Uutiset

Ihmisoikeusliitto: Rasisminvastainen työ kaipaa tehokkaampia välineitä

Rasismin- ja syrjinnän vastaisen työn haasteena on löytää yhä parempia välineitä niiden ryhmien tavoittamiseksi, jotka asennemuutosta kaipaavat, todettiin rasisminvastaisen Rasmus-verkoston vuosikokouksessa. Kokouksessa myös päätettiin yksimielisesti, että Ihmisoikeusliitto koordinoi verkostoa jatkossakin.

”Rasisminvastaisen työn heikkoutena on usein se, että yleensä pappi saarnaa seurakuntalaisilleen”, Romaniasiain neuvottelukunnan pääsihteeri Sarita Friman harmitteli alustuksessaan rasisminvastaisen RASMUS-verkoston perjantaina Helsingissä pidetyssä seminaarissa. Rasismin- ja syrjinnän vastaisen työn haasteena onkin löytää yhä parempia välineitä niiden ryhmien tavoittamiseksi, jotka asennemuutosta kaipaavat. RASMUS-verkoston vuosikokouksen yhteydessä järjestetyn seminaarin päätavoitteena oli tänä vuonna yhdessä kartoittaa välineitä ja toimintamalleja, joilla arkipäivän rasismiin voitaisiin tehokkaammin puuttua. Friman painotti, että rasismin kohteeksi joutuneelle on entistä paremmin tiedotettava omista oikeuksistaan. Vähemmistövaltuutettu Mikko Puumalainen puolestaan otti puheessaan esille sen, että vaikka pelkästään lainsäädännöllä ei voidakaan rasismia poistaa, niin lailla yhteiskunta antaa kuitenkin selkeän viestin siitä, mikä on hyväksyttävää ja mikä ei.

Verkoston vuosikokous päätti yksimielisesti, että RASMUSta koordinoi jatkossakin Ihmisoikeusliitto ja koordinaattorina jatkaa liiton projektipäällikkö Aysu Shakir.

RASMUS on valtakunnallinen, laajapohjainen rasisminvastainen verkosto, joka kokoaa yhteen eri tahoja, kuten kansalaisjärjestöjä, maahanmuuttajayhdistyksiä, työmarkkinajärjestöjä, viranomaisten edustajia ja tutkijoita. Verkosto on avoin kaikille kiinnostuneille. RASMUS seuraa rasismiin ja monikulttuurisuuteen liittyviä kysymyksiä Suomessa ja kansainvälisesti sekä muun muassa edistää maahanmuuttajien vaikutus- ja osallistumismahdollisuuksia.

ihmisoikeudetvähemmistöpolitiikka Suomi

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen järven rannalla

Ilmastovirtahepo seisoo olohuoneessamme – Miten ahdistuksen kanssa voi tulla toimeen?

Suomessa on jo saatavilla apua ilmastonmuutoksen aiheuttamaan ahdistukseen. Taiteilija ja tutkija Henna Lainisen työpajoissa puretaan tunteita muun muassa kirjoittamalla kirjeitä tulevaisuuteen. ”Monissa osallistujissa on herännyt myös halu tehdä enemmän ympäristön puolesta”, hän kertoo.
Metsää ja maatalousmaata ilmakuvassa

Etelä-Amerikan ongelmia ei ratkaista länsimaiden ratkaisuilla vaan paikallista kansalaisyhteiskuntaa vahvistamalla ja kuuntelemalla

Metsäkato ja eriarvoisuus ovat monia Etelä-Amerikan maita yhdistäviä vakavia ongelmia. Heikosti toimivan valtionhallinnon takia monissa maissa sosiaalinen ja ekologinen kestävyys ovat pitkälti kansalaisyhteiskunnan harteilla. Siksi niiden tukeminen olisi tärkein toimi myös metsäkadon vähentämiseksi.
Mies seisoo kukkuloiden edustalla

Menestyksekäs suojeluprojekti pelastaa metsiä ja vesilähteitä Brasiliassa – 14 vuodessa on istutettu kaksi miljoonaa puuta

Brasilian Extreman kunnassa maanomistajille maksetaan maiden suojelusta ja ennallistamisesta metsäksi. Samalla on onnistuttu suojelemaan myös vesivaroja.
Lentokoneen siipi koneen sisältä otetussa kuvassa

Lentovero ei olisi vain kosmeettinen, sanoo kansalaisaloitteen alullepanija

Suomessa lokakuussa läpi menneen lentoveroaloitteen alullepanija Janne Kilpinen uskoo, että vero olisi viesti konkreettisen muutoksen tarpeesta. Veron käyttöön ottaneessa Ruotsissa lentäminen on jo vähentynyt.
Maissintähkiä sekä pussi maissinjyviä

Zimbabwessa taistellaan aliravitsemusta vastaan ruokakasveja rikastamalla – Kriitikoiden mukaan paikallinen ruokakulttuuri unohtuu

Zimbabwelainen start up -yritys ostaa paikallisilta viljelijöiltä rikastettuja ruokakasveja ja myy niitä eteenpäin. Tavoitteena on paitsi tehdä voittoa, myös taistella aliravitsemusta vastaan sekä voimaannuttaa viljelijöitä.