Indonesia ja Malesia lupaavat auttaa venepakolaisia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Indonesia ja Malesia lupaavat auttaa venepakolaisia

Tuhannet Myanmarista ja Bangladeshista lähteneet siirtolaiset ajelehtivat merellä kurjissa oloissa.

Indonesia ja Malesia ovat luvanneet ottaa tilapäisesti vastaan tuhannet siirtolaiset, jotka ajelehtivat maiden edustalla Bengalinlahdella ja Andamaanienmerellä.

Malesian ulkoministeri Anifah Aman ilmoitti eilen, että maat antavat noin 7 000 siirtolaiselle turvapaikan edellyttäen, että kansainvälinen yhteisö hoitaa heidän sijoituksensa vuoden sisällä.

"Vaikka he ovatkin siirtolaisia, jotka yrittävät tulla maahan laittomasti ja rikkovat siirtolaislakia, heidän hyvinvointiaan ei pitäisi jättää huomiotta", Aman sanoi Guardian-lehden mukaan.

Malesiaa ja Indonesiaa on viime viikkoina kritisoitu siitä, että ne ovat käännyttäneet merellä ajelehtivien siirtolaisten veneitä. Muun muassa YK-järjestöt vetosivat eilen siirtolaisten puolesta.

Suurin osa siirtolaisista on kotoisin Myanmarista ja Bangladeshista. Bangladeshilaiset pakenevat köyhyyttä, Myanmarin islaminuskoisen rohinga-kansan jäsenet puolestaan syrjintää ja väkivaltaa. Viimeisten kolmen vuoden aikana noin 120 000:n rohingan uskotaan paenneen Myanmarista. Olot salakuljettajien veneissä ovat karut: ruokaa on vähän ja pakolaisia pahoinpidellään ja raiskataan.

Guardianin mukaan siirtolaisten tilanne on pahentunut viimeisten kymmenen päivänä aikana Thaimaan onnistuttua katkaisemaan pitkäaikaisia siirtolaisten salakuljetusreittejä. Seurauksena salakuljetusjengit ovat hylänneet lastinsa merelle, ja yhteensä noin 3 000 ihmistä on uinut tai pelastautunut Malesian, Indonesian ja Thaimaan rannikoille. Viimeksi keskiviikkona Indonesian Acehissa pelastettiin yli 400 siirtolaista.

YK:n mukaan vuodesta 2014 alkaen yhteensä noin 88 000 ihmistä on yrittänyt tulla veneellä Kaakkois-Aasiaan. Lähes tuhannen uskotaan hukkuneen.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia