Uutiset Kiinan kehitys

Ihmisoikeusjärjestöt kritisoivat Kiinan olympiaisännyyttä

Kyseessä on läimäys vasten ihmisoikeusaktivistien kasvoja, sanoo Human Rights Watch.
(Kuva: JL08 / Flickr.com / cc 2.0)

Ihmisoikeusjärjestöt ovat huolissaan Kansainvälisen olympiakomitean päätöksestä myöntää Kiinalle vuoden 2022 talviolympialaiset. Ihmisoikeusjärjestöjen muodostaman Sport and Rights Alliance -verkoston mukaan kisat eivät saa pahentaa maan ihmisoikeustilannetta enää enempää.

Olympiakomitea myönsi kisat Kiinalle viime perjantaina; vaihtoehtona olisi ollut Kazakstan, jonka ihmisoikeustilanne on niinikään heikko. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin (HRW) mukaan olympiakomitea on kompastunut "suureen ihmisoikeusesteeseen" myöntäessään kisat pahamaineiselle Kiinalle.

"Olympialaisten motto 'korkealle, nopeampaa, kovemmin' on täydellinen kuvaus Kiinan hallituksen hyökkäyksestä kansalaisyhteiskuntaa vastaan: rauhanomaisia aktivisteja on pidätetty ennätysmäärä, ja heitä kohdellaan paljon aiempaa kovemmin", sanoo HRW:n Kiinan johtaja Sophie Richardson.

Järjestön mukaan Kiinan tämänhetkinen ihmisoikeustilanne on huonoin 20 vuoteen. Aktivisteja on pidätetty ja vangittu mielivaltaisesti, useita isoja järjestöjä on suljettu ja hallitus kontrolloi tiukasti myös nettiä ja mediaa. Hallinto suunnittelee lakeja, jotka pitävät hallituksen tai kommunistipuolueen kritisointia uhkana valtion turvallisuudelle.

Myös Amnesty Internationalin mukaan viime viikkoina yli 200 ihmisoikeusjuristia ja aktivistia on otettu kiinni viime viikkoina ja viranomaiset ovat aloittaneet ennennäkemättömän ratsian ilmaisunvapautta vastaan.

Järjestöjen mukaan tilanne on huonontunut sitten vuoden 2008, jolloin Kiina järjesti olympiakisat Pekingissä. Tuolloin kisojen alla häädettiin ihmisiä kodeistaan, pidätykset lisääntyivät, hallituksen kriitikkoja häirittiin ja median vapautta rajoitettiin.

HRW:n mukaan uudet kisat ovatkin kuin "läimäytys saarrettujen ihmisoikeusaktivistien kasvoille". Sen mukaan komitean pitäisi nyt konsultoida kiinalaisia järjestöjä, rakentaa ihmisoikeuksien monitorointimekanismeja ja ilmoittaa julkisesti, että kisoihin liittyvät ihmisoikeusloukkaukset johtavat kisojen siirtoon muualle.

Olympiakomitea linjasi viime joulukuussa, että kisakaupunkien täytyy kunnioittaa työntekijöiden oikeuksia ja lehdistönvapautta, kieltää syrjintä seksuaalisen suuntautumisen perusteella ja puolustaa inhimillistä arvokkuutta. HRW:n mukaan komitealla ei kuitenkaan ole tällä hetkellä mekanismia, jolla seurata, miten Kiina noudattaa ohjeita.

Kiinan kehitys ihmisoikeudetmediasananvapauspolitiikkademokratia Kiina Amnesty InternationalHuman Rights Watch

Lue myös

Intia ja Kiina tiivistävät yhteistyötä erimielisyyksistä huolimatta

Kiinalla on käyttämätöntä tuotantokapasiteettia ja pääomaa, joille nuorta väkeä ja intoa pursuava Intia voi nousta merkittäväksi sijoituskohteeksi.

Näkökulma: Kiina ja pehmeän vallan etsintä

Kiina haluaa näyttää viehätysvoimaansa ulkomalle. Keinona ovat PR-kampanjat ja kansainvälinen mediatoiminta, kirjoittaa Eero Suoranta.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen värjää toisen naisen tukkaa

Brasiliassa ihonväri on politiikkaa, mutta elokuvaohjaaja Tai Linhares ei tiedä, onko hän musta vai valkoinen

Tai Linharesin syntymätodistuksessa lukee ”valkoinen”, mutta hän on jotain muutakin. ”En ole osa sitä etuoikeutettua kulttuurista ja sosiaalista valkoisuutta, jonka osaksi pääsee, jos syntyy ihonväriltään valkoisena, oikeanlaisten hiusten kanssa”, hän sanoo. Linharesin lyhytelokuva käsittelee identiteetin etsintää mustan ja valkoisen välimaastossa.
Nainen ja poika istuvat maassa, etualalla ruoka-annoksia.

Alkuperäiskansojen ruokakulttuuri on hyvä keino taistella ilmastokriisiä vastaan – Intian Meghalayassa villiruoka on arvossaan

Intian alkuperäiskansojen ruokaulttuurissa maata ja ruokakasveja hyödynnetään monipuolisesti aina villikasveja myöden. Ruokakulttuuria yritetään elvyttää nyt muun muassa Äiti Maa -maalaismarkkinoiden avulla.
Sateenkaarilippu

Malesia langetti kovat rangaistukset homoudesta epäillyille – Jo toinen keppirangaistus runsaan vuoden vuoden sisään

Malesian hallitus on luvannut parantaa ihmisoikeustilannetta, mutta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen syrjintä pahenee. Viisi miestä tuomittiin kepiniskuihin yrityksestä harrastaa ”luonnonvastaista” seksiä.
Eurokolikoita, Suomen 100-vuotisjuhlan juhlarahoja

Pakolaisneuvonta yritetään pelastaa hätäkeräyksellä

Turvapaikanhakijoiden oikeusapuun vuonna 2016 tehdyt muutokset ovat supistaneet rajusti Pakolaisneuvonnan toimintaa. Nyt järjestön toiminta yritetään turvata hätäkeräyksen avulla.