Uutiset Saudi-Arabian ihmisoikeustilanne

Ihmisoikeusaktivisti pidätettiin jälleen Saudi-Arabiassa

Syytteenä on muun muassa hallitsijaan kohdistuvan uskollisuuden rikkominen.
(Kuva: Stefano Corso / cc 2.0)

Ihmisoikeusjärjestöt ovat huolissaan saudiaktivisti Waleed Abu al-Khairista, joka on ollut pidätettynä ja eristyksissä yli viikon.

Abu al-Khair pidätettiin viime viikolla, kun hän osallistui omaan oikeudenkäyntiinsä maan pääkaupungissa Riadissa. Syytteisiin kuului ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan muun muassa "hallitsijaan kohdistuvan uskollisuuden rikkominen" sekä "kansainvälisten järjestöjen nostattaminen kuningaskuntaa vastaan".

Abu al-Khair vietiin pois ennen oikeuden käynnin päättymistä eikä hänen omaisilleen ilmoitettu hänen olinpaikastaan vuorokauteen. Hänen vaimonsa kertoi uutiskanava al-Jazeeralle ja uutistoimisto Reutersille, että miestä on pidetty kirkkaiden valojen alla, jotta tämä ei pystyisi nukkumaan.

Abu al-Khair on ihmisoikeusjärjestö Monitor of Human Rights in Saudi Arabian johtaja, hän on vetänyt uudistusmielisten keskusteluryhmää sekä toiminut ihmisoikeusaktivistien asianajajana. Hänet on aiemmin tuomittu muun muassa saudiviranomaisia kritisoivien lausuntojen allekirjoittamisesta. Hän on matkustuskiellossa.

Saudi-Arabian viranomaiset ovat viime aikoina suitsineet maan kansalaisyhteiskuntaa kovin ottein. Maaliskuussa 2013 kaksi ihmisoikeusaktivistia sai vuosien vankeustuomion muun muassa kansankiihotuksesta ja väärän tiedon levittämisestä ulkomaiselle medialle.

Saudi-Arabian ihmisoikeustilanne ihmisoikeudetdemokratiakansalaisyhteiskuntalakioikeus ja rikos Saudi-Arabia Amnesty InternationalHuman Rights Watch

Lue myös

Saudi-Arabian pääkaupunki Riad

Ihmisoikeusjärjestöt: Saudi-Arabian uudistukset eivät riitä – Aktivistit viruvat yhä vankiloissa

Saudi-Arabia on ilmoittanut lopettavansa ruoskimisen sekä lasten teloittamisen, mutta uudistusten käytännön yksityiskohdat ovat epäselviä. Amnesty International ja Human Rights Watch vaativat Saudi-Arabiaa uudistamaan koko rikosoikeusjärjestelmänsä.
Pilvenpiirtäjiä taivaanrannassa

Johtavat järjestöt boikotoivat G20-kokouksen järjestöfoorumia, jota johtaa tänä vuonna Saudi-Arabia – ”Farssimainen maineenpuhdistusyritys”

Kansalaisjärjestöillä on mahdollisuus vaikuttaa G20-kokouksen agendaan, mutta muun muassa Amnesty aikoo jäädä pois, sillä puheenjohtajamaana on Saudi-Arabia, jolla ei edes ole riippumatonta kansalaisyhteiskuntaa.
Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammad bin Salman ja YK:n pääsihteeri António Guterres

Raportti: Saudi-Arabian kruununprinssi on luonut myönteisen imagon uudistuksilla, mutta samaan aikaan toisinajattelijoiden vaino kiihtyy

Saudi-Arabian kesäkuussa 2017 nimitetty kruununprinssi Mohammed bin Salman on vapauttanut viihdesektorin ja antanut naisille lisää oikeuksia. Maa on kuitenkin ottanut kaikessa hiljaisuudessa käyttöön uusia taktiikoita toisinajattelijoiden pitämiseksi aisoissa, sanoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

mies puolilähikuvassa puutarhakeinussa.

Eläkkeelle jäävä avustustyön veteraani Kalle Löövi on huolissaan avun politisoitumisesta – ”Retoriikka on menossa todella huonoon suuntaan”

Lähes 50 vuotta erilaisissa Punaisen Ristin tehtävissä toiminut kansainvälisen avun johtaja Kalle Löövi on nähnyt humanitaarisen avun sektorin ammattimaistumisen ja tehostumisen. Hänen mukaansa juuri nyt on tehtävä työtä sen eteen, että apu säilyy yhä puolueettomana eikä sitä hyödynnetä propagandavälineenä.
YK:n humanitaarisen avun koordinaattori Mark Lowcock

Jemen taas lähellä nälänhätää, varoittaa YK – ”Valitettavasti ne, jotka voisivat auttaa, pääosin valitsevat olla tekemättä niin”

Monet avunantajamaat eivät ole toteuttaneet lupauksiaan toimittaa Jemeniin lisää apua, ja samaan aikaan konfliktin osapuolet eivät päästä apua perille. Noin yhdeksän miljoonan ihmisen apua on jo jouduttu leikkaamaan.
Keltainen mielenosoituskyltti, jossa lukee I welcome refugees, il faut protéger les réfugiées

Järjestöt vaativat Suomea ottamaan lisää vastuuta Morian turvapaikanhakijoista

Suomi on ilmoittanut ottavansa vastaan tulipalon tuhoamasta Kreikan Moriasta 11 ilman huoltajaa olevaa alaikäistä turvapaikanhakijaa, mutta määrä sisältyy jo keväällä tehtyyn päätökseen. Nyt tarvitaan lisää tekoja, vaaditaan järjestöjen kannanotossa.
YK:n ydinaseet kieltävä sopimus kirjoituspöydällä

Ulkoministeri sanoi sen minkä voi, mutta vesittikö se rauhanliikkeen tavoitteet?

Niin vihreät, sdp kuin vasemmistoliittokin kannattivat muutama vuosi sitten liittymistä ydinaseet kieltävään sopimukseen. Sitten puolueet pääsivät hallitukseen ja tavoite ajettiin kauas horisonttiin. Rauhanliikkeen pitää vaatia päättäjiltä sanoja ja vahtia tekoja, kirjoitttaa rauhanjärjestö Sadankomitean hallitukseen kuuluva Jarmo Pykälä.
Hengityssuojaimella suojautunut nainen ompelukoneen ääressä.

”25 vuotta taaksepäin 25 viikossa” – Korona on pysäyttänyt edistyksen monissa kehitystavoitteissa, kertoo Gates-säätiön raportti

Maailman pitäisi poistaa äärimmäinen köyhyys vuoteen 2030 mennessä, mutta sen sijaan se on koronapandemian seurauksena kasvanut jo seitsemän prosenttia.