Uutiset Demokratia

”Häpeällinen hyökkäys demokratiaa ja sen edustajia vastaan” – Washingtonin levottomuudet tuomitaan laajasti

Muun muassa YK:n pääsihteeri António Guterres, YK:n yleiskokouksen puheenjohtaja Volkan Bozkir ja Parlamenttien välinen liitto IPU ovat vaatineet demokraattisten prosessien kunnioittamista. Mielenosoittajat tunkeutuivat Yhdysvaltain kongressirakennukseen myöhään eilen illalla.
Sarvipäinen mielenosoittaja Yhdysvaltain lipun kera, taustalla Capitol-rakennus.
Mielenosoittajat kokoontuivat eilen Yhdysvaltain kongressirakennuksen ulkopuolelle. Osa tunkeutui lopulta sisään. (Kuva: Blink O'fanaye / CC BY-NC 2.0)

EU:n ja eri valtioiden johtajien lisäksi myös YK-johtajat ja kansainvälisten järjestöjen edustajat ovat ilmaisseet huolensa Yhdysvaltain eilisistä levottomuuksista ja vaatineet demokratian kunnioittamista.

Presidentinvaalit hävinneen Donald Trumpin kannattajat tunkeutuivat eilen Washington D.C:ssä kongressirakennukseen yrittäen estää Joe Bidenin marraskuisen vaalivoiton vahvistamisen. Helsingin Sanomien mukaan ainakin neljä ihmistä on kuollut levottomuuksissa. Mielenosoittajat saatiin pois kongressirakennuksesta yöllä Suomen aikaa.

”Pääsihteeri on surullinen Capitolin tapahtumista Washington D.C:ssä keskiviikkona. Tällaisissa olosuhteissa on tärkeää, että poliittiset johtajat painottavat seuraajilleen tarvetta pidättäytyä väkivallasta sekä kunnioittaa demokraattisia prosesseja ja oikeusvaltioperiaatetta”, YK:n pääsihteerin António Guterresin edustaja tviittasi.

.@antonioguterres is saddened by today’s events in Washington. In such circumstances, it is important that political leaders impress on their followers the need to refrain from violence, as well as to respect democratic processes and the rule of law. https://t.co/SOm1edhbhF

— UN Spokesperson (@UN_Spokesperson) January 7, 2021

Myös New Yorkissa päämajaansa pitävän YK:n yleiskokouksen puheenjohtaja Volkan Bozkir ilmaisi huolensa tilanteesta.

”Olen surullinen ja huolissani päivän tapahtumista. Yhdysvallat on yksi maailman suurimmista demokratioista. Uskon, että rauha ja demokraattisten prosessien kunnioittaminen voittavat isäntämaassamme näinä kriittisinä aikoina”, hän tviittasi.

As President of the UN General Assembly,I’m saddened & concerned by today's developments at the Capitol in #WashingtonDC.The US is one of the world's major democracies. I believe that peace & respect for democratic processes will prevail in our host country at this critical time.

— UN GA President (@UN_PGA) January 6, 2021

Kansainvälinen, parlamentaarista demokratiaa ajava IPU-järjestö (Inter-Parliamentary Unon) sekä yhdysvaltalainen demokratiajärjestö Freedom House tuomitsivat väkivallan.

“Olen kauhistunut uutisista. Tätä on mahdoton hyväksyä, ja se on häpeällinen hyökkäys demokratiaa ja sen edustajia vastaan“, sanoi IPU:n pääsihteeri Martin Chungong.

”Tämä hyökkäys demokratiaa vastaan on halveksittavaa, kuten on myös niin monen republikaanisenaattorin ja -edustajan tuki”, tviittasi puolestaan ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin johtaja Kenneth Roth.

With no pretense of legitimacy to his false victory claims, Trump exhorts supporters to use force to stop certification of Biden's electoral win. This assault on democracy is despicable, as is the backing of so many Republican senators and representatives. https://t.co/HS01CU0YFu pic.twitter.com/9IGFBKCGel

— Kenneth Roth (@KenRoth) January 6, 2021

Demokratia politiikkademokratiaglobalisaatiolakioikeus ja rikosYK Yhdysvallat

Lue myös

Miesten kuvia sisältävä juliste talon seinässä.

Sri Lankan uusvanha johto on luonut pelon ilmapiirin, jossa aktivistit joutuvat varomaan sanojaan ja syytteen voi saada pienestäkin kritiikistä – ”Tilanne on nyt pahempi kuin sodan aikana”

Rajapaksan veljekset nousivat Sri Lankassa valtaan lyhyen tauon jälkeen vuonna 2019. Presidentin valtaoikeuksia on lisätty, maan johtoon nimetty armeijan henkilökuntaa ja toisinajattelijoita on pidätetty. ”Hallitus yrittää käyttää kaikkia keinoja, jotta kansalaisyhteiskunta ei voisi tehdä mitään merkityksellistä”, kertoo Maailma.netin haastattelema ihmisoikeusaktivisti.
Tietokoneen näppäimistö ja näyttö

Maailmassa oli viime vuonna ainakin 155 tahallista nettikatkoa, ja se voi olla hengenvaarallista, varoittaa järjestö

Viranomaiset katkaisivat nettiyhteydet tai häiritsivät muuten internetin toimintaa viime vuonna lähes kaikilla mantereilla, käy ilmi Access Now -järjestön raportista. ”Internetin sulkeminen globaalin terveyskriisin aikana on uskomattoman vaarallista”, kritisoi järjestön edustaja Felicia Anthonio.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Miesten kuvia sisältävä juliste talon seinässä.

Sri Lankan uusvanha johto on luonut pelon ilmapiirin, jossa aktivistit joutuvat varomaan sanojaan ja syytteen voi saada pienestäkin kritiikistä – ”Tilanne on nyt pahempi kuin sodan aikana”

Rajapaksan veljekset nousivat Sri Lankassa valtaan lyhyen tauon jälkeen vuonna 2019. Presidentin valtaoikeuksia on lisätty, maan johtoon nimetty armeijan henkilökuntaa ja toisinajattelijoita on pidätetty. ”Hallitus yrittää käyttää kaikkia keinoja, jotta kansalaisyhteiskunta ei voisi tehdä mitään merkityksellistä”, kertoo Maailma.netin haastattelema ihmisoikeusaktivisti.
Seinämaalaus, jossa poika kovaääninen kädessä.

YK:n asiantuntijaryhmä tyrmää Ison-Britannian hallituksen teettämän raportin rasismista – ”Yritys normalisoida valkoista ylivaltaa”

Brittiläisraportin mukaan maa voisi toimia rasismin vastaisuudessa malliesimerkkinä muille valkoisen enemmistön maille. Raportti on herättänyt kuitenkin laajaa kritiikkiä ja sen on tulkittu jopa vähättelevän orjakauppaa.
Nainen kovaäänisen ja esitteen kanssa.

Koronan talousvaikutukset ja konfliktit ovat nostaneet ruuan hinnan pilviin Keski- ja Länsi-Afrikassa – Nälkäisten määrä uhkaa nousta yli 31 miljoonaan

Esimerkiksi Sierra Leonessa riisin hinta on 60–70 prosenttia korkeammalla viiden vuoden keskiarvoon verrattuna. Ruoka-apu saattaa olla ainoa toivo, varoittaa YK:n ruokaohjelma.
Mies seisoo veneessä ja meloo joella.

Kuubassa pelastetaan rannikon ekosysteemejä ennallistamalla

Kuubassa kunnnostetaan kosteikkoja, mangroveja ja muita rannikkoalueita uusin opein. Tavoitteena on ehkäistä muun muassa eroosiota, tulvia ja suolaantumista – kaikki kasvavia uhkia etelän köyhissä saarivaltioissa.
Mies mikrofoni kädessä, taustalla Yhdysvaltain lippu.

Yhdysvallat jatkaa asekauppaa Jemenissä sotivan Arabiemiirikuntien kanssa – Riskinä osallisuus ihmisoikeusloukkauksiin, varoittaa järjestö

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin hallinto jäädytti asekaupat Saudi-Arabian ja Arabiemiirikuntien kanssa tammikuussa. Ainakin kaupat Arabiemiirikuntien kanssa ovat nyt toteutumassa.

Luetuimmat

Alakastisia ja entisiä maaorjia syrjitään koronakaranteenissakin – Pandemia on syventänyt eriarvoisuutta Nepalissa
Turkulainen Ali Reza Heidari sai Suomesta oleskeluluvan – Lähes 30 000 ihmistä vedonnut käännytystä vastaan
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Sri Lankan uusvanha johto on luonut pelon ilmapiirin, jossa aktivistit joutuvat varomaan sanojaan ja syytteen voi saada pienestäkin kritiikistä – ”Tilanne on nyt pahempi kuin sodan aikana”
Intian ihmiskauppiaat toimittavat lapsityöläisiä korupajoihin ja tehtaisiin – Köyhyys saa perheet uskomaan huijarien lupauksiin
Länsimaisilta brändeiltä vaaditaan vastuunottoa koronan takia maksamatta jääneistä vaatetyöläisten palkoista – Erorahojen kustannukset olisivat vain 10 senttiä per t-paita
Amnesty: Koronapandemia on syventänyt eriarvoisuutta ja tarjonnut verukkeita polkea ihmisoikeuksia – ”Myös Suomessa korona on tehnyt rakenteellisen epätasa-arvon näkyväksi”
Alkuperäiskansat ovat parhaita metsänvartijoita, osoittaa tuore raportti – Latinalaisen Amerikan kollektiivisilla mailla metsä katoaa hitaammin kuin muualla
Satoja ihmisiä kadonnut Myanmarissa vallankaappauksen jälkeen – Perheet odottavat tietoa läheisistään ja pelkäävät pahinta
YK-raportti: Naisten kehollinen itsemääräämisoikeus ei toteudu – Miljoonat eivät saa päättää seksistä tai voi käyttää ehkäisyä