Uutiset

Iranilainen asianajaja tuomittiin 111 raipaniskuun ja 30 vuoden vankeustuomioon

Iran on viime vuosina antanut ihmisoikeusjuristeille yhä kovempia rangaistuksia, sanoo Amnesty International.
Iranin lippuja
Iran on koventanut otteitaan ihmisoikeusaktivisteja kohtaan. (Kuva: Loey Felipe / UN Photo)

Iranilainen oikeusistuin on tuominnut tunnetun ihmisoikeusasianajajan Amirsalar Davoudin 30 vuodeksi vankeusrangaistukseen. Lisäksi hän saa 111 raipaniskua ja joutuu maksamaan 3 500 euron sakot. Hänet tuomittiin myös menettämänä kahdeksi vuodeksi ”yhteiskunnalliset oikeutensa”.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan Davoudia syytettiin muun muassa viranomaisten sekä ylimmän johtajan loukkaamisesta, järjestelmän vastaisen propagandan levittämisestä ja kansallista turvallisuutta häiritsemään pyrkivän ryhmän perustamisesta.

Davoudi on toiminut ihmisoikeusasianajajana ja puolustanut useiden aktivistien oikeuksia. Hän on kertonut maan ihmisoikeusrikkomuksista Telegram-sovelluksen avulla sekä antanut haastatteluja medialle.

Amnesty vaatii Davoudin vapautusta. Järjestön mukaan samantyyppiset tuomiot ovat yleistyneet viime vuosina Iranissa. Maaliskuussa tunnettu asianajaja Nasrin Sotoudeh sai 38,5 vuoden tuomion. Iran kuuluu myös eniten teloituksia suorittaviin maihin.

”Davoudi on viimeisin uhri Iranin viranomaisten häijyssä hyökkäyksessä ihmisoikeusasianajajia vastaan viimeisten kahden vuoden aikana. Iranin oikeusistuimet ovat antaneet yhä kovempia rangaistuksia, jotta nämä eivät voisi tehdä työtään”, sanoo Amnestyn Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan tutkimusjohtaja Philip Luther tiedotteessa.

Iranin oikeuskäytännön mukaan Davoudi joutuu todennäköisesti istumaan tuomiotaan 15 vuotta, Sotoudeh 17 vuotta.

ihmisoikeudetkansalaisoikeudetlakioikeus ja rikos Iran Amnesty International

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen ja mies käsissään iso tekstiilityö ja takanaan maalauksia

Kholod Hawashin päälle heitettiin happoa, Saddam Jumailya kohti ammuttiin – Suomalainen residenssiohjelma auttaa vainottuja taiteilijoita

Suomessa toimii residenssiohjelma, joka auttaa taiteilijoita pääsemään turvaan vallanpitäjien ja ääriryhmien vainoa. Tarve on kova, sillä etenkään vaarassa oleville kuvataiteilijoille ei ole maailmalla tarjolla tukea.
Ihmisiä istumassa ja pitelemässä kurdilippuja

Väkivalta vaikeuttaa avustustyötä Koillis-Syyriassa – Kirkon Ulkomaanapu aloitti hätäapukeräyksen siviilien tukemiseksi

Lääkärit ilman rajoja ja Mercy Corps ovat keskeyttäneet toimintansa Koillis-Syyriassa, jonne Turkki hyökkäsi viime viikolla. Myös YK ja muut avustusjärjestöt varoittavat sotatoimien vaikutuksista avustustyöhön.
Nainen istuu tuolilla selin kameraan

Ihmiskauppiaat rekrytoivat kenialaisnaisia Saudi-Arabiaan – Mary Njambi pääsi kotiin vain itsemurhalla uhkailemalla

Kenia kielsi vuonna 2014 lähtemisen työn perässä Lähi-itään mutta kumosi kiellon muutamaa vuotta myöhemmin. Nyt noin 130 000 kenialaista on kotiapulaisena Persianlahden valtioissa. Moni joutuu kokemaan fyysistä ja seksuaalista väkivaltaa.
Nainen ja aaseja kuivuneen joen pohjalla

Afrikan sarvessa on satanut vähiten lähes 40 vuoteen – 13 miljoonan ihmisen ruuansaanti uhattuna

1,8 miljoonaa ihmistä on joutunut pakenemaan kuivuutta Afrikan sarvessa. Pelastakaa Lapset vaatii lisärahoitusta avustustoimiin.