Uutiset Maahanmuutto- ja pakolaispolitiikka

EU hapuilee pakolaiskriisiin ratkaisua

Kyse ei ole pakolaismäärien kriisistä, vaan solidaarisuuden kriisistä, kommentoi YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon. EU:lta vaaditaan nyt pikaisia toimia solidaarisuuden osoittamiseksi.
(Kuva: Takver / Flickr.com / cc 2.0)

EU-maihin on saapunut viime kuukausien aikana ennätyksellisen paljon turvapaikanhakijoita. Ihmiset pakenevat sotaa, vainoa ja konflikteja pääosin Syyriasta, Afganistanista ja Kosovosta.

Pelkästään heinäkuun aikana EU:n alueelle saapuneiden siirtolaisten määrä on kolminkertaistunut yli 100 000 henkilöön verrattuna viime kesän lukemiin. EU:n rajaturvallisuusviraston mukaan tänä vuonna alueelle on saapunut yhteensä 340 000 ihmistä,  joista valtaosa on tullut Kreikkaan ja Italiaan.

Jopa yli 2600 ihmistä on kuollut, suurin osa ylittäessään huterilla kumiveneillä Välimerta. Viime viikolla ihmisalakuljettajien rekkaan tukehtuneet 71 ihmistä järkyttivät Itävaltaa.

YK:n pääsihteeri Ban-Kimoon vaatii EU:ta luomaan pakolaisille turvallisia reittejä Eurooppaan.

"Ihmishenkien pelastaminen tulisi olla nyt prioriteettina. Kyse ei ole pakolaismäärien kriisistä vaan solidaarisuuden kriisistä", pääsihteeri peräänkuulutti.

Siirtolaisten vastaanotto on ollut EU-maissa kuitenkin varsin kahtiajakautunutta. Saksa on päättänyt ottaa vastaan kaikki maahan pyrkivät turvapaikanhakijat, eikä se enää käännytä pakolaisia Dublinin-sopimuksen mukaisesti niihin EU-maihin, joihin he ovat ensin saapuneet. Maahan onkin nyt odotettavissa arviolta 800 000 turvapaikanhakijaa tänä vuonna.

Unkari rakentaa puolestaan rajalleen aitaa estämään siirtolaisten pääsyn maahan ja pitää nyt Budapestin rautatieasemalla motissa tuhansia pakolaisia, jotka pyrkivät muun muassa Saksaan.

EU-maat neuvottelevat parhaillaan siitä, miten turvapaikanhakijoiden määrä saataisiin maiden kesken jaettua tasa-puolisemmin ja miten käsittelyaikoja saataisiin nopeutettua. Syyskuun aikana on tarkoitus kerätä lista niistä maista, jotka eivät kuulu kriisialueisiin, jotta turvapaikkahakemusten käsittelyajat nopeutuisivat.

Komissiolta odotetaan myös ehdotusta turvapaikanhakijoiden uudelleensijoittamisesta EU:n sisällä ja Dublin-asetuksen uudistamisesta siten, että turvapaikanhakijat jakaantuisivat maiden kesken tasaisemmin. Syyskuussa EU:n parlamentin mepit äänestävät myös hätämekanismista, jonka avulla on tarkoitus uudelleensijoittaa muihin EU-maihin 40 000 turvapaikanhakijaa, jotka tällä hetkellä asuvat Italiassa ja Kreikassa.

EU-maihin pyrkivien pakolaisten määrä on kuitenkin vain jäävuoren huippu, sillä esimerkiksi Syyrian neljästä miljoonasta pakolaisesta vain 6 prosenttia on saapunut Eurooppaan. Turkkiin heitä on paennut 1,8 miljoonaa ja Libanoniin 1,2 miljoonaa. YK:n mukaan maailmassa on tällä hetkellä noin 60 miljoonaa pakolaista. Näiden lukujen rinnalla Suomeen arvioidut 15 000 turvapaikanhakijaa ovat hyvin pieni määrä.

Maahanmuutto- ja pakolaispolitiikka pakolaisetEUkonfliktiturvallisuusYK Eurooppa

Lue myös

Eduskuntatalo

Kysely: Suurin osa eduskuntavaaliehdokkaista helpottaisi perheenyhdistämistä

Suomessa on viime vuosina kiristetty maahanmuuttajien mahdollisuuksia tuoda perheensä Suomeen. Nyt seitsemässä puolueessa yhdeksästä yli puolet kansanedustajaehdokkaista kannattaa perheenyhdistämisen helpottamista, selviää Amnestyn kyselytutkimuksesta.
Ihmisiä metsässä

Luontokotouttaminen tutustuttaa maahanmuuttajanuoret siiliin, suohon ja jokamiehenoikeuksiin – ”Metsä on suomalaisen identiteetin rakentaja”

Luontokotouttaminen on pohjoismaisen kotouttamistyön erikoisuus, jonka tarkoituksena on hälventää maahanmuuttajien luontoon liittyviä pelkoja ja lisätä näiden hyvinvointia. Planin luontokotouttamisretkellä opiskeltiin suomen kielen sanoja, saatiin liikuntaa ja huomattiin, ettei metsä ole pelottava paikka.
Afganistan-palautuksia vastustavia mielenosoittajia Helsingissä

Helsingissä osoitettiin mieltä Afganistan-palautuksia vastaan – Sisäministerille luovutettiin lähes 18 000 allekirjoituksen vetoomus

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin järjestämässä mielenosoituksessa luovutettiin sisäministeri Kai Mykkäselle (kok) vetoomus, jotta ketään ei palautettaisi Afganistaniin. ”Haluamme, että hengellämme ei pelata poliittista peliä”, vetosi afganistanilainen ihmisoikeusaktivisti Mohammad Javid.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Tutkija Anna Härri

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija

Kongon kobolttivyöhykkeellä työskentelee lapsia ja aikuisia surkeissa oloissa. Suuryritykset vakuuttavat hankkivansa raaka-aineensa vastuullisista lähteistä, mutta käytännössä koboltin tuotantoketjua on hyvin vaikea jäljittää, sanoo tutkija Anna Härri. Hän selvittää parhaillaan, olisiko mahdollista rakentaa täysin eettinen kannettava tietokone.
KÄsi pitelee 50 euron seteliä, taustalla Suomen lippu

Valtiovarainministeriön talousarvioesitys: Kehitysyhteistyövaroihin tulossa ensi vuonna tuntuva korotus

Etenkin kehitysyhteistyöjärjestöille on luvassa lisärahaa ensi vuonna. Viime hallituskauden leikkauksia edeltävälle tasolle kehitysyhteistyövarat eivät palaa, mutta järjestöjen kattojärjestö Fingossa ollaan esitykseen silti tyytyväisiä.
Terveystyöntekijä antaa lapselle rokotteen

Ebolaorpojen määrä kaksinkertaistunut Kongossa, yli 500 lasta myös kuollut tautiin

Yli vuoden kestänyt ebolaepidemia on vaikuttanut erityisesti lapsiin. Tautiin kuolleiden lasten määrä on kasvanut ja yhä useampi on myös menettänyt vanhempansa, kertovat avustusjärjestöt.
Merta, lunta ja vuoria Huippuvuorilla

Tutkimus: Mikromuovi saastuttaa myös ilmaa – Jopa Huippuvuorten luminäytteistä löytyi muovia

Tuoreen tutkimuksen mukaan mikromuovi kulkeutuu ilmateitse lumeen. Se herättää kysymyksen siitä, paljonko ihmiset hengittävät sitä, tutkijat varoittavat.

Luetuimmat

Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset
YK pyytää lisäapua Zimbabween – Meneillään on pahin nälkäkriisi koskaan