HRW: Länsimaiden rahoittamat sotilaat raiskaavat Somaliassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

HRW: Länsimaiden rahoittamat sotilaat raiskaavat Somaliassa

Afrikan unioni pitää HRW:n eilen julkaisemaa raporttia "yleistävänä".

(Kuva: Eu Commission DG ECHO / cc 2.0)

Afrikan unionin Somalian-operaation AMISOMin sotilaat ovat käyttäneet seksuaalisesti hyväkseen somalinaisia ja -tyttöjä tukikohdissaan Mogadishussa, sanoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW).

Järjestön tällä viikolla ilmestyneen raportin mukaan joukkoja välittävien maiden, Afrikan unionin ja AMISOMin rahoittajien pitäisi puuttua tilanteeseen välittömästi.

Raporttia varten on haastateltu 21:tä naista ja tyttöä, jotka kertoivat joutuneensa ugandalaisten tai burundilaisten sotilaiden raiskaamiksi tai hyväksikäyttämiksi. Raporttiin haastateltiin myös muun muassa muita todistajia ja ulkomaisia tarkkailijoita.

Sotilaat ovat HRW:n mukaan käyttäneet valta-asemaansa väärin. Osa on käyttänyt humanitaarista apua pakottaakseen haavoittuvassa asemassa olevat naiset seksiin. Osa naisista on raiskattu heidän hakiessaan vettä tai lääkkeitä tukikohdista ja osaa on lähestytty rahalupauksilla.

Mogadishun pakolaisleireillä elää jopa satoja tuhansia nälkää ja väkivaltaa paenneita, joista monet elävät täysin ulkopuolisen tuen varassa. Raportissa kerrotaan esimerkiksi tapauksesta, jossa 15-vuotias tyttö haki äidilleen lääkkeitä Burundin sotilastukikohdasta. Sotilas raiskasi hänet ja toinen sotilas maksoi hänelle 10 dollaria.

HRW:n mukaan todisteet osoittavat, ettei seksuaalinen riisto ole salaisuus, sillä naiset ja tytöt ovat menneet virallisten porttien kautta leireille. Järjestö kuitenkin muistuttaa, ettei se voi vetää johtopäätöksiä ongelman laajuudesta.

AMISOM-joukot toimivat Somaliassa YK:n mandaatilla kapinallisia vastaan taistelevan hallituksen tukena. Noin 22 000 sotilasta käsittävän operaation sotilaat tulevat Ugandan ja Burundin lisäksi Keniasta, Etiopiasta, Djiboutista ja Sierra Leonesta.

Operaatiota rahoittavat YK, EU, Iso-Britannia ja Yhdysvallat. HRW:n mukaan avunantajien pitäisikin valvoa tarkemmin AU:n joukkoja.

AMISOM-joukkojen johto on reagoinut raporttiin kiivaasti. Sen mukaan syytteet tutkitaan perusteellisesti, mutta raportti on puolueellinen, siinä on epätarkkuuksia ja se yleistää liikaa.

Lisää uusi kommentti