EU arvioi biopolttoainetavoitettaan uudelleen | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

EU arvioi biopolttoainetavoitettaan uudelleen

Uudet tutkimustulokset ovat herättäneet Euroopan komission arvioimaan suhtautumistaan biopolttoaineisiin.

Euroopan unioni on sitoutunut nostamaan biopolttoaineiden osuuden 10 prosenttiin kaikesta käytetystä liikennepolttoaineesta vuoteen 2020 mennessä. Uudet tutkimustulokset biopolttoaineiden kokonaisympäristövaikutuksista ovat kuitenkin saaneet komission miettimään tavoitetta uudelleen, kirjoittaa Lauri Haapanen Kepan internetsivuilla.

Biopolttoaineita markkinoidaan fossiilisiin polttoaineisiin verrattuna kestävänä energiaratkaisuna. Kun huomioidaan biopolttoaineiden niin kutsutut epäsuorat maankäytön muutokset (ILUC), kuten sademetsien raivaamisen viljelymaiksi, näyttäytyy biopolttoaineiden kokonaisympäristövaikutukset toisenlaisena.

Biopolttoaineiden arvioidaan myös vaikuttavan merkittävästi ruoan hinnannousuun ja kehitysmaiden ruokaturvan heikkenemiseen. Useat tahot, kuten esimerkiksi YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO ja Kansainvälinen valuuttajärjestö IMF, ovat tähän vedoten vaatineet biopolttoaineiden tukiaisista ja kiintiöistä luopumista.

Euroopan komission oli tarkoitus kertoa heinäkuussa, missä määrin se aikoo huomioida ILUC-vaikutukset biopolttoaineiden ympäristövaikutuksia arvioidessaan. Päätös kuitenkin viivästyy, joidenkin parlamentaarikkojen mielestä mahdollisesti poliittisista syistä. Maankäytössä tapahtuvien muutosten täysimääräinen huomioiminen nimittäin voisi romahduttaa Euroopan biopolttoainetuotannon.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia