Uutiset Veroparatiisit ja verovälttely

EU:ssa päästiin sopuun yritysten veronkierron kitkemisestä, mutta järjestöjen mukaan ehdotus jää vajaaksi – Raportointivelvoite ei koskisi suurta osaa veroparatiiseista

EU:ssa toimivien suuryritysten pitää jatkossa raportoida maakohtaisesti tuloistaan ja maksamistaan veroista. Järjestöt ovat uuteen ehdotukseen pettyneitä, sillä raportointivelvoite koskisi vain pientä osaa maista.
Seteileitä roikkumassa narulla pyykkipojilla.
Järjestöt ovat pettyneitä EU:n uuteen direktiiviehdotukseen, joka jättäisi maakohtaisesta veroraportoinnista pois liian monet veroparatiisit. (Kuva: stevepb / Pixabay)

EU:n toimielimet pääsivät tiistaina sopuun uudesta direktiiviehdotuksesta, joka velvoittaisi suuryritykset raportoimaan julkisesti ja maakohtaisesti voitoistaan sekä maksamistaan veroista.

Kyse on niin sanotusta maakohtaisen raportoinnin direktiivistä, jonka tarkoituksena on suitsia yritysten veronkiertoa. EU:n arvioidaan menettävän yritysten veronkierron takia yli 50 miljardia euroa vuosittain.

Direktiiviä on odotettu pitkään, sillä komissio ehdotti sitä jo vuonna 2016. Kansalaisjärjestöt sekä EU:ssa että Suomessa ovat kuitenkin pettyneitä ehdotukseen. Niiden mukaan kyse ei ole varsinaisesta maakohtaisesta raportoinnista, sillä iso osa maailman veroparatiiseista jää sääntelyn ulkopuolelle.

”Tämä on surullinen päivä EU:n taistelussa yritysten verovälttelyä vastaan. Ainoa asia, joka pahempi kuin se, että on kestänyt yli viisi vuotta sopia maakohtaisesta raportoinnista, on käyttää siihen viisi vuotta ja sitten epäonnistua”, sanoo eurooppalaisen järjestöverkoston Eurodadin verokoordinaattori Tove Maria Ryding tiedotteessa.

Direktiiviehdotuksen mukaan yritysten, joiden tulot ovat vuosittain vähintään 750 miljoonaa euroa, pitää raportoida tulonsa ja maksamansa verot julkisesti ja maakohtaisesti. Sääntely koskee yrityksiä riippumatta siitä, onko niiden päätoimipaikka EU:ssa vai ei.

Julkistettavat tiedot koskevat kuitenkin vain yritysten toimintoja EU-maissa sekä niissä unionin ulkopuolisissa maissa, jotka ovat niin sanotulla mustalla tai harmaalla listalla. Näillä listoilla on maita ja alueita, joiden katsotaan kannustavan verotuksen väärinkäytöksiin.

Listalla ovat esimerkiksi Fidži, Panama ja Yhdysvaltain Neitsytsaaret. Järjestöt kritisoivat kuitenkin sitä, että listalta puuttuvat muun muassa Bermuda, Sveitsi, Singapore, Britannian Neitsytsaaret sekä Cayman-saaret.

”Suppean maantieteellisen rajauksen vuoksi yritykset voivat jatkossakin siirtää voittojaan matalamman verotuksen maihin ilman kohdemaan verotietoja koskevaa raportointivelvoitetta”, toteaa Finnwatchin veroasiantuntija Saara Hietanen Fingon ja Finnwatchin tiedotteessa.

Oxfam-järjestön mukaan linjaus tarkoittaa, että yli kolme neljäsosaa maailman maista pysyy yhä verosalaisuuksien piirissä. Lisäksi yrityksille jää myös mahdollisuus lykätä tietojen julkistamista viideksi vuodeksi, mikäli ne pitävät tietoa kaupallisesti herkkänä, se muistuttaa.

”EU:n lainsäätäjät antoivat veroparatiiseille ja veroja kiertäville yrityksille vapaalipun aikana, jolloin verotuloja tarvitaan kipeästi talouden kohentamiseen. Useimmat maailman todelliset veroparatiisit eivät ole EU:n mustalla listalla, eikä niistä raportoida erikseen. Jokaisen on maksettava osuutensa veroista, eikä vähiten monikansallisten yritysten, joista osa on tehnyt valtavia voittoja pandemian aikana”, sanoo Oxfam EU:n veroasiantuntija Chiara Putaturo tiedotteessa.

Neuvottelutulos vaatii vielä eri EU:n toimielinten virallista hyväksyntää. Eurodad toivoo, että äänestyksissä ehdotus palautuisi vielä takaisin neuvottelijoille.

Veroparatiisit ja verovälttely politiikkaEUkansalaisyhteiskuntatalousverotus Fingo

Lue myös

Mies puolilähikuvassa tiiliseinää vasten.

Köyhyys on poliittista – Matti Kohosen missiona on taistella eriarvoisuutta vastaan talouspolitiikan keinoin

Financial Transparency Coalitionia johtava Matti Kohonen tekee työtä oikeudenmukaisemman talousjärjestelmän puolesta. Hän sai kipinän työhönsä jo lapsuudessa kohtaamastaan eriarvoisuudesta ja uskoo, että köyhyys ja eriarvoisuus eivät ole maailmassa välttämättömiä asioita.
Taskulaskin ja kolikoita.

Afrikka menettää vuosittain noin 50 miljardia dollaria laitonta pääomaa – Pääomapaon kitkemiseksi tarvitaan niin paikallisia kuin kansainvälisiäkin toimia

Afrikassa on tehostettava verohallintoa ja vero-oikeudenmukaisuuden toteutumista esimerkiksi progressiivisen verojärjestelmän kautta, kirjoittaa Attac ry:n hanketiedottaja Eetu Kukila. Attacin ja Reilu vero ry:n tuoreessa raportissa listataan keinoja pääomapaon estämiseksi.
Taskulaskin

Eläkeyhtiöt veroparatiisitalouden keskiössä

Myös suomalaiset työeläkeyhtiöt osallistuvat veroparatiisitalouteen. On turha odottaa muutoksen tapahtuvan itsestään, kun suuryritykset käyttävät valtaa työeläkeyhtiöissä ja houkutus vapaamatkustukseen on suuri. Pelisääntöjä on muutettava, kirjoittaa vero-oikeutta tutkiva Lauri Finér.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Joukko naisia ja muutama mies istuu maassa osoittamassa mieltään naisten oikeuksien puolesta..

Pakistanin naiset pelkäävät kaduilla ja kodeissa – Härintä on yltynyt, mutta myös vastarinta voimistuu

Pakistanissa naisiin kohdistuu yhä enemmän väkivaltaa ja ahdistelua julkisilla paikoilla. Aktivisti Sheema Kermanin mukaan maa on parissa vuodessa taantunut monta sataa vuotta. Pääministeri Imran Khan vähättelee ongelmaa ja sysää syyn häirinnästä naisten niskoille.
Polvillaan maassa istuvia lapsia, joilla on käsissään kulhoja.

Nälkä hellittää hitaasti

Maailman ravitsemustilanne on kohentunut selvästi 2000-luvun alkuun verrattuna, mutta viime vuosina positiivinen kehitys on hidastunut. Globaalin nälkäindeksin mukaan kymmenessä maassa ollaan ravitsemuksen suhteen hälyttävällä tai äärimmäisen hälyttävällä tasolla.
Keski-ikäinen mies puhuu mikrofoniin valkokankaan edessä.

Dokumentaristi kuvasi pandemiaa pakolaisleirillä – Ahtaissa oloissa kehotukset turvaväleistä olivat huono vitsi

Afganistanilainen dokumentaristi Reza Adib asui perheensä kanssa pakolaisleirillä Kreikassa, kun koronapandemian ensimmäinen aalto iski. Hän taltioi koronakriisin vaikutuksia leirin elämään. Tällä hetkellä Adib asuu Hämeenlinnassa ja työstää dokumenttia kotimaansa elämästä Talebanin valtaannousun jälkeen.
Aikuisen käsi pitelee stetoskooppia pienen lapsen rintakehällä.

Koronapandemia on lisännyt tuberkuloosikuolemia – tautiin sairastuu vuosittain jopa 10 miljoonaa ihmistä

Kun terveydenhuollon voimavarat on keskitetty koronapandemian hoitoon, moni tuberkuloosiin sairastunut ihminen on jäänyt vaille diagnoosia ja hoitoa.
Kolme nuorta miestä istuu maassa ja leikkaa kaakaopuun hedelmiä.

Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa

Sertifiointijärjestelmistä huolimatta alle 18-vuotiaiden osuus kaakaotilojen työläisistä on kasvanut. Norsunluurannikon kaakaoviljelijät aliarvioivat käyttämänsä lapsityövoiman määrää sertifikaatin menettämisen pelossa.

Luetuimmat