Ghana ja Norsunluurannikko määrittelivät ensimmäistä kertaa kaakaolle pohjahinnan – Päätöksestä toivotaan helpotusta köyhille viljelijöille | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ghana ja Norsunluurannikko määrittelivät ensimmäistä kertaa kaakaolle pohjahinnan – Päätöksestä toivotaan helpotusta köyhille viljelijöille

Ghana ja Norsunluurannikko ilmoittivat, etteivät myy kaakaopapuja kansainvälisille yrityksille, ellei pohjahinnasta päästä sopuun.

Nainen kaakaopapujen äärellä

Suurin osa maailman kaakaopavuista kasvatetaan Ghanassa ja Norsunluurannikolla. Kuvassa kuivatetaan kaakaopapuja Ghanassa. Kuva: Francesco Veronesi / CC BY-SA 2.0.

Ghana ja Norsunluurannikko ovat päässeet sopuun suurten kaakaon ostajien kanssa pohjahinnan määrittelystä kaakaopavuille.

Ostajat suostuivat viime viikolla 2 600 dollarin eli runsaan 2 300 euron pohjahintaan tonnilta, kertoivat kansainväliset mediat viime viikolla.

Päätös on historiallinen, sillä aiemmin kaakaopapuja ostavat kansainväliset yritykset ovat päättäneet hinnasta.

”Tämä on ensimmäinen kerta, kun tuottajat ovat vaatineet kuluttajia ja toimittajat ovat vaatineet ostajia sitoutumaan hintaan”, sanoi Ghanan kaakaontuotantoelimen Ghana Cocoa Boardin johtaja Joseph Boahen Aidoo uutissivusto Face to Face African mukaan.

Maat ilmoittivat aiemmin jäädyttävänsä kauden 2020–2021 kaakaopapujen myynnin siihen asti, kunnes uutta hintaa aletaan toteuttaa. Alan toimijat olivat kokoontuneet Ghanan pääkaupunkiin Accraan keskustelemaan muun muassa minimihinnasta.

Ghana ja Norsunluurannikko tuottavat noin 65 prosenttia maailman kaakaosta. Vaikka maailman suklaamarkkinoiden arvo on noin 100 miljardia dollaria (89 miljardia euroa) tuottajille siitä arvioidaan menevän vain noin 5,5 miljardia dollaria (4,9 miljardia euroa). Suurin osa maailman suklaamarkkinoista on suurten kansainvälisten toimijoiden, kuten Nestlén ja Marsin, käsissä.

Esimerkiksi sveitsiläinen, kaakaoviljelmien lapsityövoiman kitkemiseen pyrkivän säätiön Cocoa Initiativen mukaan kaakaonviljelijät ansaitsevat päivässä muutaman kymmenen senttiä, reilusti alle äärimmäisen köyhyyden rajan. Joidenkin arvioiden mukaan Ghanan ja Norsunluurannikon kaakaoviljelmillä työskentelee jopa yli kaksi miljoonaa lasta.

Viime vuosina kaakaon maailmanmarkkinahinta on romahtanut ylituotannon vuoksi. Nyt sovittu hinta on vain hieman maailmanmarkkinahintaa korkeammalla, mutta se suojelee viljelijöitä hintojen heilumiselta ja antaa mahdollisuuden myös vaatia korkeampaa hintaa jatkossa, kertoo uutistoimisto Reuters.

Myös Reilun kaupan kattojärjestö Fairtrade International on kiitellyt muutosta.

Vielä on epäselvää, kuinka paljon viljelijät hyötyvät muutoksesta. Asiasta on tarkoitus keskustella heinäkuun alussa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia