Uutiset Ihmisoikeuspolitiikka Suomessa

Hallituksen ihmisoikeuspolitiikka huolettaa asiantuntijoita

Amnestyn ja Ihmisoikeusliiton johtajien mukaan Suomessa on merkkejä aikakaudesta, jona ihmisoikeudet eivät ole enää yhtä tärkeä asia kuin aiemmin. Siitä kertovat muun muassa ehdotukset turvapaikanhakijoiden oikeuksien kaventamisesta.
Eduskuntatalo pimeällä
(Kuva: Janne Hellsten / CC BY 2.0) (Kuva: Janne Hellsten / CC BY 2.0)

Ihmisoikeustilanne on parantunut Suomessa viime vuosina hitaasti mutta vakaasti. Nyt ilmassa on kuitenkin merkkejä aikakaudesta, jona niiden tärkeydestä ei vallitsekaan enää yhtä suurta yhteisymmärrystä kuin aiemmin, sanovat suomalaisten ihmisoikeusjärjestöjen asiantuntijat.

"Tuntuu, että keskeisimmissä asemissa oleville ei ole tuttu ihmisoikeuksien ydinajatus: se, että ne ovat jakamattomia ja universaaleja ja että niistä ei voi poimia tiettyjä ja kiistää muiden olemassaoloa", sanoo Ihmisoikeusliiton pääsihteeri Kaari Mattila.

Suomen medioissa on viime kuukausina käyty ahkeraa keskustelua etenkin turvapaikanhakijoihin liittyvistä ihmisoikeuskysymyksistä. Mattila sekä ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin Suomen osaston toiminnanjohtaja Frank Johansson kritisoivat varsinkin nykyhallituksen ehdotuksia.

Heidän mukaansa ääni kellossa on toinen verrattuna viime vuosiin, joiden aikana Suomeen on esimerkiksi saatu uusi yhdenvertaisuuslaki ja luotu ensimmäinen kansallinen perus- ja ihmisoikeuksien toimintaohjelma.

"Monet ehdotukset pitäisi unohtaa, jos ihmisoikeussopimuksia halutaan noudattaa."

Mattilan mukaan nyt ihmisoikeudet loistavat poissaolollaan sekä hallitusohjelmasta että poliitikkojen lausunnoista. Etenkin taloudelliset ja sosiaaliset oikeudet tuntuvat kiinnostavan hallitusta vain vähän, ja myös yksittäiset lakiesitykset ovat ongelmallisia, esimerkkinä metsähallituslaki, joka uhkaa jättää saamelaisten oikeudet huomiotta.

Erityinen huolenaihe ovat Mattilan ja Johanssonin mukaan kuitenkin turvapaikanhakijoihin liittyvät lakiesitykset ja ehdotukset. Mattilan mukaan muun muassa ehdotukset oikeusturvan kaventamisesta ovat ongelmallisia.

Johanssonin mukaan hallituksen turvapaikkapoliittisia linjauksia lukiessa tulee lähinnä "jakomielinen" olo, niin ristiriitaisia keinot ja tavoitteet ovat.

"Monet ehdotukset pitäisi unohtaa, jos ihmisoikeussopimuksia halutaan noudattaa", hän toteaa.

Hän pitää kyseenalaisina esimerkiksi ehdotuksia turvallisten maiden listojen kokoamisesta sekä erillisen sosiaaliturvan luomisesta turvapaikan saaneille. Kansainvälisten sopimusten mukaan turvapaikkaprosessin on oltava yksilöllinen, sosiaaliturvamuutos rikkoisi perustuslakiakin. Kysymykseksi nousee hänen mukaansa myös, saavatko hakijat lopulta oikeudenmukaisen käsittelyn.

Ihmisoikeuksien edistäjästä löysäilijäksi?

Myös yksittäiset poliitikot ovat viime kuukausina esittäneet provosoivia puheenvuoroja ihmisoikeusteemoista. Oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps) oli viime syksynä Ylen toimittajan kysyessä valmis harkitsemaan kuolemanrangaistuksen palauttamista, kansanedustaja Laura Huhtasaari (ps) taas herätti kohua joulukuussa sanottuaan Helsingin Sanomien haastattelussa, etteivät ihmisoikeudet hänen mielestään kuulu kaikille.

Frank Johanssonin mukaan Lindströmin ja Huhtasaaren kommentit ovat lähinnä osa julkisen keskustelun pintapuolta, jota mediapeli provosoi. Hän muistuttaa, etteivät Lindströmin ja Huhtasaaren ehdottamat asiat tule ikinä toteutumaan, sen verran sitoutunut Suomi on kansainvälisiin sopimuksiin – ja sen nämä luultavasti tietävät myös itse.

"Mutta kyllä se kertoo ehkä siitä, että se aikakausi, jona kaikki kannattavat ihmisoikeuksia ja kaikki, mikä liittyy ihmisoikeuksiin, on pop, on hiipumassa. Ihmisoikeuksista on tullut eräänlainen poliittinen lyömäase, joista sanotaan, että niissä on menty liian pitkälle", hän toteaa.

Muutos alkoi hänen mukaansa jo 2000-luvun taitteessa, kun terrorisminvastainen sota nosti turvallisuuden "superarvoksi" muiden ihmisoikeuksien yli.

"Suomen kannattaisi pienenä maana nimenomaan puolustaa ihmisoikeuksien universaaliutta ja jakamattomuutta eikä hivuttautua toiseen suuntaan."

Kaari Mattilan mukaan Lindströmin ja Huhtasaaren puheen voi nähdä yrityksenä ravisuttaa suomalaista järjestelmää, jossa perustuslakia ja kansainvälisiä sopimuksia on perinteisesti pidetty hyvin arvovaltaisina sitoumuksina.

Lähivuosina Suomessa joudutaankin hänen mukaansa ehkä kysymään, miten nopeasti vahva ihmisoikeuksien puolustajamaa voi muuttua löysäilijäksi, joka ei selkeäsanaisesti tue ihmisoikeusjärjestelmää.

"Koko järjestelmä on luotu siksi, että koskaan ei tiedä, mikä maa on tilanteessa, jossa se joutuu vetoamaan kansainvälisesti sovittuihin periaatteisiin. Suomen kannattaisi pienenä maana nimenomaan puolustaa ihmisoikeuksien universaaliutta ja jakamattomuutta eikä hivuttautua toiseen suuntaan", hän varoittaa.

Ihmisoikeudet edistyvät

Pelkkään uhkakuvien maalailuun ei ole syytä. Mattila muistuttaa, että Suomessa on monenlaisia ihmisoikeustrendejä, myös positiivisia, esimerkkinä vaikkapa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien koheneminen.

Johansson taas nostaa esiin Amnestyn Joku raja -kampanjan. Kymmenen vuotta pyörinyt, naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastustava kampanja on hänen mukaansa otettu hyvin vastaan, sillä aihe koskettaa lähes jokaista suomalaista.

Toisaalta ihmisoikeuksien ei Suomessa hänen mukaansa edelleenkään ajatella ulottuvan kaikkiin, sen osoittaa myös viime aikoina turvapaikanhakijoista käyty keskustelu.

"Omien oikeuksiemme sisäistäminen on aika helppoa, mutta vieraitten, toisenlaisten ihmisten oikeuksien ajaminen on huomattavasti vaikeampaa. Me emme edelleenkään näe muukalaisia ihmisinä, joille kuuluisi samanlaiset oikeudet kuin muille täällä", hän toteaa.

(Etusivun alkuperäinen kuva: Pekka Järveläinen / CC BY-NC 2.0)

Ihmisoikeuspolitiikka Suomessa ihmisoikeudetsiirtolaisuusmediapolitiikka Suomi Amnesty InternationalIhmisoikeusliitto

Lue myös

Pyörätuolimerkki tiiliseinässä

”Ostanko lääkkeitä vai leipää?” – Vammaisten henkilöiden köyhyydestä on puhuttava

Vammaisen henkilön arki on usein arvaamatonta, jatkuvaa tulojen ja menojen tasapainottelua. Perusturvan leikkaukset ja indeksijäädytykset ovat kurittaneet vähävaraisten vammaisten ihmisten elämää Suomessa, kirjoittaa Tuula Paasivirta.
Eduskuntatalo, edessä Suomen ja YK:n liput

Suomi raportoi YK:lle ihmisoikeussopimuksen noudattamisesta – Järjestöt toivovat puuttumista syrjintään ja kehy-leikkauksiin

Suomen on määrä raportoida YK:lle, miten se on noudattanut taloudellisten, sosiaalisten ja sivistyksellisten oikeuksien sopimusta. Ensimmäistä kertaa suosituksia antavien järjestöjen mukaan Suomen pitäisi muun muassa puuttua vähemmistöjen ja maahanmuuttajien kohtaamaan syrjintään sekä uudistaa translaki.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Tutkija Anna Härri

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija

Kongon kobolttivyöhykkeellä työskentelee lapsia ja aikuisia surkeissa oloissa. Suuryritykset vakuuttavat hankkivansa raaka-aineensa vastuullisista lähteistä, mutta käytännössä koboltin tuotantoketjua on hyvin vaikea jäljittää, sanoo tutkija Anna Härri. Hän selvittää parhaillaan, olisiko mahdollista rakentaa täysin eettinen kannettava tietokone.
Sormi painamassa tietokoneen näppäimistöä

Raportti: Suuret teknologiafirmat vaarassa sotkeutua tappajarobottien kehittämiseen

Tuoreen raportin mukaan muun muassa Microsoft ja Amazon voivat viedä maailman lähemmäs kohti tappajarobotteja, elleivät ne sanoudu irti niiden kehittämisestä.
Joukko naisia istumassa

Tulikivenkatkuinen runo presidentistä johti 1,5 vuoden vankeustuomioon Ugandassa – Runoilija sai tuomion kyberhäirinnästä

Tohtori Stella Nyanzi kirjoitti räävittömän runon, jossa toivotaan, ettei presidentti Yoweri Museveni olisi koskaan syntynytkään. Kovan tuomion pelätään tukkivan muidenkin kriitikoiden suut.
Puiden taimia ruukuissa

Maanviljelijät pelastavat Sambian metsiä – Puuntaimien myyminen tuo tuloja ja auttaa elvyttämään metsää

Metsää raivataan Sambiassa muun muassa polttopuuksi ja maanviljelyksen tarpeisiin. Nyt metsiensuojelun avuksi ovat tulleet paikalliset yhteisöt.

Luetuimmat

Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset
Iran langetti naisaktivisteille vuosikymmenien vankeustuomion huntupakon rikkomisesta