Greenpeace: MM-kisatuotteissa myrkkyjä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Greenpeace: MM-kisatuotteissa myrkkyjä

Sitoumuksista huolimatta Niken, Adidaksen ja Puman tuotteista löytyi haitallisia kemikaaleja.

Suurten urheiluvälineyhtiöiden valmistamista jalkapallotarvikkeista on löytynyt vaarallisia kemikaaleja. Aineet voivat vaikuttaa muun muassa lisääntymisterveyteen ja aiheuttaa syöpää, kertoo ympäristöjärjestö Greenpeacen Saksan osasto.

Järjestö testautti 33 tuotetta, joita Adidas, Nike ja Puma ovat valmistaneet Brasilian tulevia jalkapallon MM-kisoja varten. Tuotteet ostettiin 16:sta eri maasta, ja niistä kaksi kolmasosaa oli tarkoitettu lapsille. Suurin osa tuotteista oli valmistettu Kiinassa tai Indonesiassa.

Lähes kaikista tutkituista kenkäpareista ja puolesta maalivahdin käsineistä löytyi PFC:tä eli perfluorattuja yhdisteitä, Greenpeace kertoo. Perfluoratut yhdisteet voivat esimerkiksi vaikuttaa hormonitasapainoon ja maksan toimintaan.

Eniten yhdistettä löytyi Adidaksen jalkapallokengistä, 14 kertaa enemmän kuin yhtiön omat rajoitukset sallivat.

Lisäksi kaikista kengistä löytyi lisääntymisterveyteen vaikuttavia ftalaatteja sekä dimetyyliformamidia, jota pidetään myös myrkyllisenä lisääntymisen kannalta.

Greenpeace vaatii yhtiöitä paljastamaan kaikki käyttämänsä kemikaalit ja siivoamaan tuotantoketjunsa. Järjestöllä on ollut vaateteollisuuden myrkkyjen vastainen kampanja vuodesta 2011 asti. Sen aikana 20 brändiä, myös nyt tutkitut urheilufirmat, on sitoutunut myrkkyjen poistamiseen.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia