Uutiset

Iranilainen asianajaja tuomittiin 111 raipaniskuun ja 30 vuoden vankeustuomioon

Iran on viime vuosina antanut ihmisoikeusjuristeille yhä kovempia rangaistuksia, sanoo Amnesty International.
Iranin lippuja
Iran on koventanut otteitaan ihmisoikeusaktivisteja kohtaan. (Kuva: Loey Felipe / UN Photo)

Iranilainen oikeusistuin on tuominnut tunnetun ihmisoikeusasianajajan Amirsalar Davoudin 30 vuodeksi vankeusrangaistukseen. Lisäksi hän saa 111 raipaniskua ja joutuu maksamaan 3 500 euron sakot. Hänet tuomittiin myös menettämänä kahdeksi vuodeksi ”yhteiskunnalliset oikeutensa”.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan Davoudia syytettiin muun muassa viranomaisten sekä ylimmän johtajan loukkaamisesta, järjestelmän vastaisen propagandan levittämisestä ja kansallista turvallisuutta häiritsemään pyrkivän ryhmän perustamisesta.

Davoudi on toiminut ihmisoikeusasianajajana ja puolustanut useiden aktivistien oikeuksia. Hän on kertonut maan ihmisoikeusrikkomuksista Telegram-sovelluksen avulla sekä antanut haastatteluja medialle.

Amnesty vaatii Davoudin vapautusta. Järjestön mukaan samantyyppiset tuomiot ovat yleistyneet viime vuosina Iranissa. Maaliskuussa tunnettu asianajaja Nasrin Sotoudeh sai 38,5 vuoden tuomion. Iran kuuluu myös eniten teloituksia suorittaviin maihin.

”Davoudi on viimeisin uhri Iranin viranomaisten häijyssä hyökkäyksessä ihmisoikeusasianajajia vastaan viimeisten kahden vuoden aikana. Iranin oikeusistuimet ovat antaneet yhä kovempia rangaistuksia, jotta nämä eivät voisi tehdä työtään”, sanoo Amnestyn Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan tutkimusjohtaja Philip Luther tiedotteessa.

Iranin oikeuskäytännön mukaan Davoudi joutuu todennäköisesti istumaan tuomiotaan 15 vuotta, Sotoudeh 17 vuotta.

ihmisoikeudetkansalaisoikeudetlakioikeus ja rikos Iran Amnesty International

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Tutkija Anna Härri

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija

Kongon kobolttivyöhykkeellä työskentelee lapsia ja aikuisia surkeissa oloissa. Suuryritykset vakuuttavat hankkivansa raaka-aineensa vastuullisista lähteistä, mutta käytännössä koboltin tuotantoketjua on hyvin vaikea jäljittää, sanoo tutkija Anna Härri. Hän selvittää parhaillaan, olisiko mahdollista rakentaa täysin eettinen kannettava tietokone.
KÄsi pitelee 50 euron seteliä, taustalla Suomen lippu

Valtiovarainministeriön talousarvioesitys: Kehitysyhteistyövaroihin tulossa ensi vuonna tuntuva korotus

Etenkin kehitysyhteistyöjärjestöille on luvassa lisärahaa ensi vuonna. Viime hallituskauden leikkauksia edeltävälle tasolle kehitysyhteistyövarat eivät palaa, mutta järjestöjen kattojärjestö Fingossa ollaan esitykseen silti tyytyväisiä.
Terveystyöntekijä antaa lapselle rokotteen

Ebolaorpojen määrä kaksinkertaistunut Kongossa, yli 500 lasta myös kuollut tautiin

Yli vuoden kestänyt ebolaepidemia on vaikuttanut erityisesti lapsiin. Tautiin kuolleiden lasten määrä on kasvanut ja yhä useampi on myös menettänyt vanhempansa, kertovat avustusjärjestöt.
Merta, lunta ja vuoria Huippuvuorilla

Tutkimus: Mikromuovi saastuttaa myös ilmaa – Jopa Huippuvuorten luminäytteistä löytyi muovia

Tuoreen tutkimuksen mukaan mikromuovi kulkeutuu ilmateitse lumeen. Se herättää kysymyksen siitä, paljonko ihmiset hengittävät sitä, tutkijat varoittavat.

Luetuimmat

Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset
YK pyytää lisäapua Zimbabween – Meneillään on pahin nälkäkriisi koskaan