Uutiset

Ihmisoikeusliitto: Rasisminvastainen työ kaipaa tehokkaampia välineitä

Rasismin- ja syrjinnän vastaisen työn haasteena on löytää yhä parempia välineitä niiden ryhmien tavoittamiseksi, jotka asennemuutosta kaipaavat, todettiin rasisminvastaisen Rasmus-verkoston vuosikokouksessa. Kokouksessa myös päätettiin yksimielisesti, että Ihmisoikeusliitto koordinoi verkostoa jatkossakin.

”Rasisminvastaisen työn heikkoutena on usein se, että yleensä pappi saarnaa seurakuntalaisilleen”, Romaniasiain neuvottelukunnan pääsihteeri Sarita Friman harmitteli alustuksessaan rasisminvastaisen RASMUS-verkoston perjantaina Helsingissä pidetyssä seminaarissa. Rasismin- ja syrjinnän vastaisen työn haasteena onkin löytää yhä parempia välineitä niiden ryhmien tavoittamiseksi, jotka asennemuutosta kaipaavat. RASMUS-verkoston vuosikokouksen yhteydessä järjestetyn seminaarin päätavoitteena oli tänä vuonna yhdessä kartoittaa välineitä ja toimintamalleja, joilla arkipäivän rasismiin voitaisiin tehokkaammin puuttua. Friman painotti, että rasismin kohteeksi joutuneelle on entistä paremmin tiedotettava omista oikeuksistaan. Vähemmistövaltuutettu Mikko Puumalainen puolestaan otti puheessaan esille sen, että vaikka pelkästään lainsäädännöllä ei voidakaan rasismia poistaa, niin lailla yhteiskunta antaa kuitenkin selkeän viestin siitä, mikä on hyväksyttävää ja mikä ei.

Verkoston vuosikokous päätti yksimielisesti, että RASMUSta koordinoi jatkossakin Ihmisoikeusliitto ja koordinaattorina jatkaa liiton projektipäällikkö Aysu Shakir.

RASMUS on valtakunnallinen, laajapohjainen rasisminvastainen verkosto, joka kokoaa yhteen eri tahoja, kuten kansalaisjärjestöjä, maahanmuuttajayhdistyksiä, työmarkkinajärjestöjä, viranomaisten edustajia ja tutkijoita. Verkosto on avoin kaikille kiinnostuneille. RASMUS seuraa rasismiin ja monikulttuurisuuteen liittyviä kysymyksiä Suomessa ja kansainvälisesti sekä muun muassa edistää maahanmuuttajien vaikutus- ja osallistumismahdollisuuksia.

ihmisoikeudetvähemmistöpolitiikka Suomi

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Aurinko paistaa puun lehden reunan takaa

Ilmastonmuutos vaikeuttaa viljelyä: Suomessa tutkitaan, voisiko yhteyttämisen tehostaminen keinotekoisesti vauhdittaa tulevaisuuden ruuantuotantoa

Länsimaissa ei tehdä tarpeeksi kasvitutkimusta, koska ilmastonmuutos koskettaa enemmän eteläisen pallonpuoliskon köyhiä maita, sanoo dosentti Mikko Tikkanen Turun yliopistosta.
Rakennuksia pakolaisleirillä

Uusi arvio: Noin viidesosa konfliktialueilla elävistä kärsii mielenterveysongelmista

Maailman terveysjärjestön mukaan konfliktialueilla on psyykkisiä ongelmia enemmän kuin aiemmin on arvioitu. Hyvä uutinen on, että kriisi voi olla mahdollisuus parantaa mielenterveyspalveluita.
Nainen kaakaopapujen äärellä

Ghana ja Norsunluurannikko määrittelivät ensimmäistä kertaa kaakaolle pohjahinnan – Päätöksestä toivotaan helpotusta köyhille viljelijöille

Ghana ja Norsunluurannikko ilmoittivat, etteivät myy kaakaopapuja kansainvälisille yrityksille, ellei pohjahinnasta päästä sopuun.
Kolme naista aavikolla pakolaisleirillä

Humanitaarinen apu ei ole feminististä – Naisiin kohdistuvan väkivallan kitkemiseen käytetään vain 0,12 prosenttia avusta, kertoo raportti

Yhdysvaltalaisen avustusjärjestön IRC:n mukaan avustusjärjestö ei voi menestyä, ellei se puutu vallan epätasa-arvoiseen jakautumiseen myös oman organisaation sisällä.

Luetuimmat