Ilmastonmuutos tekee hurrikaaneista niin voimakkaita, että tutkijat ehdottavat uutta kategoriaa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ilmastonmuutos tekee hurrikaaneista niin voimakkaita, että tutkijat ehdottavat uutta kategoriaa

Hirmumyrskyjen voimakkuutta mitataan viisiportaisella asteikolla, mutta tutkijat ehdottavat kuudetta. Viimeisen yhdeksän vuoden aikana näin voimakkaita myrskyjä on ollut jo viisi.

Satelliittikuva hurrikaanista.

Satelliittikuva vuonna 2015 muodostuneesta hurrikaani Patriciasta. Kuva: Nasa Johnson / CC BY-NC 2.0 DEED.

Hurrikaanien luokittelemiseksi saatetaan tarvita uusi, kuudes, luokka, sanoo ryhmä tutkijoita tuoreessa artikkelissa. Syynä on myrskyjen muuttuminen yhä voimakkaammiksi ilmaston lämpenemisen vuoksi.

Tällä hetkellä hurrikaanien luokittelussa käytetään niin sanottua Saffir-Simpsonin viisiportaista asteikkoa, jossa heikoimman hurrikaanin tuulennopeus on 33–42 metriä sekunnissa ja voimakkaimman yli 70 metriä sekunnissa. 

Tutkijat halusivat pohtia, voiko se, että asteikko on loppupäästä avoin, johtaa riskien aliarviointiin, sanoo Kalifornian yliopistoon kuuluvan Berkeley Labin tutkija Michael Wehner tiedotteessa. Ilmakehän ja valtamerien lämpeneminen tekee myrskyistä yhä voimakkaampia, ja samalla riskien aliarvioiminenkin on yhä riskialttiimpaa.

Tutkijat ehdottavat Proceedings of the National Academy of Sciences -lehdessä julkaistussa artikkelissa sen vuoksi kuudetta kategoriaa. Tähän luokkaan kuuluvien myrskyjen tuulennopeus olisi yli 192 mailia tunnissa eli noin 86 metriä sekunnissa tai enemmän.

Tutkijoiden mukaan vuosien 1980–2021 välillä viisi myrskyä olisi jo luokiteltu uuteen kategoriaan ja ne kaikki ovat iskeneet viimeisten yhdeksän vuoden aikana. Pahin näistä myrskyistä oli itäisellä Tyynellämerellä syntynyt Patricia-myrsky vuonna 2015. Muut myrskyt olivat läntisen Tyynenmeren myrskyjä, ja niistä kaksi, Haiyan ja Goni, iskivät tiheästi asutuille saarille Filippiineillä.

Jos maapallon keskilämpötila nousee kaksi astetta, kuudennen kategorian myrskyjen riski nousee jopa 50 prosenttia Filippiinien lähellä ja kaksinkertaistuu Meksikonlahdella, artikkelissa kerrotaan.

Hurrikaanit, trooppiset myrskyt ja taifuunit ovat periaatteessa sama sääilmiö. Pohjois-Atlantin ja koillisen Tyynenmeren myrskyt ovat hurrikaaneja, Luoteis-Tyynenmeren myrskyt taifuuneita ja eteläisen Tyynenmeren ja Intian valtameren myrskyt trooppisia sykloneita.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia