Uutiset Haitin maanjäristys

Haitin maanjäristys vaikuttanut yli 1,2 miljoonan ihmisen elämään – Suomalaisjärjestöiltä tulossa apua

Maanjäristyksen lisäksi myös trooppinen myrsky on moukaroinut Haitia. Pelastustöitä vaikeuttavat myös turvattomuutta luovat rikollisjengit.
Mies rakennuksen raunioilla.
Yhdysvaltain kehitysapuvirasto USAID tutki Haitin maanjäristyksen tuhoja tällä viikolla. (Kuva: USAID U.S. Agency for International Development / CC BY-NC 2.0)

Haitin maanjäristyksen uhrimäärä on noussut yli 1 900:een. Jo lähes kymmenen tuhannen arvioidaan loukkaantuneen. YK-järjestöjen mukaan yli 80 000 rakennusta on tuhoutunut tai vaurioitunut, mukana koteja, sairaaloita, kouluja, kirkkoja, teitä ja siltoja.

7,2 richterin maanjäristys tapahtui lauantaiaamuna noin 125 kilometriä pääkaupunki Port-au-Princestä länteen.

”Sairaaloita, koteja, kouluja, siltoja ja teitä on tuhoutunut. Ihmisiä on loukkaantunut ja jäänyt kodittomiksi. Terveyspalvelut ovat pahasti ylikuormittuneet ja pääsy niihin on vaikeaa. Tilanne on todella vakava”, kertoo Suomen Punaisen Ristin kansainvälisen avustustoiminnan johtaja Tiina Saarikoski tiedotteessa.

YK:n lastenjärjestön Unicefin mukaan järistys on vaikuttanut yli 1,2 miljoonan ihmisen elämään, joista 540 000 on lapsia.

Tilannetta vaikeuttaa se, että järistyksen jälkeen maahan saapui myös trooppinen myrsky Grace.

”Eilen illalla näin, kuinka kovat tuulet ja raskaat sateet osuivat samoille alueille, jotka kärsivät jo maanjäristyksen vaikutuksista. Lukemattomat haitilaisperhet, jotka ovat menettäneet maanjäristyksen takia kaiken, elävät nyt kirjaimellisesti jalat vedessä tulvien vuoksi”, kertoi Unicefin Haitin edustaja Bruno Maes eilen tiedotteessa.

Pelastustöitä vaikeuttaa vaurioitunut infrastruktuuri, korona sekä myös maan yleisesti turvaton tilanne. Unicefin mukaan jengit kontrolloivat pääkaupunki Port-au-Princestä etelään johtavaa päätietää.

YK:n pääsihteeri António Guterres vaati maailmalta eilen apua Haitille.

”Minulla on viesti haitilaisille: ette ole yksin. Seisomme rinnallanne ja tuemme jokaista askeltanne pois tästä kriisistä”, hän sanoi.

YK:n hätäapurahastosta on jo myönnetty 88 miljoonan dollarin tuki avustustöihin.

Suomalaisjärjestöistä ainakin Kirkon Ulkomaanapu ja Punainen Risti ovat lahjoittamassa varoja avustustöihin. Kumpikin kertoo ohjaavansa 100 000 euroa hätäapuun.

Punainen Risti aikoo lisäksi lähettää paikalle kaksi suomalaista avustustyöntekijää, jotka työskentelevät tietoliikenneasiantuntijoina yhdessä Itävallan Punaisen Ristin kanssa.

Haitin maanjäristys avustustyökatastrofiapuluonnonkatastrofit Haiti Kirkon UlkomaanapuPunainen Risti

Lue myös

Sini-punainen lippu lähikuvassa.

Haitin maanjäristyksessä kuolleita lähes 1 300, tuhansia koteja tuhoutunut – ”On selvää, että tämä on massiivinen humanitaarinen hätätila”

Avustusjärjestöt valmistautuvat lähettämään apua Haitiin maanjäristyksen tuhojen paljastuessa hiljalleen. Järistys ei olisi voinut tulla pahempaan aikaan, sillä maassa oli jo valmiiksi 4,4 miljoona humanitaarista apua tarvitsevaa ihmistä.

YK:n pääsihteeri pahoitteli ensimmäistä kertaa Haitin koleraepidemiaa

Ban Ki-moon esitti anteeksipyyntönsä Haitin kansalle. YK ei kuitenkaan myönnä juridista vastuutaan koleran leviämisestä.

Näkökulma: Haitissa kuoli nolla ihmistä hurrikaanin seurauksena

Haitin hurrikaanissa kuoli ihmisiä, mutta kuolinsyy ei ollut hurrikaani, vaan sadat ihmiset hävisivät koko elämänsä kestäneen taistelun köyhyyttä vastaan hurrikaanin aikana, kirjoittaa Ulla Kärki.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Joukko naisia ja muutama mies istuu maassa osoittamassa mieltään naisten oikeuksien puolesta..

Pakistanin naiset pelkäävät kaduilla ja kodeissa – Härintä on yltynyt, mutta myös vastarinta voimistuu

Pakistanissa naisiin kohdistuu yhä enemmän väkivaltaa ja ahdistelua julkisilla paikoilla. Aktivisti Sheema Kermanin mukaan maa on parissa vuodessa taantunut monta sataa vuotta. Pääministeri Imran Khan vähättelee ongelmaa ja sysää syyn häirinnästä naisten niskoille.
Kasvonsa peittänyt mies ohittaa poliisin kadulla ja kantaa kahta autonrengasta.

”Korruptiosta puolet pois, niin elämä olisi siedettävää” – Irakissa äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa

Irakia kaksi vuotta sitten ravistellut protestiliike sai osan vaatimuksistaan läpi. Vaaleja aikaistettiin ja vaalilakia on uudistettu. Tutkija Mariette Hägglund ja kansanedustaja Hussein al-Taee eivät kuitenkaan usko vaalien tuovan suuria muutoksia.
Aikuisen käsi pitelee stetoskooppia pienen lapsen rintakehällä.

Koronapandemia on lisännyt tuberkuloosikuolemia – tautiin sairastuu vuosittain jopa 10 miljoonaa ihmistä

Kun terveydenhuollon voimavarat on keskitetty koronapandemian hoitoon, moni tuberkuloosiin sairastunut ihminen on jäänyt vaille diagnoosia ja hoitoa.
Kolme nuorta miestä istuu maassa ja leikkaa kaakaopuun hedelmiä.

Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa

Sertifiointijärjestelmistä huolimatta alle 18-vuotiaiden osuus kaakaotilojen työläisistä on kasvanut. Norsunluurannikon kaakaoviljelijät aliarvioivat käyttämänsä lapsityövoiman määrää sertifikaatin menettämisen pelossa.
Suuri kivirakennus, jonka yllä pilviä.

Maailman köyhimpiin maihin kuuluvassa Tšadissa on odotettu vakaampia aikoja yli kuusi vuosikymmentä – Presidentin yllättävä kuolema luo sekä mahdollisuuksia että uhkakuvia

Tšadin presidentti kuoli viime keväänä yllättäen taistelukentällä. Maan jatkuva epävakauden kierre voi periaatteessa nyt katketa, mutta asiantuntijoiden mukaan seuraukset voivat olla arvaamattomat.

Luetuimmat

”Korruptiosta puolet pois, niin elämä olisi siedettävää” – Irakissa äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa
Raportti: Ilmastonmuutos on myös tasa-arvokysymys, mutta kansainvälisessä ilmastopolitiikassa tuijotetaan usein vain naisneuvottelijoiden määrää
Satelliittiteknologia auttaa Tyynenmeren saarivaltioita sopeutumaan myrskytuhoihin
Maailman köyhimpiin maihin kuuluvassa Tšadissa on odotettu vakaampia aikoja yli kuusi vuosikymmentä – Presidentin yllättävä kuolema luo sekä mahdollisuuksia että uhkakuvia
YK: Jemenin sodassa kuollut tai haavoittunut kahden vuoden aikana yli 2 600 lasta
Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Rasismi on rakenteellinen ongelma, mutta Suomessa se nähdään usein vain yksittäisten ”pahisten” syntinä – Helsingin opetushenkilökunta saa nyt koulutusta antirasistisesta työotteesta
Populismi tuli Tansaniaan – Suosittu presidentti John Magufuli on pannut korruption kuriin, mutta media, järjestöt ja oppositio elävät pelossa
Sään ääri-ilmiöt ovat lisääntyneet jyrkästi 20 vuoden aikana, ja suurin selitys on ilmasto, sanoo tuore YK-raportti