelin rakentamat laittomat Kfar Adumimin ja Ma’ale Adumimin siirtokunnat ja eristäisi näin Jerusalemin miehitetystä Länsirannasta yhä vahvemmin.

Virallisesti kylän purkumääräys on annettu rakennuslupien puutteen vuoksi. Israel myöntää palestiinalaisille rakennuslupia C-alueelle vain harvoin. Kylän väestö aiotaan siirtää muualle.

Khan al-Ahmarin kylän tilanne on herättänyt kansainvälistä huomiota ja kylässä on vieraillut paljon EU-maiden edustajia. Viime viikolla kansainvälisen sotarikostuomioistuimen pääsyyttäjä Fatou Bensouda varoitti, että omaisuuden tuhoaminen miehitetyllä alueella ilman sotilaallista pakkoa on sotarikos.

Paikalla on myös kansainvälisiä aktivisteja. Suomalainen aktivisti Syksy Räsänen kertoi maailma.netin artikkelissa viime viikolla, että tuhoamiseen valmistaudutaan kylässä nyt joka yö.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia