Uutiset Terveys

Ilmansaasteet voivat lisätä ennenaikaisia synnytyksiä

Ilmansaasteiden tiedetään jo vaikuttavan esimerkiksi hengityselinsairauksiin, mutta uuden tutkimuksen mukaan ne voivat lisätä myös ennenaikaisten syntymien riskejä etenkin Aasian maissa.
Saasteet lisäävät ennenaikaisten syntymien riskiä muun muassa Kiinassa. (Kuva: V.T. Polywoda / CC BY-NC-ND 2.0)

Ilman pienhiukkasten terveysvaikutuksia on tutkittu paljon, mutta uuden tutkimuksen mukaan ne vaikuttavat myös muuten kuin suoraan hengitettynä. Tutkijoiden mukaan pienhiukkaset voivat vaikuttaa vauvaan jo kohdussa ja lisätä riskiä ennenaikaisiin syntymiin, jotka taas aiheuttavat lisää terveysongelmia.

Tukholman ympäristöinstituutin (SEI) ja sen kumppanien tekemien laskelmien mukaan vuoden 2010 ennenaikaisista synnytyksistä noin 18 prosenttia voidaan yhdistää pienhiukkasiin. Tämä tarkoittaa 2,7:ää miljoonaa synnytystä.

Ilmiö kurittaa etenkin Itä- ja Etelä-Aasiaa. Tutkijoiden mukaan ennenaikaisista pienhiukkasiin liitetyistä synnytyksistä miljoona tapahtui Intiassa ja puoli miljoonaa Kiinassa, joissa raskaana oleva kaupunkilaisnainen voi hengittää jopa kymmenen kertaa enemmän pienhiukkasia kuin vaikkapa Ranskan tai Englannin maaseudulla elävä. Myös joissakin Afrikan maissa luvut olivat korkeat, mikä johtuu todennäköisesti autiomaiden tomusta.

Tutkimukseen liittyy kuitenkin paljon epävarmuustekijöitä, sanoo tutkija Chris Malley SEI:n tiedotteessa. Ennenaikaisiin synnytyksiin liittyy paljon muitakin riskejä, kuten esimerkiksi ruuanlaitosta syntyvä savu.

Tutkijoiden mukaan ongelman ratkaisemiseksi on tärkeintä puuttua saasteiden lähteisiin. Kehitysmaissa niitä ovat esimerkiksi ruuanlaitto biomassapolttoaineilla, dieselajoneuvot ja muu liikenne sekä maatalousjätteen polttaminen. Oleellista on niihin kaikkiin puuttuminen.

"Kaupungissa ehkä vain puolet saasteista tulee kaupungin sisältä – loput tuo tuuli muualta. Tämä tarkoittaa, että usein tarvitaan alueellista yhteistyötä ongelman ratkaisemiseksi", muistuttaa tutkija Johan C.I. Kuylenstierna.

Terveys terveysympäristösaastuminen

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Punaisen Ristin avustustyöntekijä pukee ebolasuojavarusteita toiselle henkilölle Kongon demokraattisessa tasavallassa

Kuumeen mittausta ja käsienpesua – Kongossa torjuttiin ebolakatastrofi yksinkertaisin keinoin

Kongossa pelättiin alkukesästä yhtä tuhoisaa ebolaepidemiaa kuin Länsi-Afrikassa muutama vuosi sitten, mutta se onnistuttiin torjumaan. Avustustyöntekijä Leena Railimo-Saareksen mukaan yksi syy on se, että aiemmista epidemioista on otettu oppia. Silti ebola pysyy luonnossa aina, ja paras tapa torjua sitä on vahva terveysjärjestelmä.
YK:n siirtolaisuussopimuksen neuvottelijoita kädet ylhäällä

Ensimmäinen globaali siirtolaisuussopimus hyväksyttiin ilman Yhdysvaltoja

YK:n jäsenmaat ovat hyväksyneet ensimmäistä kertaa siirtolaisuuden hallintaan pyrkivän sopimuksen. Sopimus on kuitenkin ei-sitova, Yhdysvallat jättäytyi pois prosessista jo aiemmin ja nyt Unkari harkitsee, ettei se hyväksykään sopimusta.
YK:n turvallisuusneuvoston osallistujia

Pitkään odotettu päätös: YK:n turvallisuusneuvosto asetti Etelä-Sudanin asevientikieltoon

YK yrittää painostaa Etelä-Sudanin sotivia osapuolia rauhaan. Maan YK-edustajan mukaan asevientikielto on kuitenkin ”isku vasten kasvoja”.
St. Lucian saarivaltio, vuorimaisema

Karibianmeren saarilla yhdenkin ihmisen valinnoilla voi olla vaikutusta ilmastonmuutokseen

Monilla Karibianmeren saarilla on jo koettu, mitä ilmastonmuutos tarkoittaa käytännössä. Pieni väkimäärä voi kuitenkin olla mahdollisuus ilmastonmuutoksen torjunnan kannalta.