Uutiset Ihmiskauppa

Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmään aiempaa enemmän asiakkaita

Uhrien joukossa on myös pakkoavioliiton uhreja, kertoo Maahanmuuttovirasto.
(Kuva: Imagens Evangélicas / Flickr.com / cc 2.0)

Suomen ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmään on tullut tänä vuonna enemmän asiakkaita kuin viime vuonna samassa ajassa. Joukossa on myös useita pakkoavioliiton uhreja, kertoo Maahanmuuttovirasto tuoreessa tilastokatsauksessaan (pdf).

Auttamisjärjestelmään on tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla otettu yhteensä 31 henkilöä, kun viime vuonna vastaava määrä oli 21. Maahanmuuttovirasto muistuttaa, että luvut koskevat vain järjestelmän tietoon tulleita tapauksia eivätkä kerro ihmiskauppailmiön laajuudesta sinänsä.

71 prosenttia järjestelmään tulleista uhreista oli naisia, ja yleisimmät kotimaat olivat Nigeria, Suomi ja Ukraina. Lähes puolet oli joutunut työperäisen ihmiskaupan kohteeksi.

"Selittävä tekijä kasvussa voi olla, että yhä enemmän viranomaispuolellakin tunnetaan auttamisjärjestelmä ja ihmiskauppa ilmiönä. Ehkä uhrit tulevat paremmin tunnistetuiksi ja ohjatuiksi avun piiriin", arvioi ylitarkastaja Katri Lyijynen Joutsenon vastaanottokeskuksesta.

Hänen mukaansa on kuitenkin edelleen mahdollista, että tämän vuoden kokonaismäärät jäävät viime vuoden tasolle, sillä kesäkuussa uusien tulijoiden määrä oli jo maltillisempi.

Järjestelmään on tullut tänä vuonna myös useita ihmisiä, jotka ovat joutuneet pakkoavioliiton uhriksi. Kaikissa tapauksissa sopimus oli tehty kotimaassa ja uhri oli lähetetty puolisoksi Suomeen.

Pienen lukumäärän vuoksi pakkoavioliittojen uhreista ei voida kertoa enempää, mutta Lyytisen mukaan heitä ei ole montaa. Hänen mukaansa auttamisjärjestelmään on aiemminkin otettu yksittäisiä pakkoavioliiton uhreja, eikä kyseessä ainakaan vielä näytä olevan kasvava trendi.

Maahanmuuttoviraston tilastoissa pakkoavioliittojen uhrit luokitellaan kohtaan "muu", johon kuuluvat myös rikoksiin pakotetut. Yhteensä kategoriaan on luokiteltu tänä vuonna viisi ihmistä.

Suomen ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmää koordinoi Joutsenon vastaanottokeskus. Keskus antaa asiakkailleen palveluja ja tukitoimia, kuten oikeudellista neuvontaa, kriisiapua ja terveyspalveluja. Järjestelmän tehtävät laajenivat heinäkuun alussa, ja nykyisin sillä on valtuudet muun muassa tunnistaa asiakas ihmiskaupan uhriksi lain nojalla sekä myöntää hänelle toipumis- ja harkinta-aikaa.

Viime vuonna järjestelmään otettiin uusina asiakkaina yhteensä 50 ihmistä.

Ihmiskauppa ihmisoikeudet Suomi

Lue myös

Lapsi äidin sylissä takaapäin kuvattuna

Uusi YK-raportti: Ihmiskauppa saa ”kauhistuttavia” ulottuvuuksia – Lapsia on jo 30 prosenttia uhreista

Konfliktit pahentavat ihmiskauppaa, varoittaa YK:n huumeiden- ja rikostentorjuntavirasto. Esimerkiksi Lähi-idässä tyttöjä ja nuoria kaupataan pakolaisleireiltä vaimoiksi.
Cox's Bazarin pakolaisleirin hökkeleitä Bangladeshissa

Rohingyanaisia joutuu ihmiskaupan uhreiksi Bangladeshissa – Vaihtoehtojen puute ajaa epätoivoisiin ratkaisuihin

Rohingya-pakolaisten leireillä on vain vähän työmahdollisuuksia. Kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö on auttanut lähes sataa ihmiskaupan uhria ja uskoo, että tapauksia on monin verroin enemmän.
Lapsi verkkoaidan takana

Unicef: Virallisesti lähes kolmannes ihmiskaupan uhreista on lapsia, todellisuudessa enemmän – eivät osaa tai uskalla hakea apua

Joillain alueilla Saharan eteläpuolisessa Afrikassa, Keski-Amerikassa ja Karibialla yli puolet ihmiskaupan uhreista on lapsia. Hallitusten on ryhdyttävä toimiin uhrien suojelemiseksi ja auttamiseksi, Unicef ja ICAT vaativat.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Afrikan tähti -pelin eteläosa

Onko järjestöjen kehitysmaakuva yhä stereotyyppinen? Pro gradu -tutkielman mukaan kilpailu lahjoittajista ajaa shokeeraaviin varainkeruukampanjoihin

Järjestöissä pohditaan yhä tarkemmin, miten välttää varainkeruukampanjoissa kolonialistiset mielikuvat. Gradunsa kehitysyhteistyöjärjestöjen naiskuvasta tehneen Martta Kaskisen mukaan taloudellinen paine johtaa kuitenkin siihen, että ne toimivat usein päin vastoin.
Silta joen yli Khartumissa Sudanissa

Presidentin eroa vaativat mielenosoitukset kiihtyvät Sudanissa – Turvallisuusjoukot hyökkäsivät sairaalaan

Mielenosoituksissa protestoitiin alun perin leivän ja bensan hinnan nousua, mutta ne laajenivat nopeasti vaatimaan 29 vuotta hallinneen presidentti Omar al-Bashirin eroa.
Palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas

Palestiina aikoo hakea YK:n täysjäsenyyttä

Palestiinasta tuli tällä viikolla YK:n suurimman blokin, G77-ryhmän, puheenjohtajamaa. Ulkoministeri Riyad Al-Malikin mukaan se aikoo hakea myös YK:n täysjäsenyyttä, vaikka Yhdysvallat onkin ilmoittanut estävänsä sen.
Herkkusieniä, tomaattia, punasipulia ja kurkkua lautasella

Tutkijat kehittivät ruokavalion, joka huomioi sekä planeetan että ihmisten terveyden: Yli tuplasti lisää kasviksia, puolet vähemmän lihaa

Esimerkiksi Pohjois-Amerikassa syödään tällä hetkellä punaista lihaa 6,5 kertaa enemmän kuin pitäisi, Etelä-Aasiassa vain puolet suositellusta. Tutkijat ovat kehittäneet ensimmäisen tieteellisen ruokavalion, joka huomioi sekä planeetan että ihmisen terveyden.