Haitin naiset synnyttävät telttojen lattiolla | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Haitin naiset synnyttävät telttojen lattiolla

Naisten ja tyttöjen terveydehuollossa on vakavia puutteita maanjäristyksen jälkeisessä Haitissa.

Naiset ja tytöt Haitissa eivät saa tärkeitä terveyspalveluita, jotka estäisivät äitien ja vastasyntyneiden kuolemia, kertoo Human Rights Watchin tuore raportti.

"Yli puolitoista vuotta maanjäristyksen jälkeen jotkut naiset ja tytöt synnyttävät yksin telttojen mutaisilla lattioilla ja vaihtavat seksiä ruokaan, ilman mitään suojaa epätoivottavilta raskauksilta", kertoo järjestön executive director Kenneth Roth.

Viime vuoden tammikuussa sattuneen maanjäristyksen jäljeen 300 000 naista ja tyttöä elää yhä Haitin leireillä. Vaikka maassa on avustusjärjestöjen avulla pyritty panostamaan ilmaiseen terveynhoitoon ennenäkemättömällä tavalla, aukot hoidon saatavuudessa vaarantavat yhä haavoittuvien naisten ja tyttöjen terveyden.

Jopa 60 prosenttia maanjäristysalueiden sairaaloista tuhoutui, ja maailmalta luvatuista 5,3 miljardin avustuksista on hallituksen suunnitelmassa korvamerkitty 260 miljoonaa terveydenhoitoon.

Hoito ei kuitenkaan ole monen sitä tarvitsevan saatavilla liikenneyhteyksien- ja tiedonpuutteen vuoksi, sekä sen takia, että useilla ei ole varaa maksaa ilmaisen hoidon ulkopuolelle jäävistä toimenpiteistä.

Raskauteen ja synnytykseen liittyvien terveysuhkien lisäksi raportti kertoo siitä, kuinka leiriolot pahentavat seksuaalisen väkivallan seurauksia, koska raiskausten jälkeinen hoito on vaikeasti saatavilla.

Haitissa oli korkein äitiyskuolleisuus koko Läntisellä pallonpuoliskolla jo ennen maanjäristystä. Tällä viikolla Pelastakaa Lapset kertoi, että äitiys- että lapsikuolleisuus on maailmanlaajuisesti laskussa, mutta vastasyntyneiden kuolleisuus on jäänyt kehityksestä jälkeen.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia