EU tarkkailijaksi Myanmarin historiallisiin vaaleihin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

EU tarkkailijaksi Myanmarin historiallisiin vaaleihin

Myanmar järjestää marraskuussa vaalit, joihin myös Aung San Suu Kyin johtama oppositiopuolue saa osallistua. EU lähettää tarkkailijansa demokratiaa hapuilevaan maahan.

Elokuun 8. päivä Myanmar ilmoitti järjestävänsä marraskuussa historialliset parlamenttivaalit. EU päätti viime viikon perjantaina, että se lähettää vaaleihin tarkkailijoita.

Historialliset vaaleista tekee se, että niihin saa osallistua Aung San Suu Kyin johtama opposotiopuolue, joka ei ole saanut asettua ehdolle neljännesvuosisataan.

"Vaalitarkkailijoiden lähettämisellä haluamme osoittaa, että EU tukee osallistavia, läpinäkyviä ja rehellisiä vaaleja. Se on osa politiikkaamme, jolla haluamme tukea maan demokratian ja ihmisoikeuksien vahvistamista", sanoo Myanmarin EU-lähettiläs Roland Kobia.

Vaalit ovat osa uudistuksia, joita vuonna 2011 kaatuneen sotilasjuntan jälkeinen "siviilihallitus" on saanut aikaan. Silti vallankahvassa on edelleen entisen sotilasjuntan eliittiä ja demokratiaprosessia ovat varjostaneet lukuisat ongelmat.

Pari viikkoa sitten maan presidentti Thein Sein syrjäytti turvallisuusjoukkojen avustuksella kilpailijansa eli vallassa olevan Yhdistyneen solidaarisuus- ja kehityspuolueen johtaja Shwe Mannin puolueen johdosta. Puolueen oli tarkoitus liittoutua San Suu Kyin puolueen kanssa ja Shwe Mann olisi varteen otettava ehdokas tulevaksi presidentiksi.

Vaikka oppositiojohtaja San Suu Kyin puolue voi osallistua parlamenttivaaleihin, hän ei itse perustuslain mukaan asettua ehdolle presindentinvaaleihin. Ehdolle asettumisen estää lain mukaan se, että hän on ollut naimisissa ulkomaalaisen kanssa.

Demokratiaprosessin takkuilun lisäksi maan kehitystä ovat varjostaneet islaminuskoisen rohingavähemmistön vainot. Hallitus katsoo heidän olevan laittomia maahanmuuttajia, vaikka he ovat asuneet Myanmarin alueella yli kahden vuosisadan ajan. Myös Aung San Suu Kyin vaitonaisuutta vähemmistön puolustamisessa on kritisoitu.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia