Haitin maanjäristys vaikuttanut yli 1,2 miljoonan ihmisen elämään – Suomalaisjärjestöiltä tulossa apua | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Haitin maanjäristys vaikuttanut yli 1,2 miljoonan ihmisen elämään – Suomalaisjärjestöiltä tulossa apua

Maanjäristyksen lisäksi myös trooppinen myrsky on moukaroinut Haitia. Pelastustöitä vaikeuttavat myös turvattomuutta luovat rikollisjengit.

Mies rakennuksen raunioilla.

Yhdysvaltain kehitysapuvirasto USAID tutki Haitin maanjäristyksen tuhoja tällä viikolla. Kuva: USAID U.S. Agency for International Development / CC BY-NC 2.0.

Haitin maanjäristyksen uhrimäärä on noussut yli 1 900:een. Jo lähes kymmenen tuhannen arvioidaan loukkaantuneen. YK-järjestöjen mukaan yli 80 000 rakennusta on tuhoutunut tai vaurioitunut, mukana koteja, sairaaloita, kouluja, kirkkoja, teitä ja siltoja.

7,2 richterin maanjäristys tapahtui lauantaiaamuna noin 125 kilometriä pääkaupunki Port-au-Princestä länteen.

”Sairaaloita, koteja, kouluja, siltoja ja teitä on tuhoutunut. Ihmisiä on loukkaantunut ja jäänyt kodittomiksi. Terveyspalvelut ovat pahasti ylikuormittuneet ja pääsy niihin on vaikeaa. Tilanne on todella vakava”, kertoo Suomen Punaisen Ristin kansainvälisen avustustoiminnan johtaja Tiina Saarikoski tiedotteessa.

YK:n lastenjärjestön Unicefin mukaan järistys on vaikuttanut yli 1,2 miljoonan ihmisen elämään, joista 540 000 on lapsia.

Tilannetta vaikeuttaa se, että järistyksen jälkeen maahan saapui myös trooppinen myrsky Grace.

”Eilen illalla näin, kuinka kovat tuulet ja raskaat sateet osuivat samoille alueille, jotka kärsivät jo maanjäristyksen vaikutuksista. Lukemattomat haitilaisperhet, jotka ovat menettäneet maanjäristyksen takia kaiken, elävät nyt kirjaimellisesti jalat vedessä tulvien vuoksi”, kertoi Unicefin Haitin edustaja Bruno Maes eilen tiedotteessa.

Pelastustöitä vaikeuttaa vaurioitunut infrastruktuuri, korona sekä myös maan yleisesti turvaton tilanne. Unicefin mukaan jengit kontrolloivat pääkaupunki Port-au-Princestä etelään johtavaa päätietää.

YK:n pääsihteeri António Guterres vaati maailmalta eilen apua Haitille.

”Minulla on viesti haitilaisille: ette ole yksin. Seisomme rinnallanne ja tuemme jokaista askeltanne pois tästä kriisistä”, hän sanoi.

YK:n hätäapurahastosta on jo myönnetty 88 miljoonan dollarin tuki avustustöihin.

Suomalaisjärjestöistä ainakin Kirkon Ulkomaanapu ja Punainen Risti ovat lahjoittamassa varoja avustustöihin. Kumpikin kertoo ohjaavansa 100 000 euroa hätäapuun.

Punainen Risti aikoo lisäksi lähettää paikalle kaksi suomalaista avustustyöntekijää, jotka työskentelevät tietoliikenneasiantuntijoina yhdessä Itävallan Punaisen Ristin kanssa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia