EU aloittaa uudelleen kehitysyhteistyön Gambian kanssa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

EU aloittaa uudelleen kehitysyhteistyön Gambian kanssa

Tuki jäädytettiin vuonna 2014 presidentti Yahya Jammehin hallinnon ihmisoikeusloukkausten vuoksi, mutta nyt maa on palaamassa demokratiaan.

EU aloittaa uudelleen kehitysyhteistyön demokratiaan takaisin palaavan Gambian kanssa. Euroopan komissio on ilmoittanut antavansa maalle heti 75 miljoonaa euroa sekä lähitulevaisuudessa 150 miljoonaa euroa lisää. Sopimus allekirjoitettiin viime viikolla.

Tuki jäädytettiin vuonna 2014 diktatorisin ottein hallinneen presidentti Yahya Jammehin hallinnon ihmisoikeusloukkausten vuoksi. Maan tiedustelupalvelu on kerrottu muun muassa kiduttavan pidätettyjä säännöllisesti sekä syyllistyneen myös teloituksiin.

Jammeh hävisi viime joulukuun vaalit mutta kieltäytyi sen jälkeen luopumasta vallasta. Tammikuun lopulla hän pakeni kuitenkin Päiväntasaajan Guineaan ja vaalit voittanut Adama Barrow saattoi aloittaa työnsä. Hänen uusi hallintonsa on muun muassa luvannut puuttua ihmisoikeusloukkauksiin sekä tuoda maan takaisin kansainvälisen rikostuomioistuimen jäseneksi.

EurActiv-uutissivuston mukaan Barrow kertoi viime viikolla maansa olevan käytännössä konkurssissa edellisen hallinnon taloudellisten väärinkäytösten vuoksi. Hänen mukaansa maalla on jäljellä ulkomaanvaluuttaa enää kahdeksi kuukaudeksi. Maan nuorisotyöttömyysprosentti on lähellä 40:tä. Köyhyys ruokkii myös muuttoliikettä Eurooppaan.

EU:n ensimmäisellä tukipotilla on määrä tukea muun muassa naisten johtamia kotitalouksia, parantaa teitä, luoda etenkin nuorille työpaikkoja, parantaa ruokaturvaa sekä tukea kansalaisjärjestöjä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia