Uutiset Maahanmuutto- ja pakolaispolitiikka

EU hapuilee pakolaiskriisiin ratkaisua

Kyse ei ole pakolaismäärien kriisistä, vaan solidaarisuuden kriisistä, kommentoi YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon. EU:lta vaaditaan nyt pikaisia toimia solidaarisuuden osoittamiseksi.
(Kuva: Takver / Flickr.com / cc 2.0)

EU-maihin on saapunut viime kuukausien aikana ennätyksellisen paljon turvapaikanhakijoita. Ihmiset pakenevat sotaa, vainoa ja konflikteja pääosin Syyriasta, Afganistanista ja Kosovosta.

Pelkästään heinäkuun aikana EU:n alueelle saapuneiden siirtolaisten määrä on kolminkertaistunut yli 100 000 henkilöön verrattuna viime kesän lukemiin. EU:n rajaturvallisuusviraston mukaan tänä vuonna alueelle on saapunut yhteensä 340 000 ihmistä,  joista valtaosa on tullut Kreikkaan ja Italiaan.

Jopa yli 2600 ihmistä on kuollut, suurin osa ylittäessään huterilla kumiveneillä Välimerta. Viime viikolla ihmisalakuljettajien rekkaan tukehtuneet 71 ihmistä järkyttivät Itävaltaa.

YK:n pääsihteeri Ban-Kimoon vaatii EU:ta luomaan pakolaisille turvallisia reittejä Eurooppaan.

"Ihmishenkien pelastaminen tulisi olla nyt prioriteettina. Kyse ei ole pakolaismäärien kriisistä vaan solidaarisuuden kriisistä", pääsihteeri peräänkuulutti.

Siirtolaisten vastaanotto on ollut EU-maissa kuitenkin varsin kahtiajakautunutta. Saksa on päättänyt ottaa vastaan kaikki maahan pyrkivät turvapaikanhakijat, eikä se enää käännytä pakolaisia Dublinin-sopimuksen mukaisesti niihin EU-maihin, joihin he ovat ensin saapuneet. Maahan onkin nyt odotettavissa arviolta 800 000 turvapaikanhakijaa tänä vuonna.

Unkari rakentaa puolestaan rajalleen aitaa estämään siirtolaisten pääsyn maahan ja pitää nyt Budapestin rautatieasemalla motissa tuhansia pakolaisia, jotka pyrkivät muun muassa Saksaan.

EU-maat neuvottelevat parhaillaan siitä, miten turvapaikanhakijoiden määrä saataisiin maiden kesken jaettua tasa-puolisemmin ja miten käsittelyaikoja saataisiin nopeutettua. Syyskuun aikana on tarkoitus kerätä lista niistä maista, jotka eivät kuulu kriisialueisiin, jotta turvapaikkahakemusten käsittelyajat nopeutuisivat.

Komissiolta odotetaan myös ehdotusta turvapaikanhakijoiden uudelleensijoittamisesta EU:n sisällä ja Dublin-asetuksen uudistamisesta siten, että turvapaikanhakijat jakaantuisivat maiden kesken tasaisemmin. Syyskuussa EU:n parlamentin mepit äänestävät myös hätämekanismista, jonka avulla on tarkoitus uudelleensijoittaa muihin EU-maihin 40 000 turvapaikanhakijaa, jotka tällä hetkellä asuvat Italiassa ja Kreikassa.

EU-maihin pyrkivien pakolaisten määrä on kuitenkin vain jäävuoren huippu, sillä esimerkiksi Syyrian neljästä miljoonasta pakolaisesta vain 6 prosenttia on saapunut Eurooppaan. Turkkiin heitä on paennut 1,8 miljoonaa ja Libanoniin 1,2 miljoonaa. YK:n mukaan maailmassa on tällä hetkellä noin 60 miljoonaa pakolaista. Näiden lukujen rinnalla Suomeen arvioidut 15 000 turvapaikanhakijaa ovat hyvin pieni määrä.

Maahanmuutto- ja pakolaispolitiikka pakolaisetEUkonfliktiturvallisuusYK Eurooppa

Lue myös

Eduskuntatalo

Kysely: Suurin osa eduskuntavaaliehdokkaista helpottaisi perheenyhdistämistä

Suomessa on viime vuosina kiristetty maahanmuuttajien mahdollisuuksia tuoda perheensä Suomeen. Nyt seitsemässä puolueessa yhdeksästä yli puolet kansanedustajaehdokkaista kannattaa perheenyhdistämisen helpottamista, selviää Amnestyn kyselytutkimuksesta.
Ihmisiä metsässä

Luontokotouttaminen tutustuttaa maahanmuuttajanuoret siiliin, suohon ja jokamiehenoikeuksiin – ”Metsä on suomalaisen identiteetin rakentaja”

Luontokotouttaminen on pohjoismaisen kotouttamistyön erikoisuus, jonka tarkoituksena on hälventää maahanmuuttajien luontoon liittyviä pelkoja ja lisätä näiden hyvinvointia. Planin luontokotouttamisretkellä opiskeltiin suomen kielen sanoja, saatiin liikuntaa ja huomattiin, ettei metsä ole pelottava paikka.
Afganistan-palautuksia vastustavia mielenosoittajia Helsingissä

Helsingissä osoitettiin mieltä Afganistan-palautuksia vastaan – Sisäministerille luovutettiin lähes 18 000 allekirjoituksen vetoomus

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin järjestämässä mielenosoituksessa luovutettiin sisäministeri Kai Mykkäselle (kok) vetoomus, jotta ketään ei palautettaisi Afganistaniin. ”Haluamme, että hengellämme ei pelata poliittista peliä”, vetosi afganistanilainen ihmisoikeusaktivisti Mohammad Javid.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Puunrankoja lumen keskellä, taustalla tunturi.

Moni haluaisi reissata ekologisesti, mutta se ei ole helppoa – Tutkija toivoo, ettei kestävyys olisi vain yksittäisten matkailuyritysten brändi

Ympäristötietoinen matkaaja voi nykyisin osallistua vaikkapa merikilpikonnien suojeluun. Keskivertoturistin on kuitenkin vaikea tietää, mikä on oikeaa ekomatkailua. Matkailututkimuksen tutkijatohtorin Tarja Salmelan mukaan kaikesta matkailusta pitäisi pyrkiä tekemään ekologista.
Nainen puolilähikuvassa, taustalla rakennuksia.

”Tytöt pelkäävät raskautta enemmän kuin hiviä, sillä se paljastaa heidän harrastaneen seksiä” – Valistuksen puute vaikeuttaa teiniraskauksien kitkemistä Keniassa

Raskauskomplikaatiot ovat Keniassa yleinen nuorten naisten kuolinsyy. Heillä pitäisi olla samat oikeudet seksuaali- ja lisääntymisterveyspalveluihin kuin aikuisillakin, mutta käytännössä näin ei tapahdu, sanoo yhteisöjärjestö Umoja Women Mobile Health Caren perustaja Georgina Nyambura.
Musta-puna-vihreä Malawin lippu taivasta ja pilviä vasten.

Malawissa havaitaan päivittäin 15–20 ihmiskauppatapausta – Rahapula ja poliittisen tahdon puute vaikeuttavat ilmiön kitkemistä

Ihmiskaupan uhreiksi joutuu Malawissa etenkin maaseudun naisia ja tyttöjä. Kansalaisjärjestöt ovat huolissaan siitä, että tekijät selviytyvät usein vain sakoilla tai kokonaan ilman rangaistusta. ”Lainvalvojat eivät täysin ymmärrä lakia ja miten sitä pitäisi tulkita”, kritisoi ihmiskaupan vastaisten järjestöjen verkoston toiminnanjohtaja Caleb Thole.
Lapsi piirustusvälineiden kanssa kuvattuna ylhäältäpäin.

Arvio: Koronaviruskriisi voi lisätä köyhien lasten määrää 86 miljoonalla – Eniten köyhyys uhkaa kasvaa Euroopassa ja Keski-Aasiassa

Koronaviruskriisistä seuraava ihmisten toimeentulon ja peruspalveluiden heikkeneminen voi syöstä lisää lapsia köyhyyteen. ”Meidän on omien vaikeuksiemmekin keskellä tärkeää tukea niitä, jotka ovat kaikkein heikoimmassa asemassa”, muistuttaa Suomen Pelastakaa Lasten kansainvälisten ohjelmien johtaja Anne Haaranen.
Hengityssuojaimella suojautunut asiakas ja huivilla suojautunut myyjä vihannestorilla.

Afrikan mailla on arvokasta kokemusta kriisinhallinnasta, mutta se unohtuu länsimaisessa koronauutisoinnissa

Kun koronavirus julistettiin maaliskuussa pandemiaksi, huolestuneet katseet kohdistuivat Afrikkaan. Länsimaiset mediat ylläpitävät koronauutisoinnillaan köyhyyden ja kurjuuden värittämää Afrikka-narratiivia. Todellisuudessa manner on pärjännyt koronan vastaisessa taistelussa varsin hyvin, kirjoittavat Essi Nordbäck ja Linda Lammensalo.

Tuoreimmat

”Tytöt pelkäävät raskautta enemmän kuin hiviä, sillä se paljastaa heidän harrastaneen seksiä” – Valistuksen puute vaikeuttaa teiniraskauksien kitkemistä Keniassa
Malawissa havaitaan päivittäin 15–20 ihmiskauppatapausta – Rahapula ja poliittisen tahdon puute vaikeuttavat ilmiön kitkemistä
Arvio: Koronaviruskriisi voi lisätä köyhien lasten määrää 86 miljoonalla – Eniten köyhyys uhkaa kasvaa Euroopassa ja Keski-Aasiassa
Moni haluaisi reissata ekologisesti, mutta se ei ole helppoa – Tutkija toivoo, ettei kestävyys olisi vain yksittäisten matkailuyritysten brändi
Sosiaaliset paineet ovat usein himoshoppailun taustalla – Harkinta on paras keino välttää pikamuodin houkutukset
Yli 660 000 ihmistä on paennut sen jälkeen, kun YK:n pääsihteeri vaati maailmanlaajuista tulitaukoa – Suurvallat ”kinastelevat kuin lapset hiekkalaatikolla”
Ruanda onnistui ennallistamaan yli 800 000 hehtaaria metsää – Siemenpankki auttoi metsien pelastamisessa
Jemenissä on paljastumassa koronakatastrofi – Avustusjärjestöjen mukaan hengitystieoireisiin kuolleiden määrä on noussut nopeasti
Sykloni Amphan on vaikuttanut jopa kymmenen miljoonan ihmisen elämään Bangladeshissa – ”Puoli miljoonaa perhettä on saattanut menettää kotinsa”
YK: Maailman kehitys voi tänä vuonna kääntyä taaksepäin ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin – Koulutus on 1980-luvun tasolla