Uutiset Intian kehitys

Intia perui lähes 9 000 kansalaisjärjestön luvat

Teollisuuden suurprojekteja suojeleva hallinto on viime aikoina ottanut tiukan linjan kansalaisjärjestöjä kohtaan.
Pääministeri Modi YK:n yleiskokouksessa syyskuussa 2014. (Kuva: UN Photo/Cia Pak / cc 2.0)

Intia on perunut lähes 9 000 ulkomaalaisrahoitteisen kansalaisjärjestön toimintaluvan. Syynä on maan hallinnon mukaan se, etteivät järjestöt ole jättäneet veroilmoitustaan, mutta kriitikkojen mukaan kyseessä on yritys hiljentää ne tahot, jotka eivät hyväksy hallituksen talousagendaa.

Intia antoi lokakuussa 2014 yli 10 000 järjestölle kuukauden aikaa jättää veroilmoituksensa sekä eritellä siinä ulkomainen rahoituksensa. Hallinnon mukaan vain 229 järjestöä on jättänyt ilmoituksen. Niinpä loppujen rekisteröinti perutaan.

Intia on koventanut otteitaan kansalaisjärjestöjä vastaan sen jälkeen, kun pääministeri Narendra Modi nousi valtaan toukokuussa 2014. Kesäkuussa maan tiedustelupalvelun raportissa syytettiin ulkomaista rahoitusta saavia järjestöjä yrityksistä heikentää maan talouskehitystä. Järjestöt ovat vastustaneet muun muassa Modin hallituksen ajamia kaivos- ja energiahankkeita.

Viime viikolla Intia pani tarkkailulistalle Ford Foundationin, amerikkalaisen hyväntekeväisyyssäätiön, joka myöntää rahoitusta maan järjestöille. Nyt kaikki sen toimet on hyväksytettävä hallinnolla.

Intian hallinnolla on pitkään jatkunut kiista myös Greenpeacen kanssa. Huhtikuun alussa se jäädytti järjestön tilit puoleksi vuodeksi. Se syyttää järjestöä maan verolakien rikkomisesta sekä maan taloudellisia intressejä vastaan toimimisesta, kertoo BBC.

Yhdysvallat on vaatinut Intialta selityksiä toimista Ford Foundationia ja Greenpeace Intiaa vastaan. Sen mukaan järjestöjen rajoittaminen voi estää "kriittistä ja tarpeellista debattia" maassa.

Intian kehitys demokratiakansalaisyhteiskuntalaki Intia Greenpeace

Lue myös

Mies pyöräilee.

Koronarajoitukset pilasivat monen teenviljelijän sadon Intiassa – Eniten kärsivät pienipalkkaiset teenpoimijat

Ennen pandemiaa teepensaiden kasvatus oli Tripuran osavaltiossa kukoistava elinkeino. Koronasulku kuitenkin vaikeutti sadonkorjuuta, ja kun rajoituksia höllättiin, oli jo liian myöhäistä.
Vihannesnippuja lähikuvassa, taustalla ihmisiä torilla.

Intian koronasulku iski maanviljelijöihin – Myymättä jääneitä tuotteita on jouduttu jopa polttamaan

Liikennerajoitukset, työvoiman puute ja viime viikkojen kehnot säät ovat haitanneet viljasadon korjuuta Intiassa, joka on ollut koronasulussa maaliskuun lopulta alkaen. Nyt maassa raportoidaan jopa viljelijöiden itsemurhista.
Minareetti ja moskeija, jonka edustalla ihmisiä ja Intian lippuja

Intian uudet lakimuutokset osoittavat syrjinnän olevan institutionaalisella tasolla

Intian uusi kansalaisuuslaki syrjii muslimeja. YK:n ja ihmisoikeusjärjestöjen pitäisi kiinnittää enemmän huomiota Intian vähemmistöuskontojen tilanteeseen, jotta maassa ei syttyisi Myanmarin tai Sri Lankan sisällissodan kaltaista konfliktia, kirjoittaa Faisa Qasim.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

mies puolilähikuvassa puutarhakeinussa.

Eläkkeelle jäävä avustustyön veteraani Kalle Löövi on huolissaan avun politisoitumisesta – ”Retoriikka on menossa todella huonoon suuntaan”

Lähes 50 vuotta erilaisissa Punaisen Ristin tehtävissä toiminut kansainvälisen avun johtaja Kalle Löövi on nähnyt humanitaarisen avun sektorin ammattimaistumisen ja tehostumisen. Hänen mukaansa juuri nyt on tehtävä työtä sen eteen, että apu säilyy yhä puolueettomana eikä sitä hyödynnetä propagandavälineenä.
YK:n humanitaarisen avun koordinaattori Mark Lowcock

Jemen taas lähellä nälänhätää, varoittaa YK – ”Valitettavasti ne, jotka voisivat auttaa, pääosin valitsevat olla tekemättä niin”

Monet avunantajamaat eivät ole toteuttaneet lupauksiaan toimittaa Jemeniin lisää apua, ja samaan aikaan konfliktin osapuolet eivät päästä apua perille. Noin yhdeksän miljoonan ihmisen apua on jo jouduttu leikkaamaan.
Keltainen mielenosoituskyltti, jossa lukee I welcome refugees, il faut protéger les réfugiées

Järjestöt vaativat Suomea ottamaan lisää vastuuta Morian turvapaikanhakijoista

Suomi on ilmoittanut ottavansa vastaan tulipalon tuhoamasta Kreikan Moriasta 11 ilman huoltajaa olevaa alaikäistä turvapaikanhakijaa, mutta määrä sisältyy jo keväällä tehtyyn päätökseen. Nyt tarvitaan lisää tekoja, vaaditaan järjestöjen kannanotossa.
YK:n ydinaseet kieltävä sopimus kirjoituspöydällä

Ulkoministeri sanoi sen minkä voi, mutta vesittikö se rauhanliikkeen tavoitteet?

Niin vihreät, sdp kuin vasemmistoliittokin kannattivat muutama vuosi sitten liittymistä ydinaseet kieltävään sopimukseen. Sitten puolueet pääsivät hallitukseen ja tavoite ajettiin kauas horisonttiin. Rauhanliikkeen pitää vaatia päättäjiltä sanoja ja vahtia tekoja, kirjoitttaa rauhanjärjestö Sadankomitean hallitukseen kuuluva Jarmo Pykälä.
Hengityssuojaimella suojautunut nainen ompelukoneen ääressä.

”25 vuotta taaksepäin 25 viikossa” – Korona on pysäyttänyt edistyksen monissa kehitystavoitteissa, kertoo Gates-säätiön raportti

Maailman pitäisi poistaa äärimmäinen köyhyys vuoteen 2030 mennessä, mutta sen sijaan se on koronapandemian seurauksena kasvanut jo seitsemän prosenttia.