Iranilainen asianajaja tuomittiin 111 raipaniskuun ja 30 vuoden vankeustuomioon | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Iranilainen asianajaja tuomittiin 111 raipaniskuun ja 30 vuoden vankeustuomioon

Iran on viime vuosina antanut ihmisoikeusjuristeille yhä kovempia rangaistuksia, sanoo Amnesty International.

Iranilainen oikeusistuin on tuominnut tunnetun ihmisoikeusasianajajan Amirsalar Davoudin 30 vuodeksi vankeusrangaistukseen. Lisäksi hän saa 111 raipaniskua ja joutuu maksamaan 3 500 euron sakot. Hänet tuomittiin myös menettämänä kahdeksi vuodeksi ”yhteiskunnalliset oikeutensa”.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan Davoudia syytettiin muun muassa viranomaisten sekä ylimmän johtajan loukkaamisesta, järjestelmän vastaisen propagandan levittämisestä ja kansallista turvallisuutta häiritsemään pyrkivän ryhmän perustamisesta.

Davoudi on toiminut ihmisoikeusasianajajana ja puolustanut useiden aktivistien oikeuksia. Hän on kertonut maan ihmisoikeusrikkomuksista Telegram-sovelluksen avulla sekä antanut haastatteluja medialle.

Amnesty vaatii Davoudin vapautusta. Järjestön mukaan samantyyppiset tuomiot ovat yleistyneet viime vuosina Iranissa. Maaliskuussa tunnettu asianajaja Nasrin Sotoudeh sai 38,5 vuoden tuomion. Iran kuuluu myös eniten teloituksia suorittaviin maihin.

”Davoudi on viimeisin uhri Iranin viranomaisten häijyssä hyökkäyksessä ihmisoikeusasianajajia vastaan viimeisten kahden vuoden aikana. Iranin oikeusistuimet ovat antaneet yhä kovempia rangaistuksia, jotta nämä eivät voisi tehdä työtään”, sanoo Amnestyn Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan tutkimusjohtaja Philip Luther tiedotteessa.

Iranin oikeuskäytännön mukaan Davoudi joutuu todennäköisesti istumaan tuomiotaan 15 vuotta, Sotoudeh 17 vuotta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia