”Häpeällinen hyökkäys demokratiaa ja sen edustajia vastaan” – Washingtonin levottomuudet tuomitaan laajasti | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

”Häpeällinen hyökkäys demokratiaa ja sen edustajia vastaan” – Washingtonin levottomuudet tuomitaan laajasti

Muun muassa YK:n pääsihteeri António Guterres, YK:n yleiskokouksen puheenjohtaja Volkan Bozkir ja Parlamenttien välinen liitto IPU ovat vaatineet demokraattisten prosessien kunnioittamista. Mielenosoittajat tunkeutuivat Yhdysvaltain kongressirakennukseen myöhään eilen illalla.

Sarvipäinen mielenosoittaja Yhdysvaltain lipun kera, taustalla Capitol-rakennus.

Mielenosoittajat kokoontuivat eilen Yhdysvaltain kongressirakennuksen ulkopuolelle. Osa tunkeutui lopulta sisään. Kuva: Blink O'fanaye / CC BY-NC 2.0.

EU:n ja eri valtioiden johtajien lisäksi myös YK-johtajat ja kansainvälisten järjestöjen edustajat ovat ilmaisseet huolensa Yhdysvaltain eilisistä levottomuuksista ja vaatineet demokratian kunnioittamista.

Presidentinvaalit hävinneen Donald Trumpin kannattajat tunkeutuivat eilen Washington D.C:ssä kongressirakennukseen yrittäen estää Joe Bidenin marraskuisen vaalivoiton vahvistamisen. Helsingin Sanomien mukaan ainakin neljä ihmistä on kuollut levottomuuksissa. Mielenosoittajat saatiin pois kongressirakennuksesta yöllä Suomen aikaa.

”Pääsihteeri on surullinen Capitolin tapahtumista Washington D.C:ssä keskiviikkona. Tällaisissa olosuhteissa on tärkeää, että poliittiset johtajat painottavat seuraajilleen tarvetta pidättäytyä väkivallasta sekä kunnioittaa demokraattisia prosesseja ja oikeusvaltioperiaatetta”, YK:n pääsihteerin António Guterresin edustaja tviittasi.

.@antonioguterres is saddened by today’s events in Washington. In such circumstances, it is important that political leaders impress on their followers the need to refrain from violence, as well as to respect democratic processes and the rule of law. https://t.co/SOm1edhbhF

— UN Spokesperson (@UN_Spokesperson) January 7, 2021

Myös New Yorkissa päämajaansa pitävän YK:n yleiskokouksen puheenjohtaja Volkan Bozkir ilmaisi huolensa tilanteesta.

”Olen surullinen ja huolissani päivän tapahtumista. Yhdysvallat on yksi maailman suurimmista demokratioista. Uskon, että rauha ja demokraattisten prosessien kunnioittaminen voittavat isäntämaassamme näinä kriittisinä aikoina”, hän tviittasi.

As President of the UN General Assembly,I’m saddened & concerned by today's developments at the Capitol in #WashingtonDC.The US is one of the world's major democracies. I believe that peace & respect for democratic processes will prevail in our host country at this critical time.

— UN GA President (@UN_PGA) January 6, 2021

Kansainvälinen, parlamentaarista demokratiaa ajava IPU-järjestö (Inter-Parliamentary Unon) sekä yhdysvaltalainen demokratiajärjestö Freedom House tuomitsivat väkivallan.

“Olen kauhistunut uutisista. Tätä on mahdoton hyväksyä, ja se on häpeällinen hyökkäys demokratiaa ja sen edustajia vastaan“, sanoi IPU:n pääsihteeri Martin Chungong.

”Tämä hyökkäys demokratiaa vastaan on halveksittavaa, kuten on myös niin monen republikaanisenaattorin ja -edustajan tuki”, tviittasi puolestaan ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin johtaja Kenneth Roth.

With no pretense of legitimacy to his false victory claims, Trump exhorts supporters to use force to stop certification of Biden's electoral win. This assault on democracy is despicable, as is the backing of so many Republican senators and representatives. https://t.co/HS01CU0YFu pic.twitter.com/9IGFBKCGel

— Kenneth Roth (@KenRoth) January 6, 2021

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia