Uutiset

Olympiamitalin pimeä puoli

Lontoon olympialaisia markkinoidaan kestävyydellä, mutta osa kisajärjestäjien ratkaisuista haiskahtaa viherpesulta.

Lontoon olympiakisojen järjestäjät aikovat toteuttaa kestävimmän koskaan järjestetyn suuren urheilutapahtuman. Kestävyyden arviointi on järjestäjien mukaan sisällytetty osaksi kaikkia kisajärjestelyjä koskevia päätöksiä.

Muun muassa kisojen, valmisteluaika mukaan luettuna, aiheuttama hiilijalanjälki aiotaan mitata. Samoin tavoitteena on, ettei kisoista syntyisi lainkaan jätettä.

Lopullinen arvio kisojen kestävyydestä voidaan tehdä niiden päätyttyä. Kuitenkin jo tässä vaiheessa näyttää, ettei tavoitteessa ole kaikilta osin onnistuttu, kuten muun muassa järjestelykomitean viime vuonna järjestämä tarjouskilpailu olympiastadionin muovikatteesta osoittaa.

Arvoltaan noin kuuden miljoonan euron tarjouskilpailun voitti yhdysvaltalainen Dow Chemical, joka on myös yksi Kansainvälisen Olympiakomitean pääsponsoreista. Brittiläinen Guardian arvioi sopimuksen arvoksi noin 83 miljoonaa euroa.

Dow Chemical on vuodesta 2001 lähtien omistanut sataprosenttisesti Union Carbide -yhtiön (UCC). Se tunnetaan vuonna 1984 tapahtuneesta Bhopalin myrkkyvuodosta Intiassa.

Noin puoli miljoonaa ihmistä altistui myrkylliselle metyyli-isosyanaattille, tuhansia kuoli ja maailman suurimman teollisuuskatastrofin seuraukset näkyvät yhä. Dow Chemical on kiistänyt vastuunsa UCC:n toimista.

Lontoon kisajärjestäjän kestävyyskomitean jäsen, Action Aidin yksikönjohtaja Meredith Alexander, vaati Bhopalin tapahtumiin vedoten sopimuksen purkamista. Kun siihen ei suostuttu, hän erosi komitean jäsenyydestä tammikuussa.

Myös Amnesty International kritisoi kisajärjestäjien yhteistyötä Dow Chemicalin kanssa ja muistutti yhtiön vastuusta Bhopalin onnettomuudesta.

Olympiakisat viherpesun välineenä

Lontoon kisojen voittajille jaettavat mitalit toimittavan Rio Tinto -yhtiön toiminnan kestävyys on myös kyseenalaistettu. Mitaleihin käytettävät metallit tulevat yhtiön kaivoksilta Utahista Yhdysvalloista sekä Mongoliasta.

Utahissa kansalaisliikkeet arvostelevat Rio Tintoa ilman epäpuhtauksista, jotka ovat aiheuttaneet vuosittain satoja ennenaikaisia kuolemantapauksia Salt Lake Cityn alueella. Mongolian aavikkoalueella toimiva kaivos puolestaan käyttää suunnattomasti alueen niukkoja vesivaroja.

Kahden vuoden takaisesta Meksikonlahden öljyvuodosta vastuussa oleva BP on yksi kisajärjestäjien pääsponsoreista. Vaikka BP vakuuttaa kaiken olevan kunnossa Meksikonlahdella, siellä kärsitään yhä öljyvuodon seurauksista.

Mereen vuotanut öljy tappaa edelleen delfiinejä, kilpikonnia ja muita eläimiä ja useat kalastajat ovat menettäneet elantonsa.

Lontoon kisojen ylikaupallisuutta ja kisojen sponsorien epäeettistä toimintaa vastustavan Greenwash Gold 2012 -kampanjan mukaan yhtiöt, kuten Dow Chemical, Rio Tinto tai BP koettavat kohentaa mainettaan esiintymällä näkyvästi rehtiä kilpailua korostavan olympialiikkeen yhteydessä.

Merkkiyhtiöt hakevat myönteistä julkisuutta

Olympialaiset ovat merkittävä tapahtuma myös urheiluvaatteita ja -välineitä valmistaville monikansallisille yrityksille. Muun muassa Adidas, Nike, Puma ja Speedo käyvät Lontoossa kilpailevien urheilijoiden rinnalla omaa kisaansa.

Urheilun merkkituotteiden valmistajat ovat kisajärjestäjien ja kansallisten olympiakomiteoiden merkittäviä sponsoreita. Esimerkiksi Adidas on yksi Lontoon kisojen järjestelykomitean pääsponsoreista, samoin se varustaa kymmeniä olympiajoukkueita.

Merkkiyhtiöt tavoittelevat myönteistä julkisuutta, ja siihen olympiakisat sopivat hyvin. Arvioidaanhan noin neljän miljardin ihmisen seuraavan Lontoon kisoja.

Urheilun merkkiyhtiöiden pimeä puoli on niiden tuotteiden valmistaminen halvan työvoiman maissa. Bangladesh, Kiina, Filippiinit, Pakistan, Sri Lanka ja Thaimaa ovat Adidaksen, Niken ja muiden tuotemerkkien tyypillisiä valmistusmaita.

Play Fair -verkoston Fair Games -raportin mukaan urheilutossuja, -paitoja, verryttelypukuja tai jalkapalloja tekevien työntekijöiden todellisuutta ovat nälkäpalkka, pitkät työpäivät, heikot asuinolot, sosiaaliturvan puute, tiukka työkuri ja työntekijöiden perusoikeuksien polkeminen.

Palkan pienuutta paikataan pikavipeillä

Raportin mukaan esimerkiksi Sri Lankassa urheilun merkkituotteita tekevien työntekijöiden palkka jää noin neljäsosaan elämiseen riittävästä palkasta.

Filippiineillä työntekijät joutuvat ottamaan pikavippejä selvitäkseen seuraavaan palkkapäivään. Rahan lainaajat vaativat työntekijöiden pankkikortin, jonka avulla he palkkapäivänä pidättävät työntekijän tililtä lainan sekä kertyneen koron.

Kehnon palkkauksen ja huonojen työolojen ohella työntekijöiden ammatillisen järjestäytymisen estäminen on yleistä. Se on tehokas keino estää työntekijöitä vaatimasta parannuksia asemaansa ja palkkaukseensa.

Kansainvälinen Play Fair -verkosto on vuoden 2004 Ateenan kisoista lähtien kampanjoinut urheiluvaatteita ja -välineitä valmistavien työntekijöiden oikeuksien puolesta. Verkosto on koettanut vaikuttaa Kansainväliseen Olympiakomiteaan, kulloiseenkin kisajärjestäjään sekä merkkituotteiden valmistajiin.

Lupauksista huolimatta edistystä ei ole juuri tapahtunut. Lontoon olympialaisten järjestelykomitean hankintaohjeistonsa todetaan muun muassa: "Joka tapauksessa palkan tulee aina olla tarpeeksi suuri, jotta työntekijä voisi saada sillä perustarpeet ja lisäksi hiukan rahaa säästöön."

Tätä periaatetta ei Fair Games -raportin mukaan ole noudatettu, eivätkä urheilun merkkituotteita valmistavien työntekijöiden työolot muutoinkaan ole sopusoinnussa olympialiikkeen periaatteiden, kuten solidaarisuuden ja reilun pelin kanssa.

Valokeilassa olympialaiset ihmisoikeudetliiketoimintayhtiöt Iso-Britannia

Lue myös

Greenpeace: MM-kisatuotteissa myrkkyjä

Sitoumuksista huolimatta Niken, Adidaksen ja Puman tuotteista löytyi haitallisia kemikaaleja.

Lontoon olympiamaskotit valmistetaan riistotyövoimalla

Kesäolympialaiset luistavat omista eettisistä ohjeistaan jatkuvasti, havaitsi kansainvälinen kampanjaverkosto.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Tuhoutuneita rakennuksia ja pölyä.

Räjähdyksestä toipuvassa Beirutissa vanhat yrittävät sopeutua, nuoret pyrkivät pois maasta – ”Ihmisten mieliala on sekoitus turhautumista, kiukkua ja luovuttamista”

Jälleenrakennus edistyy hitaasti Beirutissa kaksi ja puoli kuukautta ammoniumnitraattilastin räjähdyksen jälkeen. Ihmisiä on päässyt muuttamaan takaisin koteihinsa, mutta tulevaisuus on epävarma. Nyt mielialat ovat synkät, kertovat paikalliset avustustyöntekijät.
Kuivuneita kuusia alhaaltapäin kuvattuna.

Tutkimus: Kymmenesosalla koronaelvytyspakettien rahoista päästäisiin lähelle Pariisin ilmastotavoitteiden saavuttamista

Maailman maat elvyttävät talouksiaan valtavilla summilla koronan vuoksi. Jos rahaa suunnattaisiin myös ilmastotoimiin, saavutettaisiin win win -tilanne, sanovat tutkijat.
Kokoussali ja mies puhumassa kahdella näytöllä.

Sahelin humanitaarinen kriisi syvenee – Osissa Burkina Fasoa ollaan ”askeleen päässä nälänhädästä”, varoittaa WFP

Avunantajat keräsivät 1,4 miljardin euron avustuspotin Keski-Sahelin maihin. Pakolaisten määrä on yli 20-kertaistunut alueella vain muutamassa vuodessa.
Vuoria meren takana.

Tyynenmeren saarilla on palattu perinteisiin elinkeinoihin turistien kaikottua – Seuraukset eivät ole pelkästään hyviä

Korona on aiheuttanut taloustaantuman, josta selviytyäkseen osa Tyynenmeren saarten kaupunkilaisista on ryhtynyt kalastamaan. Konflikteilta ei ole vältytty, kun osa kalastaa suojeltuja lajeja tai menee väärille apajille.
Keramiikkapisaroita riippuu puista.

Taide ottaa kantaa kestävän kehityksen tavoitteisiin tällä viikolla Helsingissä – ”Ihmiset eivät ole vain kestävyyskriisin synnyttäjiä vaan myös ratkaisijoita”

Töölönlahden ympäristössä on näytteillä kestävän kehityksen tavoitteita käsitteleviä teoksia aina biotaiteesta performansseihin ja osallistavaan taiteeseen. Kantavana teemana on ihmisen vastuun ymmärtäminen, kertoo näyttelyn kuratoinut taiteilija Marika Tomu Kaipainen.

Tuoreimmat

Räjähdyksestä toipuvassa Beirutissa vanhat yrittävät sopeutua, nuoret pyrkivät pois maasta – ”Ihmisten mieliala on sekoitus turhautumista, kiukkua ja luovuttamista”
Tutkimus: Kymmenesosalla koronaelvytyspakettien rahoista päästäisiin lähelle Pariisin ilmastotavoitteiden saavuttamista
Sahelin humanitaarinen kriisi syvenee – Osissa Burkina Fasoa ollaan ”askeleen päässä nälänhädästä”, varoittaa WFP
Tyynenmeren saarilla on palattu perinteisiin elinkeinoihin turistien kaikottua – Seuraukset eivät ole pelkästään hyviä
Taide ottaa kantaa kestävän kehityksen tavoitteisiin tällä viikolla Helsingissä – ”Ihmiset eivät ole vain kestävyyskriisin synnyttäjiä vaan myös ratkaisijoita”
Vuoden YK:n ystävä -tunnustus professori Eeva Furmanille
Maailman ruokaohjelma vertaili ruuan hintaa Etelä-Sudanista Yhdysvaltoihin – Pahimmillaan perusruoka-annos maksaa 186 prosenttia palkasta
Koronavirus lisännyt rajusti lasten humanitaarisen avun tarvetta Länsi-Afrikassa – Mauritaniassa ruoka-avun tarve on nelinkertaistunut
Intian vertaisvalistajat auttavat pakkotyön uhreja, jotka voivat olla jopa sukupolvien mittaisessa velkavankeudessa
Transsukupuoliset ovat ahtaalla Unkarissa, jossa ei voi enää muuttaa juridista sukupuolta – ”Monen nuoren haaveet on nyt viety”, sanoo kansalaisaktivisti Tina Kolos Orbán

Luetuimmat

Selvitys: Suomen somalitaustaiset miehet vastustavat tyttöjen sukuelinten silpomista – Silpominen vaikuttaa myös miesten elämään
Transsukupuoliset ovat ahtaalla Unkarissa, jossa ei voi enää muuttaa juridista sukupuolta – ”Monen nuoren haaveet on nyt viety”, sanoo kansalaisaktivisti Tina Kolos Orbán
Seminaari: Kestävän kehityksen kysymykset otetaan journalismissa nykyään paremmin huomioon, mutta parannettavaa riittää
Suomalaisjärjestöiltä yhteisjulistus päästövähennysten puolesta
Populismi tuli Tansaniaan – Suosittu presidentti John Magufuli on pannut korruption kuriin, mutta media, järjestöt ja oppositio elävät pelossa
Tutkimus: Kymmenesosalla koronaelvytyspakettien rahoista päästäisiin lähelle Pariisin ilmastotavoitteiden saavuttamista
Raportti: Nälkä on ”hälyttävällä” tasolla 11 maassa – Koronapandemia osoittaa ruokajärjestelmän puutteet
Raportti: Ainakin 13 maata kriminalisoi yhä transsukupuolisuuden – ”Tämä on vaikeaa aikaa transihmisille”
Sään ääri-ilmiöt ovat lisääntyneet jyrkästi 20 vuoden aikana, ja suurin selitys on ilmasto, sanoo tuore YK-raportti
Taide ottaa kantaa kestävän kehityksen tavoitteisiin tällä viikolla Helsingissä – ”Ihmiset eivät ole vain kestävyyskriisin synnyttäjiä vaan myös ratkaisijoita”