Uutiset Kiinan kehitys

Ihmisoikeusjärjestöt kritisoivat Kiinan olympiaisännyyttä

Kyseessä on läimäys vasten ihmisoikeusaktivistien kasvoja, sanoo Human Rights Watch.
(Kuva: JL08 / Flickr.com / cc 2.0)

Ihmisoikeusjärjestöt ovat huolissaan Kansainvälisen olympiakomitean päätöksestä myöntää Kiinalle vuoden 2022 talviolympialaiset. Ihmisoikeusjärjestöjen muodostaman Sport and Rights Alliance -verkoston mukaan kisat eivät saa pahentaa maan ihmisoikeustilannetta enää enempää.

Olympiakomitea myönsi kisat Kiinalle viime perjantaina; vaihtoehtona olisi ollut Kazakstan, jonka ihmisoikeustilanne on niinikään heikko. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin (HRW) mukaan olympiakomitea on kompastunut "suureen ihmisoikeusesteeseen" myöntäessään kisat pahamaineiselle Kiinalle.

"Olympialaisten motto 'korkealle, nopeampaa, kovemmin' on täydellinen kuvaus Kiinan hallituksen hyökkäyksestä kansalaisyhteiskuntaa vastaan: rauhanomaisia aktivisteja on pidätetty ennätysmäärä, ja heitä kohdellaan paljon aiempaa kovemmin", sanoo HRW:n Kiinan johtaja Sophie Richardson.

Järjestön mukaan Kiinan tämänhetkinen ihmisoikeustilanne on huonoin 20 vuoteen. Aktivisteja on pidätetty ja vangittu mielivaltaisesti, useita isoja järjestöjä on suljettu ja hallitus kontrolloi tiukasti myös nettiä ja mediaa. Hallinto suunnittelee lakeja, jotka pitävät hallituksen tai kommunistipuolueen kritisointia uhkana valtion turvallisuudelle.

Myös Amnesty Internationalin mukaan viime viikkoina yli 200 ihmisoikeusjuristia ja aktivistia on otettu kiinni viime viikkoina ja viranomaiset ovat aloittaneet ennennäkemättömän ratsian ilmaisunvapautta vastaan.

Järjestöjen mukaan tilanne on huonontunut sitten vuoden 2008, jolloin Kiina järjesti olympiakisat Pekingissä. Tuolloin kisojen alla häädettiin ihmisiä kodeistaan, pidätykset lisääntyivät, hallituksen kriitikkoja häirittiin ja median vapautta rajoitettiin.

HRW:n mukaan uudet kisat ovatkin kuin "läimäytys saarrettujen ihmisoikeusaktivistien kasvoille". Sen mukaan komitean pitäisi nyt konsultoida kiinalaisia järjestöjä, rakentaa ihmisoikeuksien monitorointimekanismeja ja ilmoittaa julkisesti, että kisoihin liittyvät ihmisoikeusloukkaukset johtavat kisojen siirtoon muualle.

Olympiakomitea linjasi viime joulukuussa, että kisakaupunkien täytyy kunnioittaa työntekijöiden oikeuksia ja lehdistönvapautta, kieltää syrjintä seksuaalisen suuntautumisen perusteella ja puolustaa inhimillistä arvokkuutta. HRW:n mukaan komitealla ei kuitenkaan ole tällä hetkellä mekanismia, jolla seurata, miten Kiina noudattaa ohjeita.

Kiinan kehitys ihmisoikeudetmediasananvapauspolitiikkademokratia Kiina Amnesty InternationalHuman Rights Watch

Lue myös

Intia ja Kiina tiivistävät yhteistyötä erimielisyyksistä huolimatta

Kiinalla on käyttämätöntä tuotantokapasiteettia ja pääomaa, joille nuorta väkeä ja intoa pursuava Intia voi nousta merkittäväksi sijoituskohteeksi.

Näkökulma: Kiina ja pehmeän vallan etsintä

Kiina haluaa näyttää viehätysvoimaansa ulkomalle. Keinona ovat PR-kampanjat ja kansainvälinen mediatoiminta, kirjoittaa Eero Suoranta.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

mies puolilähikuvassa puutarhakeinussa.

Eläkkeelle jäävä avustustyön veteraani Kalle Löövi on huolissaan avun politisoitumisesta – ”Retoriikka on menossa todella huonoon suuntaan”

Lähes 50 vuotta erilaisissa Punaisen Ristin tehtävissä toiminut kansainvälisen avun johtaja Kalle Löövi on nähnyt humanitaarisen avun sektorin ammattimaistumisen ja tehostumisen. Hänen mukaansa juuri nyt on tehtävä työtä sen eteen, että apu säilyy yhä puolueettomana eikä sitä hyödynnetä propagandavälineenä.
Erivärisiä lippuja narulla, taustalla vuoret.

Entisten maaorjien asema on Nepalissa yhä surkea – Suomen Lähetysseura aloittaa uuden hankkeen vapautettujen orjien ihmisoikeuksien puolustamiseksi

Nepalin haliyat vapautettiin maaorjuudesta vuonna 2008, mutta monet eivät vieläkään tunne oikeuksiaan. Uusi EU:n rahoittama hanke kerää tietoa tilanteesta mobiilisovelluksen avulla.
Auto kuraisella maantiellä ja ihmisiä.

Saharan eteläpuolisessa Afrikassa on valtava maatalouspotentiaali, mutta jopa 40 prosenttia ruuasta ei koskaan pääse markkinoille

Muun muassa huonot tiet vaikeuttavat paikallisten maanviljelijöiden liiketoimintaa ja luovat kysyntää halvalle tuontiruualle Afrikassa. Yksi ratkaisu voisi olla investointi kaupunkimaatalouteen, sanoo tutkija Daniele Fattibene.
YK:n humanitaarisen avun koordinaattori Mark Lowcock

Jemen taas lähellä nälänhätää, varoittaa YK – ”Valitettavasti ne, jotka voisivat auttaa, pääosin valitsevat olla tekemättä niin”

Monet avunantajamaat eivät ole toteuttaneet lupauksiaan toimittaa Jemeniin lisää apua, ja samaan aikaan konfliktin osapuolet eivät päästä apua perille. Noin yhdeksän miljoonan ihmisen apua on jo jouduttu leikkaamaan.
Keltainen mielenosoituskyltti, jossa lukee I welcome refugees, il faut protéger les réfugiées

Järjestöt vaativat Suomea ottamaan lisää vastuuta Morian turvapaikanhakijoista

Suomi on ilmoittanut ottavansa vastaan tulipalon tuhoamasta Kreikan Moriasta 11 ilman huoltajaa olevaa alaikäistä turvapaikanhakijaa, mutta määrä sisältyy jo keväällä tehtyyn päätökseen. Nyt tarvitaan lisää tekoja, vaaditaan järjestöjen kannanotossa.