Gazan protestien odotetaan kiihtyvän – satoja lapsia loukkaantunut | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Gazan protestien odotetaan kiihtyvän – satoja lapsia loukkaantunut

Israelin valtion perustamisesta tulee tänään kuluneeksi 70 vuotta. Palestiinalaisten paluuoikeutta vaativissa, viikkoja kestäneissä mielenosoituksissa on kuollut tähän mennessä yli 40 ihmistä.

Juutalainen mielenosoittaja palestiinalaislipun kera

Lontoossa osoitettiin viime viikolla mieltä palestiinalaisten puolesta. Mielenosoitukseen osallistui myös juutalaisia. Kuva: Alisdare Hickson / CC BY-SA 2.0.

Israelin saartamassa Gazassa yli kuukauden jatkuneiden mielenosoitusten odotetaan huipentuvan tänään ja huomenna. Tähän mennessä yli 40 ihmistä on kuollut ja tuhansia loukkaantunut mielenosoituksissa.

YK:n humanitaarisen avun koordinaattori Jamie McGoldrick vaati eilen etenkin lasten ja terveydenhuollon työntekijöiden suojelemista protestien aikana. Mielenosoitusten aikana on kuollut viisi lasta ja loukkaantunut satoja. 169 terveydenhuollon työntekijää on loukkaantunut.

”On käsittämätöntä, että ensiapua antavilla ei ole suojavarusteita ja heidän pitää riskeerata oma henkensä toimittaakseen ensiapua loukkaantuneille. Terveystyöntekijöitä on suojeltava aina ja oikeutta terveyteen kunnioitettava”, hän sanoi.

Mielenosoitukset alkoivat 30.3, ja ne aloittivat kuuden viikon protestikauden, jossa vaaditaan palestiinalaisille paluuoikeutta vanhoille kotiseuduilleen. Tänään tulee kuluneeksi 70 vuotta Israelin valtion perustamisesta, jonka seurauksena noin 700 000 palestiinalaista joutui jättämään kotiseutunsa. Palestiinalaiset kutsuvat tapahtumaa naqbaksi, katastrofiksi.

Suurin osa mielenosoittajista on ollut rauhanomaisia, mutta osa on heitellyt kiviä, polttanut autonrenkaita ja lennättänyt palavia leijoja Israelin saartaman Gazan sisäpuolelta Israelin puolelle. Israel on vastannut kumiluodein ja kyynelkaasun avulla sekä lähettänyt rajalle tarkka-ampujia, jotka ovat tulittaneet mielenosoittajia oikeilla luodeilla.

41 palestiinalaista on YK:n tietojen mukaan tapettu. Lisäksi 12 muuta on kuollut muissa olosuhteissa, muun muassa ylitettyään Israelin rajan.

Pelastakaa Lapset -järjestö julkaisi perjantaina selvityksen, jonka mukaan ainakin 250:tä lasta on ammuttu kovilla ammuksilla. Osa heistä on ollut vain kahdeksanvuotiaita. Yhteensä lähes 700 lasta on loukkaantunut protesteissa.

Muun muassa ihmisoikeusjärjestöt ovat pitäneet Israelin voimankäyttöä suhteettomana. YK:n humanitaarisen avun toimiston OCHA:n mukaan kyseessä voivat olla jopa sotarikokset.

Israel on saartanut Gazaa vuodesta 2005 ja valvoo kaikkea liikennettä sieltä sisään ja ulos. Alue on viime vuosien pommitusten ja saarron takia vakavassa humanitaarisessa kriisissä, ja viime aikojen protestit sekä avunantajien tuen väheneminen ovat pahentaneet tilannetta.

Viime perjantaina mielenosoittajat vahingoittivat Gazan ja Israelin välistä Kerem Shalomin rajanylitysasemaa niin pahasti, että se suljettiin. Se vaikeuttaa avustustarpeiden sekä esimerkiksi polttoaineiden kuljettamista entisestään. Sähköä saadaan enää muutama tunti päivässä, ja esimerkiksi julkisilla sairaaloilla on polttoainetta jäljellä enää viikoksi, OCHA kertoo. Lääkkeistä on pulaa, ja alueella tarvittaisiin myös psykososiaalista tukea.

McGoldrick vetosikin myös mielenosoittajiin, jotta avustustarpeita saataisiin kuljetettua Gazaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia