Uutiset

Iranilainen asianajaja tuomittiin 111 raipaniskuun ja 30 vuoden vankeustuomioon

Iran on viime vuosina antanut ihmisoikeusjuristeille yhä kovempia rangaistuksia, sanoo Amnesty International.
Iranin lippuja
Iran on koventanut otteitaan ihmisoikeusaktivisteja kohtaan. (Kuva: Loey Felipe / UN Photo)

Iranilainen oikeusistuin on tuominnut tunnetun ihmisoikeusasianajajan Amirsalar Davoudin 30 vuodeksi vankeusrangaistukseen. Lisäksi hän saa 111 raipaniskua ja joutuu maksamaan 3 500 euron sakot. Hänet tuomittiin myös menettämänä kahdeksi vuodeksi ”yhteiskunnalliset oikeutensa”.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan Davoudia syytettiin muun muassa viranomaisten sekä ylimmän johtajan loukkaamisesta, järjestelmän vastaisen propagandan levittämisestä ja kansallista turvallisuutta häiritsemään pyrkivän ryhmän perustamisesta.

Davoudi on toiminut ihmisoikeusasianajajana ja puolustanut useiden aktivistien oikeuksia. Hän on kertonut maan ihmisoikeusrikkomuksista Telegram-sovelluksen avulla sekä antanut haastatteluja medialle.

Amnesty vaatii Davoudin vapautusta. Järjestön mukaan samantyyppiset tuomiot ovat yleistyneet viime vuosina Iranissa. Maaliskuussa tunnettu asianajaja Nasrin Sotoudeh sai 38,5 vuoden tuomion. Iran kuuluu myös eniten teloituksia suorittaviin maihin.

”Davoudi on viimeisin uhri Iranin viranomaisten häijyssä hyökkäyksessä ihmisoikeusasianajajia vastaan viimeisten kahden vuoden aikana. Iranin oikeusistuimet ovat antaneet yhä kovempia rangaistuksia, jotta nämä eivät voisi tehdä työtään”, sanoo Amnestyn Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan tutkimusjohtaja Philip Luther tiedotteessa.

Iranin oikeuskäytännön mukaan Davoudi joutuu todennäköisesti istumaan tuomiotaan 15 vuotta, Sotoudeh 17 vuotta.

ihmisoikeudetkansalaisoikeudetlakioikeus ja rikos Iran Amnesty International

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Aurinko paistaa puun lehden reunan takaa

Ilmastonmuutos vaikeuttaa viljelyä: Suomessa tutkitaan, voisiko yhteyttämisen tehostaminen keinotekoisesti vauhdittaa tulevaisuuden ruuantuotantoa

Länsimaissa ei tehdä tarpeeksi kasvitutkimusta, koska ilmastonmuutos koskettaa enemmän eteläisen pallonpuoliskon köyhiä maita, sanoo dosentti Mikko Tikkanen Turun yliopistosta.
Rakennuksia pakolaisleirillä

Uusi arvio: Noin viidesosa konfliktialueilla elävistä kärsii mielenterveysongelmista

Maailman terveysjärjestön mukaan konfliktialueilla on psyykkisiä ongelmia enemmän kuin aiemmin on arvioitu. Hyvä uutinen on, että kriisi voi olla mahdollisuus parantaa mielenterveyspalveluita.
Nainen kaakaopapujen äärellä

Ghana ja Norsunluurannikko määrittelivät ensimmäistä kertaa kaakaolle pohjahinnan – Päätöksestä toivotaan helpotusta köyhille viljelijöille

Ghana ja Norsunluurannikko ilmoittivat, etteivät myy kaakaopapuja kansainvälisille yrityksille, ellei pohjahinnasta päästä sopuun.
Kolme naista aavikolla pakolaisleirillä

Humanitaarinen apu ei ole feminististä – Naisiin kohdistuvan väkivallan kitkemiseen käytetään vain 0,12 prosenttia avusta, kertoo raportti

Yhdysvaltalaisen avustusjärjestön IRC:n mukaan avustusjärjestö ei voi menestyä, ellei se puutu vallan epätasa-arvoiseen jakautumiseen myös oman organisaation sisällä.

Luetuimmat