Uutiset Hiv/aids

Gambian ex-diktaattorin aids-ohjelman uhrit hakevat oikeutta – yrttilääkitys johti jopa kuolemiin

Viime vuonna vallankahvasta pois joutunut Yahya Jammeh väitti aikoinaan keksineensä parannuskeinon aidsiin. Nyt ”hoito-ohjelman” uhrit haluavat oikeutta.
Gambian entinen presidentti Yahya Jammeh
Gambian entinen presidentti Yahya Jammeh hävisi vaalit vuonna 2016 ja kieltäytyi aluksi luopumasta virastaan. Nyt hänet halutaan vastuuseen aids-ohjelmastaan. (Kuva: Cia Pak / UN Photo)

Gambian entisen presidentin Yahya Jammeh'n aids-ohjelman uhrit ovat ryhtyneet kampanjoimaan saadakseen tämän syytteeseen jopa kuolemiin johtaneesta aids-ohjelmastaan.

Asiasta kertovat uutistoimisto Reuters sekä Ison-Britannian yleisradioyhtiö BBC. Kolme julkisuuteen tullutta uhria tekee parhaillaan yhteistyötä asianajajien ja aktivistien kanssa, jotta Jammeh'a vastaan saataisiin kerättyä todisteita, kertoo Reuters.

Ihmisoikeusloukkauksista ja taloudellisista väärinkäytöksistä tunnettu Jammeh julisti vuonna 2007, että hän on keksinyt parannuksen aidsiin. Hänen arvellaan pakottaneen ainakin 9 000 gambialaista hoitokeskukseensa, jossa heidät määrättiin luopumaan lääkityksestään ja ottamaan sen sijasta yrttijuomia sekä iholle levitettävää tahnaa.

Muun muassa kansainväliset terveysasiantuntijat tuomitsivat ”hoidot”, mutta Jammeh ei sietänyt kritiikkiä. Hän karkotti kritiikin takia maasta YK-viranomaiset, kertoo yhdysvaltalainen AIDS-Free World -järjestö tiedotteessaan.

Viime vuoden joulukuussa kolme hänen aids-ohjelmansa uhria tuli julkisuuteen AIDS-Free Worldin järjestämässä lehdistötilaisuudessa. Järjestö auttaa uhreja hakemaan oikeutta.

Lamin Cessay, joka oli yksi uhreista ja aikoinaan ensimmäinen hiv-tartunnastaan kertonut gambialainen, menetti hoitojen seurauksena vaimonsa. Hänen mukaansa kuolleita oli paljon.

”En pysty laskemaan hoidon aikana kuolleiden ihmisten määrää.” Monet kuolivat vielä sen jälkeen, kun heidät oli julistettu kuolleeksi ja vapautettu keskuksesta, hän kertoi.

Gambiaa yli 20 vuotta hallinnut Jammeh hävisi presidentinvaalit vuona 2016. Hän kieltäytyi aluksi hyväksymästä tappiotaan mutta joutui lopulta viime vuonna luopumaan virastaan.

Vielä ei ole tiedossa, pystytäänkö Jammeh'a vastaan nostamaan syytteet. Hän on paennut Päiväntasaajan Guineaan eikä tiedetä, luovuttaako maa hänet, Reuters kertoo.

Noin 1 300 ihmistä sai vuonna 2016 hiv-tartunnan kahden miljoonan asukkaan Gambiasa. Lääkitystä saa alle kolmannes.

Hiv/aids ihmisoikeudetpolitiikkaoikeus ja rikoshiv/aids Gambia

Lue myös

Mielenosoittajia Brasilian lippujen kera

Konservatiivisemmaksi muuttuva politiikka uhkaa hiv-työtä Brasiliassa – Haavoittuvimpia seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt

Brasiliaa on usein pidetty hivin vastaisen työn pioneerina, mutta nyt yhä konservatiivisemmaksi muuttuva politiikka uhkaa vaarantaa pitkäjänteisen työn tulokset. Stigmatisoituvassa ilmapiirissä nuorten miesten tartuntojen määrä on pahimmillaan jopa kolminkertaistunut, kertoo seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen parissa työskentelevä Heidi Nummi.
Nainen, mies ja pieni lapsi

Hyvät saavutukset aidsin vastaisessa työssä Afrikassa kannustavat jatkamaan taistelua virusta vastaan

Eteläisessä Afrikassa syntyi viime vuonna 57 000 hiv-positiivista vauvaa, kun vuosituhannen alussa määrä oli kolminkertainen. Sen sijaan Länsi- ja Keski-Afrikassa tilanne uhkaa karata hallinnasta jollei toimiin tartuta heti, kirjoittaa Unicefin aidstyöstä vastaava Chewe Luo.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suldaan Said Ahmed istuu kahvilan pöydän ääressä

”Kun onnistuu, on suomalainen, jos epäonnistuu, nähdään maahanmuuttajana” – Miltä suomalainen media näyttää maahanmuuttajan silmin?

Suomalaisista perheistä tai elämäntavasta kertovissa jutuissa haastateltavat ovat lähes aina valkoisia, helsinkiläinen Suldaan Said Ahmed sanoo. Medialla on valtaa sen määrittelyssä, ketkä ovat ”meikäläisiä” ja ketkä jätetään ulkopuolelle.
Hiroshiman atomipommista selvinnyt rakennuksen raunio ja muistomerkki

Hiroshima, Suomi ja ydinaseriisunta

Suomen käyttäytyminen ydinaseriisuntakysymyksissä on ollut lähes identtistä ydinasevaltioiden ja Nato-maiden kanssa. Viimeisenä naulana aktiivisen ydinaseriisunnan edistämispolitiikan arkkuun on ollut Suomen kieltäytyminen allekirjoittamasta ydinaseet kieltävää sopimusta, kritisoi Rauhanpuolustajien toiminnanjohtaja Teemu Matinpuro.
Joukko ihmisiä kävelee käytävällä

Jemenin hätäapuohjelmia uhkaa sulkeminen, sillä avunantajat eivät ole täyttäneet lupauksiaan – ”Kun rahaa ei tule, ihmiset kuolevat”

Avunantajamaat lupasivat Jemenille helmikuussa 2,6 miljardia dollaria apua. YK:n mukaan alle puolet tästä summasta on maksettu mikä tarkoittaa, että lähikuukausina joudutaan sulkemaan valtava määrä avustusohjelmia.
Pakolaisleirin rakennuksia

Etnisiä puhdistuksia kaksi vuotta sitten paenneita rohingyoja saatetaan alkaa palauttaa Bangladeshista Myanmariin

Järjestöt ovat huolissaan Myanmarin ja Bangladeshin hallituksen suunnitelmasta ryhtyä palauttamaan Bangladeshiin paenneita rohingyavähemmistön edustajia Myanmariin. Olosuhteet eivät ole kunnossa, sillä maa ei vieläkään ole lopettanut rohingyojen vainoamista, sanoo Human Rights Watch.

Luetuimmat

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Iran langetti naisaktivisteille vuosikymmenien vankeustuomion huntupakon rikkomisesta
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset