Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch: Israel syyllistyy apartheidiin palestiinalaisia vastaan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch: Israel syyllistyy apartheidiin palestiinalaisia vastaan

Human Rights Watch on ensimmäinen kansainvälinen ihmisoikeusjärjestö, jonka mukaan Israel harjoittaa palestiinalaisia kohtaan vainoa ja apartheidia. Tarkoituksena ei ole verrata maata Etelä-Afrikkaan vaan tutkia apartheidia nimenomaan kansainvälisen oikeuden rikkomuksena, se korostaa.

Palestiinan lippu, jota pitkin kiipeää patsas.

Palestiinalaisten hallinnollisessa pääkaupungissa Ramallah'ssa sijaitseva patsas symboloi vapaustaistelija ja presidentti Jasser Arafatin haavetta Palestiinan vapautuksesta. Kuva: Olli Koikkalainen.

Kansainvälinen ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW) on julkaissut raportin, jonka mukaan Israel syyllistyy vainoon ja apartheidiin palestiinalaisia vastaan.

213-sivuisen raportin loppupäätelmä on, että valtion pyrkimyksenä on ylläpitää tilannetta, jossa Israelin juutalaiset hallitsevat palestiinalaisia. Kahta samalla alueella elävää kansanosaa kohdellaan eri tavoin: Israelin juutalaiset saavat etuoikeuksia, palestiinalaisia taas sorretaan. Vakavimpia väärinkäytökset ovat miehitetyillä Palestiinalaisalueilla.

Linjaus on merkittävä, sillä vaino ja apartheid ovat kansainvälisen oikeuden vastaisia rikkomuksia. HRW on myös ensimmäinen suuri kansainvälinen ihmisoikeusjärjestö, joka on määritellyt Israelin toimet apartheidiksi.

”Merkittävät äänet ovat varoittaneet vuosien ajan, että apartheid vaanii kulman takana, jos suunta ei muutu. Tämä yksityiskohtainen tutkimus osoittaa, että Israelin viranomaiset ovat kääntyneet tämän kulman taakse ja syyllistyvät apartheidiin ja vainoon, jotka ovat rikoksia ihmisyyttä vastaan”, sanoo HRW:n pääjohtaja Kenneth Roth tiedotteessa.

Apartheidin tunnusmerkit täyttyvät

Kansalaisaktivistit ovat käyttäneet jo pitkään Israelin politiikasta termiä apartheid osoittaakseen sen käytännön yhtäläisyyksiä Etelä-Afrikan rotuerottelujärjestelmään. Myös maineikas israelilainen ihmisoikeusjärjestö B'Tselem otti termin käyttöön hiljattain.

HRW korostaa, ettei sen tarkoituksena ole verrata Israelia Etelä-Afrikkaan vaan tutkia apartheidia kansainvälisen oikeuden rikkomuksena.

Apartheidin tunnusmerkit määritellään esimerkiksi vuoden 1998 Rooman perussäännössä, jonka seurauksena perustettiin kansainvälinen rikostuomioistuin (ICC). Sen mukaan elementtejä on kolme: pyrkimys ylläpitää yhden rodullisen ryhmän ylivaltaa toisen kustannuksella, valtaapitävän ryhmän harjoittama systemaattinen sorto heikommassa asemassa olevaa kohtaan sekä epäinhimilliset teot.

Raportin mukaan ensimmäinen kriteeri täyttyy sekä Israelin valtion alueella että miehitetyillä alueilla, systemaattinen sorto ja epäinhimilliset teot taas pelkästään miehitetyillä alueilla.

Israel on miehittänyt Länsirantaa ja Gazaa vuodesta 1967 alkaen. Israel vetäytyi Gazasta vuonna 2005 mutta saartaa sitä yhä. Pieni osa Länsirannasta on palestiinalaisviranomaisten hallinnassa.

Miehitys tarkoittaa palestiinalaisille esimerkiksi liikkumisrajoituksia, kotien purkua, maiden anastamista ja rakennuslupien epäämistä. Länsirannan palestiinalaisia hallitaan Israelin sotilaslainsäädännön avulla samaan aikaan, kun alueella elävät juutalaiset siirtokuntalaiset nauttivat Israelin lain tuomista oikeuksista.

HRW:n mukaan Israel on myös pyrkinyt maksimoimaan juutalaisille saatavilla olevan maan ja keskittämään useimmat palestiinalaiset tiheästi asutetuille alueille. Pyrkimys pitää alueet juutalaisenemmistöisenä on avoin: Vuonna 2018 Israel määriteltiin nimenomaan juutalaisten kansallisvaltioksi. Esimerkiksi Jerusalemin kaupungin tavoitteisiin kuuluu kaupungin pitäminen juutalaisenemmistöisenä.

Monia väärinkäytöksiä, kuten lähes täydellistä rakennuslupien kieltämistä palestiinalaisilta tai heidän kotiensa tuhoamista, ei voi oikeuttaa turvallisuusperustein, järjestö korostaa.

Raportti perustuu esimerkiksi viranomaisasiakirjoihin ja -lausuntoihin, tapaustutkimuksiin ja erilaisiin ihmisoikeusdokumentteihin.

Kritiikkiä Israelilta

HRW vaatii kansainvälistä yhteisöä arvioimaan uudelleen suhteensa Israeliin. Sen mukaan YK:n pitäisi perustaa tutkintakomissio ja ICC:n pitäisi aloittaa tutkinta siitä, syyllistyykö Israel rikoksiin ihmisyyttä vastaan.

ICC on jo aloittanut alueella tutkinnan sotarikoksista. Tutkinnan kohteena ovat sekä Israelin armeija että palestiinalaiset aseelliset ryhmittymät, kuten Hamas.

Israelin viranomaiset ovat uutismedioiden mukaan reagoineet raporttiin kriittisesti. Israelin ulkoministeriön mukaan HRW:llä on ollut jo pitkään Israel-vastainen agenda, ja kyse on propagandapamfletista, jolla ei ole yhteyttä todellisuuteen, kertoo brittilehti The Guardian.

HRW on muistuttanut, että se on raportoinut ICC:lle myös palestiinalaishallinnon sekä Hamasin ihmisoikeusrikkomuksista.

Täsmennys: Täsmennetty 28.4. kohtaa, jossa kerrotaan Gazan asemasta. Gaza katsotaan yhä miehitetyksi, koska Israel saartaa sitä.

Kommentit

Lähettänyt Rauha Israeliin (ei varmistettu) 27.4.2021 - 17:37

https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Hamas
"Peruskirjansa mukaisesti Hamas vastustaa rauhanomaista ratkaisua palestiinalaiskysymykseen."
"Amnesty Internationalin vuonna 2015 julkaiseman raportin mukaan Hamas pidättää, kidnappaa ja surmaa palestiinalaisia ilman oikeudenkäyntiä. Hamas käytti Al-Shifan sairaalaa kuulusteluihin ja kidutukseen vuoden 2014 konfliktin aikana. Monet kidutetuista olivat Fatah-järjestön jäseniä.Vuoden 2012 Maailman ihmisoikeusraportissa Human Rights Watch esitti 43-sivuisen luettelon Hamasin tekemistä ihmisoikeusrikkomuksista, kuten pahoinpitelyt, hirttämiset ja 102 ihmisen kidutuksen. Hamas myös vainoaa ihmisiä "moraalirikosten" ja tiedotusvälineiden sensuurin vuoksi."
On surullista, että palestiinalaiset joutuvat kärsimään Hamasin takia. Mutta miten rauha olisi mahdollinen, jos Hamasin tavoite on tuhota Israel?

Lähettänyt Rauha Israeliin (ei varmistettu) 27.4.2021 - 18:47

"Palestiinalaisten hallinnollisessa pääkaupungissa Ramallah'ssa sijaitseva patsas symboloi vapaustaistelija ja presidentti Jasser Arafatin haavetta Palestiinan vapautuksesta."
https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Jasser_Arafat
"Vasemmistolainen Barak myöntyi tarjoamaan palestiinalaisille Gazan ja Länsirannan lisäksi Itä-Jerusalemia pääkaupunkina, osan pakolaisista paluuta ja korvausta lopuille. Laajasti kritisoidussa päätöksessä Arafat kieltäytyi tarjouksesta eikä tehnyt vastatarjousta."
Miten saadaan aikaan rauhansopimus, jos toinen neuvottelija ei halua rauhaa?

Lähettänyt Rauha Israeliin (ei varmistettu) 27.4.2021 - 19:42

https://www.dw.com/en/israel-launches-strikes-on-gaza-after-rocket-atta…
"After a long series of protests and demonstrations, we have reached the conclusion that without weapons, we cannot liberate our land, protect our holy sites, bringing back our people to their land or maintain our dignity,'' the AP quoted senior Hamas official Mahmoud Zahar as saying.
Miksi aina uutisoidaan Israelista, kun ongelma on Hamas?

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia