Uutiset Saudi-Arabian ihmisoikeustilanne

Ihmisoikeusaktivisti pidätettiin jälleen Saudi-Arabiassa

Syytteenä on muun muassa hallitsijaan kohdistuvan uskollisuuden rikkominen.
(Kuva: Stefano Corso / cc 2.0)

Ihmisoikeusjärjestöt ovat huolissaan saudiaktivisti Waleed Abu al-Khairista, joka on ollut pidätettynä ja eristyksissä yli viikon.

Abu al-Khair pidätettiin viime viikolla, kun hän osallistui omaan oikeudenkäyntiinsä maan pääkaupungissa Riadissa. Syytteisiin kuului ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan muun muassa "hallitsijaan kohdistuvan uskollisuuden rikkominen" sekä "kansainvälisten järjestöjen nostattaminen kuningaskuntaa vastaan".

Abu al-Khair vietiin pois ennen oikeuden käynnin päättymistä eikä hänen omaisilleen ilmoitettu hänen olinpaikastaan vuorokauteen. Hänen vaimonsa kertoi uutiskanava al-Jazeeralle ja uutistoimisto Reutersille, että miestä on pidetty kirkkaiden valojen alla, jotta tämä ei pystyisi nukkumaan.

Abu al-Khair on ihmisoikeusjärjestö Monitor of Human Rights in Saudi Arabian johtaja, hän on vetänyt uudistusmielisten keskusteluryhmää sekä toiminut ihmisoikeusaktivistien asianajajana. Hänet on aiemmin tuomittu muun muassa saudiviranomaisia kritisoivien lausuntojen allekirjoittamisesta. Hän on matkustuskiellossa.

Saudi-Arabian viranomaiset ovat viime aikoina suitsineet maan kansalaisyhteiskuntaa kovin ottein. Maaliskuussa 2013 kaksi ihmisoikeusaktivistia sai vuosien vankeustuomion muun muassa kansankiihotuksesta ja väärän tiedon levittämisestä ulkomaiselle medialle.

Saudi-Arabian ihmisoikeustilanne ihmisoikeudetdemokratiakansalaisyhteiskuntalakioikeus ja rikos Saudi-Arabia Amnesty InternationalHuman Rights Watch

Lue myös

Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammad bin Salman ja YK:n pääsihteeri António Guterres

Raportti: Saudi-Arabian kruununprinssi on luonut myönteisen imagon uudistuksilla, mutta samaan aikaan toisinajattelijoiden vaino kiihtyy

Saudi-Arabian kesäkuussa 2017 nimitetty kruununprinssi Mohammed bin Salman on vapauttanut viihdesektorin ja antanut naisille lisää oikeuksia. Maa on kuitenkin ottanut kaikessa hiljaisuudessa käyttöön uusia taktiikoita toisinajattelijoiden pitämiseksi aisoissa, sanoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch.
Linnut lentävät rakennuksen edustalla Riadissa Saudi-Arabiassa

Saudi-Arabia perui aikomukset teloittaa 13-vuotiaana pidätetyn miehen

Nyt 18-vuotias Murtaja Qureiris on saanut 12 vuoden vankeustuomion kuolemanrangaistuksen sijasta. Monet muut istuvat silti yhä kuolemanselleissä, muistuttaa Amnesty.
Saudi-Arabian lippu

Saudi-Arabia uhkaa teloittaa 13-vuotiaana pidätetyn nuoren miehen

Murtaja Qureiris osallistui mielenosoituksiin vain 10-vuotiaana. Kansainvälisten medioiden ja ihmisoikeusjärjestöjen mukaan syyttäjä on hakenut hänelle kuolemanrangaistusta.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nuori mies istuu sohvalla, taustalla punainen seinä

Yksin tulleiden alaikäisten perheenyhdistämisestä on tehty Suomessa poikkeuksellisen vaikeaa – ”Kotoutuisin sata kertaa paremmin, jos he olisivat täällä”

Perheenyhdistäminen on Suomessa esimerkiksi Ruotsiin ja Norjaan verrattuna niin vaikeaa, ettei moni edes yritä. Esimerkiksi afganistanilaisia hakijoita rajoittaa sääntö, jonka mukaan heidän pitää jättää hakemuksensa Intiassa. Opiskelijat Shayegh Adeli ja Ali Nazari uskovat, että he menestyisivät paremmin, jos perhe olisi tukemassa.
Istuvia ja seisovia mielenosoittajia Zimbabwessa

Zimbabwe syyttää talouskriisistään pakotteita, mutta todellinen syy on korruptio, sanovat asiantuntijat

Vain Venezuelassa on pahempi inflaatio kuin Zimbabwessa. Maan viranomaiset syyttävä taloustilanteesta kansainvälisiä talouspakotteita. Monien asiantuntijoiden mukaan tärkein syy on kuitenkin kaikkialla rehottava korruptio ja huono hallinto.
Tyttöjä urheiluasuissa

Maailman yleisin ihmisoikeussopimus täyttää 30 vuotta – Järjestöt vaativat lisäponnisteluja lasten oikeuksien toteuttamiseksi

Lapsen oikeuksien sopimuksen olemassaolon aikana esimerkiksi alle 5-vuotiaiden kuolleisuus on vähentynyt 60 prosenttia. Samaan aikaan kehitys monilla alueilla on hidastunut, varoittavat lapsijärjestöt.
Myanmarin rohingya-naisia Cox's Bazarin pakolaisleirillä

Myös kansainvälinen rikostuomioistuin ryhtyy tutkimaan Myanmarin rohingyoihin kohdistuneita julmuuksia

Myanmar ei ole kansainvälisen rikostuomioistuimen jäsen, mutta tuomioistuin päätti tutkia niitä rikoksia, jotka ovat tapahtuneet Myanmarin ja Bangladeshin rajalla. Aiemmin tällä viikolla Gambia vei Myanmarin YK:n alaisen kansainvälisen tuomioistuimen eteen kansanmurhan vastaisen sopimuksen rikkomisesta.